kajl-skotАмбасадор САД Кајл Скот изјавио је да су односи Србије и САД веома позитивни и у успону, а да Србија може да има добре односе и са Западом и са Русијом.

„Неки хоће да поставе то питање. То је фалш избор, Србија може да има исте добре односе и са Русијом и са Западом”, рекао је Скот гостујући на Н1.

Амерички амбасадор је рекао да је то било тако и до сада и да тако може бити и у будућности.

„Очигледно да Србија има дугу историју са Русијом и немамо ништа против тога”, рекао је Скот и навео и да САД хоће да развијају односе са Русијом.

Амерички амбасадор је оценио да су односи Србије и САД веома позитивни и у успону.

Скот је рекао да су инвестиције у Србију од 1999. године на овамо четири милијарди долара, да смо партнери у борби против тероризма и организованог криминала, учествујемо заједно у мировним мисијама широм света.

„Видим целу групу добрих односа између наших земаља”, рекао је амбасадор САД.

Он је, одговарајући на питања, рекао да проблем убиства браће Битићи јесу терет за односе две земље, као и то што нема одговорних за паљење америчке амбасаде када су били протести због једнострано проглашене независности Косова.

„Док немамо те резултате и одговоре, нећемо бити задовољни”, рекао је Скот.

На питања везана за цивилни сектор, амерички амбасадор је казао да није његов нити посао, нити положај, да се меша у унутрашњу политику неке земље.

Мој посао је прво да развијам добре односе са Србијом, друго да тумачим за моју земљу догађаје у Србији и као треће, да изразим вредности моје земље, демократију, демократски развој и интеграцију региона у ЕУ, навео је он.

„Истина је да смо дали подршку цивилном сектору и сматрамо да је јаки цивилни сектор ослонац јаке демократије”, рекао је Скот.

На питање о раду страних служби и да ли има америчких на овим просторима, Скот је казао да је позната ствар да САД и њена влада не одговарају на питања која се тичу њених служби.

Када се ради о Савамали, амерички амбасадор је рекао да, уколико је ненамерно рекао нешто што би представљало мешање у унутрашње ствари земље, да му то свакако није била намера.

kajl-skot-2

„Ту сам – понављам, да представим наше вредности”, рекао је Скот и објаснио да би, да се у његовом суседству десило да је неко дошао да сруши зграду, позвао полицију, а да би, уколико нико не би дошао, био јако разочаран.

„Владавина права је основ једне јаке демократије и то да се грађани осећају да су једнаки пред законом”, навео је он и додао да у САД верују у слободу говора и да свако има право да изнесе своје незадовољство политиком владе.

„Исто тако је и министар Стефановић говорио о протестима у САД и то је истина и мислим да је то здраво за наш систем”, рекао је Скот.

Како је рекао, није чуо гласове из институција ЕУ да Србија мора да усклади своју спољну политику са ЕУ, али да јесте од парламентараца.

Скот је навео да, колико разуме систем ЕУ, постоје поглавља, а једно од њих је и оно које говори о заједничкој спољној политици, али и додао да, ако добро разуме, то важи само за земље чланице ЕУ.

Према његовим речима, пријатељство са Русијом је у реду, али и да некада треба рећи пријатељу „чекај бре, то је превише”.

Што се тиче хуманитарне помоћи која је упућена са аеродрома у Нишу за Сирију, Скот је рекао да нико нема ништа против хуманитарне помоћи, али да је „чудан избор превозника”.

По питању НАТО, амбасадор САД је навео да Алијанса није „неки дечко који стално тражи девојку” и да НАТО никога не присиљава да буде његов члан.

Србија је већ изразила своје мишљење и то је добро и она може бити добар партнер, као што и јесте у мировним операцијама, нагласио је Скот.

САД, према његовим речима, немају ништа против војне сарадње Србије са Русијом, наводећи да је било доста војних вежби Србије и Русије.

„Немамо ништа против и те вежбе су јавне”, додао је и истакао: „Или Русија или НАТО – видим то као криви избор – тај избор не постоји”.

Говорећи о дијалогу у Бриселу, Скот је оценио да процес иде веома споро.

Како је рекао, постоје договори који треба да се испуне и „сада су преговори како да се испуни већ договорено – темпо није брз и то је проблем”.

Он је указао да је то питање за ЕУ, јер они воде тај процес, наводећи да Србија треба да обрати пажњу на оно што она није урадила, како у Бриселу не би било изговора да нешто није урадила

Био бих разочаран када би се Савамала десила у САД

Амбасадор САД Кајл Скот изјавио је вечерас да недавном изјавом о протестима, поводом догађаја у Савамали, није имао намеру да се меша у унутрашње ствари Србије, али да би био разочаран када би се тако нешто десило у САД.Нећу да говорим о дешавању у Србији. Када би неко у мом суседству рушио зграду усред ноћи, а ја звао полицију и она се не одазове, био бих јако разочаран, рекао је Скот за телевизију Н1. „Ту сам – понављам, да представим наше вредности”, рекао је он.„Владавина права је основ једне јаке демократије и то да се грађани осећају да су једнаки пред законом”, навео је Скот и додао да у САД верују у слободу говора и да свако има право да изнесе незадовољство политиком владе.„Исто тако је и министар Стефановић говорио о протестима у САД и то је истина и мислим да је то здраво за наш систем”, рекао је Скот


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Амбасадор Скот о избору између Запада и Русије

* Обавезна поља