sergej-lavrov(6)„Видимо покушаје (Запада) да сачува доминацију сада већ вештачким путем, па и на рачун притиска на друге земље, користећи санкције и оружане снаге, чиме крши међународно право и Повељу Уједињених нација. То ствара хаос у међународним односима“, рекао је Лавров на форуму „Територија разума“.

Епоха доминације Запада у економији и политици се завршава, сматра руски дипломата.

„Данас је сфера спољнополитичких интереса, као и сфера многих међу нама, директно у вези са борбом идеја. Борба идеја се огледа, између осталог, и у избору или наметању избора модела развоја и система вредности. Видимо крај веома дуге епохе, крај дуге епохе доминације историјског Запада, доминације у економији, финансијама и политици“, рекао је министар.

„То је трајало неколико стотина година, а не само један век, и сада се та епоха налази у супротности са новим центрима моћи који се формирају у Азијско-пацифичком региону. Објективно се формира полицентрични поредак, иако ће то бити прилично дуг процес“, рекао је он.

Русија је спремна да сарађује са САД и ЕУ, али неће одустати од својих интереса и свог идентитета, рекао је Лавров

„Спремни смо за конструктиван и пуноправан дијалог са партнерима из САД и ЕУ, али нећемо одустати од самосталне унутрашње и спољне политике“, рекао је он.

Министар је подсетио на речи председника Владимира Путина да Русија „не тргује суверенитетом“. Лавров је указао да у савременом свету односи треба да се заснивају на дијалогу и са узимањем у обзир заједничких интереса.

„Мислим да не би било проблема са приближавањем НАТО-а руским границама ако би исте принципе користили и западни партнери. Не би постојала украјинска криза“, сматра Лавров.

lavrov i putin

Светска популарност председника Русије Владимира Путина произилази из независне политике Русије, која држи своју реч, изјавио је Лавров.

„Најпопуларнији лидер у свету је Владимир Путин. То није нечије мишљење, већ чињеница која се заснива на истраживањима јавног мњења која се годинама врше. То схватиш када разговараш са страном публиком. То се објашњава поштовањем према независној политици, где се не ради по принципу ’како желим, тако ће и бити‘, већ где се поштује међународно права, по принципу ’договорили смо се нешто и то треба испунити‘“.

Русија добија сигнале из САД за обнову сарадње и нема намеру да „кокетира“ и одбија дијалог, рекао је Лавров.

„Када предложе успостављање канала сарадње, нећемо кокетирати и одбити их. Такве сигнале већ добијамо. Људи схватају да америчко одбијање билатералне председничке комисије није било конструктивно“, рекао је он.

Према речима Лаврова Кина је најзначајнији партнер Русије на Арктику.

„Кина је један од посматрача у Арктичком савету. Кина има, сигурно, добре перспективе на том простору, јер има одговарајуће ресурсе, технологију и научни потенцијал. Међутим, наша сарадња на Арктику не треба да се ограничава у оквиру Арктичког савета. Арктичка зона Руске федерације је зона у којој можемо на билатералној основи да сарађујемо са многим партнерима. Наравно, Народна Република Кина је један од најважнијих партнера Руске Федерације“, рекао је Лавров.


Извор: Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на Лавров о крају доминације Запада

* Обавезна поља