sergej-lavrov(6)БЕОГРАД — Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изразио је подршку српском председавању ОЕБС-у и поздравио начин на који су српски званичници обележили Дан победе. „Високо ценимо учешће председника Србије Томислава Николића на свечаности у Москви и учешће српске војне јединице.

Знамо да је ова годишњица свечано и емотивно прослављена у Београду уз учешће премијера Александра Вучића. У светлу тих догађаја верујем да ћемо брзо постићи одређене споразуме у вези подршке српском председавању ОЕБС-у“,рекао је Лавров.

Шефа руске дипломатије, који је допутовао у дводневну радну посету Београду, на аеродрому „Никола Тесла“ дочекао је министар спољних послова Србије Ивица Дачић. Лавров је изразио задовољство што је поново у Београду и навео да се увек труди да са колегом Дачићем испуни споразуме које су постигли председници и премијери две државе.

„Један од главних задатака је промовисање документа који потврђује нашу приврженост миру, сарадњи и просперитету на целом европском континенту“, нагалсио је Лавров. „Убеђен сам да у ситуацији која није једноставна на нашем континенту, председавање Србије и лично Ивице Дачића представља гаранцију за доношење уравнотежених и добро процењених одлука“, казао је Лавров.

Дачић је рекао да је радостан због доласка руског колеге, са којим одржава редовне сусрете два пута годишња и најавио теме састанка. „Разговараћемо о свим важним темама, билатералним и оним које се тичу ОЕБС-а и УН и о свим проблемима са којима се заједнички суочавамо. Све ће бити у знаку међусобног пријатељства наша два народа и две државе“, рекао је Дачић.

Руски министар спољних послова састаће се сутра и са председником Србије Томиславом Николићем и премијером Александром Вучићем, а ујутро ће положити венац на Гробље ослободилаца Београда поводом 70. годишњице победе.

Београд — Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров стигао је у посету Србији, пише РТС.

На Аеродрому у Београду дочекао га је шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

Званични део посете Београду руски шеф дипломатије Сергеј Лавров почеће у петак, када ће се састати с председником и премијером Србије.

Главне теме разговора биће сарадња Србије и Русије, билатерални односи, као и српско председавање ОЕБС-у, саопштило је Министарство спољних послова.

Како је најавила Амбасада Русије, Лавров ће у петак положити венац на Гробље ослободилаца Београда поводом 70-годишњице победе, уз учешће и гардиста-учесника овогодишње параде у Москви.

Званични представник руског Министарства спољних послова Александар Лукашевич рекао је раније у интервјуу за РИА Новости да Русија опредељеност Београда за чланство у ЕУ не сматра препреком за јачање односа с Русијом. Поручио је да Србија и даље може да рачуна на подршку Москве у заштити свог суверенитета када је реч о Косову.

lavrov-dacic

Политика – Лавров о Косову и Криму

„Пре свега, желео бих још једном да захвалим свима који су успели да дођу у Москву ради учествовања на свечаностима поводом 70. годишњице победе у Великом отаџбинском рату, онима који су са нама провели ове дане сећања и одали почаст ветеранима који су спасили Европу и свет од нацистичког лудила. Веома ценимо одлуку наших српских партнера, одлуку председника Србије Томислава Николића да учествује у празничним догађајима и да упути војну јединицу на параду на Црвеном тргу 9. маја. У томе видимо сликовито изражавање узајамних пријатељских осећања наших народа, заснованих на вишевековној традицији, на духовној блискости, братству по оружју. Полазимо од тога да чување историјског сећања и даље буде темељ развоја широке сарадње између наших земаља”, поручује у интервјуу за „Политику” шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, који данас борави у Београду.

Колику важност Москва придаје очувању сећања на антифашистичку борбу, јасно је из програма посете првог руског дипломате, који ће, према протоколу, данас најпре положити венац на Гробље ослободилаца Београда. Планиран је Лавровљев сусрет са српским државним врхом – председником Томиславом Николићем, премијером Александром Вучићем и шефом дипломатије Ивицом Дачићем. Главне теме разговора биће билатерална сарадња Србије и Русије и српско председавање ОЕБС-у, те његова улога у расплету украјинске кризе.

Руски председник Владимир Путин је својевремено изједначио случајеве Косова и Крима, говорећи о правима народа на самоопредељење, чиме је на индиректан начин дао за право косовској независности. Какав је званичан став Кремља према независности Косова, имајући у виду све новонастале околности?

Председник Владимир Путин није то рекао. Упозоравали смо да ће увођење у међународну употребу модела проглашења независности одређених територија створити преседан. Више пута смо скретали пажњу на то да у последње време западна алијанса са САД на челу широко користи двоструке аршине, крши темељна начела међународног права и безочно се директно меша у унутрашње ствари суверених држава.

Последице такве линије у пуној мери су на себи осетили народи Југославије, Ирака, Либије, а данас и Украјине. Због државног удара подржаног од стране Вашингтона и Брисела, у фебруару прошле године власт у Кијеву су уз помоћ оружја освојили ултранационалисти, који су својим акцијама довели земљу на ивицу раскола и отпочели крвави грађански рат.

У поређењу са тиме, становништво Крима се у пуном складу са одредбама међународног права – у складу са једним од његових темељних начела равноправности и самоопредељења народа, а које је утврђено у члану 1 Повеље УН, затим члану 1 Међународног пакта о грађанским и политичким правима, члану 1 Међународног пакта о економским, социјалним и културним правима и у многим другим угледним међународним документима – изјаснило на референдуму за проглашење независности од Украјине и за уједињење са Русијом. Очигледно су апсурдни покушаји оних који су режирали одвајање Косова од Србије – а при том без икаквог референдума – да се стави под сумњу слободно изражавање воље становника Крима.

Став Русије према косовском питању апсолутно је јасан и непроменљив: регулисање овог проблема могуће је искључиво на основу међународног права и у оквирима одређеним у резолуцији Савета Безбедности УН 1244. Што се тиче напора Београда у овом правцу – за нас су, наравно, прихватљиве оне одлуке који ће задовољавати Србију. Са своје стране смо спремни да и даље српским партнерима пружамо неопходну подршку.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Лавров у Београду

* Обавезна поља