sergej-lavrov5САРАЈЕВО – Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров уверен је да се приближавање Србије чланству у ЕУ, већом брзином од њених суседа, неће негативно одразити на односе Србије са Русијом и додаје да политичари на власти у Београду редовно уверавају службену Москву у то.

„Са великим пакетом пројеката и оперативним инвестицијама у Србији, имамо о још доста тога да дискутујемо кад размишљамо о додатном продубљивању и јачању сарадње. Верујемо да Србија треба да нађе такав аранжман с Бриселом који неће штетити нашој сарадњи нити нивоу трговачке размене и инвестиција. То је оно што чујемо од наших српских партнера. Успоставили смо добар дијалог и до сада нисмо имали проблема око тога“, казао је Лавров за „Дневни аваз“.

На питање, како Москва гледа на могућност даљњег приближавања региона западног Балкана, односно пријема Црне Горе, Македоније и посебно Босне и Херцеговине у пуно чланство у НАТО савез, Лавров је одговорио да се у Москви то доживљава као „погрешна политика и провокација Северноатлантског војног савеза“.

„Што се тиче проширења НАТО, према мом виђењу, то је грешка, чак провокација у одређеном смислу. То је, на неки начин, неодговорна политика која поткопава опредељење да се гради систем једнаке и подељене безбедности у Европи. Једнаке за све, без обзира да ли је нека земља чланица овог или оног блока, или не“, каже шеф руске дипломатије.

Он је указао да су се, после престанка постојања Варшавског пакта, „појавили неки радикални гласови у Европи који су сугерисали да треба, ако не размонтирати НАТО, онда бар променити одговорност за колективну безбедност Европе у ОЕБС-у“.

Да се то размонтирање или преоријентација догодила, тада би ситуација била потпуно другација, додао је Лавров.

Структура би била комплетно другачија, јер би сви били једнаки партнери легално обавезујућег аранжмана, који би се бавио безбедношћу. Али, изабрана је другачија стаза и игонирисана су обећања да ће проширење НАТО бити лимитирано или да инфраструктура неће бити распоређена на територију земаља, нових чланица, објаснио је Лавров.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Лавров о евро-интеграцијама Србије

* Обавезна поља