sergej-lavrov-1(2)„Браћа Куаши ратовала у Сирији против Башара Асада“

Браћа Куаши, која су извела терористички напад у Паризу, ратовала су на страни оних који су решавали проблем Запад за свргавање председника Сирије Башара Асада, изјавио је министар иностраних послова РФ Сергеј Лавров.

„Не бих повезивао једно са другим (сарадњу против насиља са украјинском кризом). Наши западни партнери покушавају да створе такву везу говорећи: „Лепо се понашајте око Украјине и ми ћемо успоставити сарадњу са вама у другим правцима“. То не звучи зрело. Зрело треба разумети приоритет и главне опасности за све. Главна опасност за све сада је тероризам, подхрањен трговином дрогом и организованим криминалом“, казао је Лавров.

„Расте схватање да се не сме допустити ширење и продубљује ове заједничке претње. То сам осетио јуче у својим многобројним сусретима током учешћа на „Републиканском маршу“ у Паризу. Сарадња (са Западом против насиља) је сада прерана. Међутим, терористи не прекидају међусобну сарадњу и терористичка активност не познаје и не признаје границе. Та два брата, која су извела терористички напад на редакцију часописа у Паризу, савладала су „уметност насиља“ у Сирији, ратујући на страни оних који су решавали проблем, који су подржавале наше западне колеге, свргавања Башара Асада“, додао је шеф руске дипломатије.

„Кијев се спрема да ситуацију у Донбасу реши војним путем“

Министар иностраних послова РФ Сергеј Лавров навео је да постоје информације да украјинска војска припрема покушај војног решења ситуације на југоистоку Украјине.

„Имамо информације које су доста узнемирујуће – сада их проверавамо – да, доиста, снаге безбедности припремају још један покушај војног решења проблема у догледној будућности. То ће бити катастрофа“, казао је Лавров.

Министар је, такође, додао и да ће Москва тражити од Запада да спречи покушај решења конфликта војним путем.

Шефови дипломатија РФ, Немачке, Француске и Украјине разговараће о решењу украјинске кризе

Шефови дипломатија РФ, Немачке, Француске и Украјине разговараће о решењу украјинске кризе

Шефови дипломатија Русије, Украјине, Немачке и Француске састаће се данас у Берлину. Стране се надају да ће успети да утру пут мировним преговорима који би требали бити одржани 15. јануара у Казахстану.

Председник Украјине Петар Порошенко позвао је руског лидера Владимира Путина, канцеларку Немачке Ангелу Меркел и председника Француске Франсоа Оланда да присуствују преговорима у Астани.

Позвани лидери још увек нису потврдили своју намеру присуствују овом састанку. Ангела Меркел је изјавила да је за то потребно да постоји процес мирног решавања кризе.


Извор: Глас Русије

Оставите коментар

Оставите коментар на Лавров о браћи Куаши и украјинској кризи

* Обавезна поља