episkop varsonofijУпркос обећањима представника украјинске војске да ће приредити „крвави Божић“ у Донбасу, у Божићној ноћи су све цркве биле препуне.

Ово је изјавио епископ новоазовски Варсонофиј, викар Доњецке епархије Украјинске православне цркве Московске патријаршије, настојатељ цркве Св. Агапита Печерског у Доњецку у интервјуу који је објавио прес-центар парламента Новоросије.

По епископовим речима, током целог трајања борбених дејстава службе у црквама нису отказиване. Изузев 3-4 цркве на линији ватре и оних које су уништене. Мада су неки свештеници свеједно држали службе у помоћним просторијама уништених цркава.

„Страшно је што је проливено толико крви. Али, ми одлично разумемо Божији Промисао о нама. Теши нас то што живимо вечно. И сви погинули остају с нама, они живе. И ми ћемо живети. Али, како? То зависи од нас. Ми треба да следимо Божје заповести. Мир, слога, радост – то су доминантни појмови који нас формирају“ – казао је владика.

Подвукао је да ниједан деструктивни став не може дуго да опстане. Мржња је страшан грех, који води у слепу улицу. Данас само време одређује ко је ко – колико је човек постојан у вери, духовно јак и савршен.

По речима епископа Варсонофија, процеси који се данас одвијају у Украјини имају шири значај јер су то, без сумње, светски процеси.

„Сваки човек тежи да му буде добро, да мир и слога буду међу супружницима, међу родитељима и децом. То јест, све у животу је усмерено на градитељство. То је закон Божји“ – наглашава владика.

А када се у првом плану налазе безакоње и лаж – то је обмана и злочин, каже владика Варсофониј.

„Сада је наступила епоха лажи, и то је светски процес. Када мржњу, убиства и насиље покушавају да оплемене неким патриотским паролама. То је пут ка хаосу.

За то се користе различити механизми. Разарање се може оправдавати разним идејама. У Украјини је једна, на Блиском истоку – друга, а негде – трећа. А извор је увек један – лаж“ – каже у интервјуу епископ Варсонофиј.

„А лаж је увек чека казна. Она не може да опстане. Наша земља је света, отуда и оволике сплетке… То је битка за људске душе“ – наглашава владика.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Епископ Варсонофиј – Наступила је епоха лажи

* Обавезна поља