lavrov-i-tomaБЕОГРАД – Председник Србије Томислав Николић изјавио је данас да је Балкан после неколико година у којима се Србија интензивно трудила да буде оаза мира, поново враћен неколико година уназад, а шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изразио забринутост због тенденција за препород екстремизма у региону.

„Све су то последице проглашења такозване независне државе Косово и њене жеље, као и жеље Албаније да се створи једна велика албанска држава која би захватила границе околних држава, макар четири околне државе”, оценио је Николић у разговору са Лавровом у Београду.

Он је додао да су руски и српски ставови у спољној политици веома блиски, посебно у вези жаришта која се отварају широм света и захвалио шефу руске дипломатије на подршци коју Москва пружа суверенитету и територијалном интегритету наше земље.

„Изузетно ценимо апсолутно јасан, чврст став и подршку Русије нашем суверенитету и територијалном интегритету, нашој борби за очување Косова и Метохије у саставу Србије”, рекао је Николић на почетку састанка са Лавровом који је био отворен за јавност.

Николић је истакао да „та бесмислена одлука” о косовској независности коју су исхитрено прихватиле неке државе у свету и која је изазвала ланчану реакцију са негативним последицама у целом свету, без подршке Русије у Савету безбедности УН „би можда могла и да има неки значај”.

Председник Србије нагласио је да Србија дуже од 200 година има изванредне односе са Русијом и везује своју судбину са судбином Русије, има своје успоне и падове, који прате успоне и падове Русије.

„Код нас се зна да када Русији иде добро, иде добро и Србији. Молим Вас да поздравите председника Руске Федерације (Владимира Путина) и да му пожелите да и даље успешно води своју државу”, казао је Николић и додао да је Балкан после неколико година у којима се Србија интензивно трудила да буде оаза мира, поново враћен неколико година уназад.

„Све су то последице проглашења такозване независне државе Косово и њене жеље, као и жеље Албаније да се створи једна велика албанска држава која би захватила границе околних држава, макар четири околне државе”, оценио је Николић и додао да су руски и српски ставови у спољној политици веома блиски, посебно у вези жаришта која се отварају широм света.

Он је навео да две земље имају изванредну економску сарадњу и истовремено изразио жаљење што није дошло до реализације пројекта изградње гасовода „Јужни ток”, али је рекао да се нада да ће руски гас неким другим путем стићи до Србије.

Николић је рекао да се нада да ће посета Лаврова охрабрити привреде две државе и помоћи да се додатно ојачају економске везе, „мада Србија пријатељство не цени по обиму економских веза”.

Лавров је најпре пренео Николићу поздрав Путина и рекао да је у Москви веома „високо оцењен” долазак председника Србије на Параду посвећену 70. годишњици победе над фашизмом.

„То се догодило у контексту покушаја да се умањи значај овог празника, да се спекулише са овим празником. То су политички циљеви који немају ништа заједничко са нашом заједничком победом и оним за шта смо се изборили и оним што Европа мора да чува и не дозволи да буде понижено”, рекао је Лавров.

Он је казао да Русија, као и Србија посвећује велики значај јачању међусобног пријатељства које је засновано на великим и богатим историјским традицијама, истичући Николићев лични допринос утврђивању братства и заједничке борбе.

„Наша сарадња у вези са међународним темама, развија се веома конструктивно. Усаглашавамо наше акције, размењујемо оцене и информације у УН и ОЕБС-у.

Србија која председава ОЕБС-у делује уравнотежено, као што је потребно на том месту у организацији, не заузимајући једностране приступе и ставове и труди се да разради консензусне приступе”, оценио је шеф руске дипломатије.

Лавров је изразио забринутост због тенденција за препород екстремизма у региону Балкана и рекао да Москва жели да учествује у решавању овдашњих проблема, јер „у супротном постоји ризик да се суочимо са новим несрећама у овом региону”.

„Од важности је да наши партнери, пре свих ЕУ, не занемарује ове проблеме. Нагомилавање проблема који се не решавају прете експлозијом. Ради тога је потребно да пронађемо праведну одлуку за решавање проблема, било на Косову, било у Босни и Херцеговини или Македонији”, рекао је Лавров.

Он је додао да је један од темеља сарадње Београда и Москве привреда, као и да су руска улагања у Србији близу четири милијарде долара.

„Знамо за планове ваше владе за пројекте приватизације. Убеђен сам да ће наше компаније бити спремне да учествују у тим пројектима, на обострано корисној основи”, навео је Лавров.

Он је казао да су незаобилазне хуманитарна и културна сарадња, као и међусобне посете, оценивши да је председница Савета федерације Валентина Матвијенко недавно посетила Београд и била веома задовољна.

dacic-lavrov 2

Дачић и Лавров – Односи Русије и Србије нису предмет трговине

БЕОГРАД – Шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је данас да односи Србије и Русије нису предмет никакве трговине са трећим државама или организацијама, да су стабилни, пријатељски и братски и да ће таква сарадња бити настављена и даље.

„Они далеко превазилазе дневно политичке теме. Између наших земаља нема спорних питања. Захвални смо Русији на подршци око Косова”, рекао је Дачић на заједничкој конференцији са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровом у Београду.

Он је рекао да се често чују идеје, укључујући и Брисел, како је Србија „између две ватре” или да „седи на две столице”.

„Ми нашу политику не можемо да кријемо. Имамо јавно изречене одлуке. Србија има свој полтиички циљ да буде чланица ЕУ, али то не значи да треба да прекине однос са пријатељским земљама, а ту пре свега мислим на Русију”, рекао је Дачић.

Како је додао, Србија жели да у што више области развија односе и сарадњу са Русијом.

Лавров је рекао да Русија високо цени ниво односа који има са Србијом.

„Министар Дачић управо је изнео ставове Србије. Нема много земаља у Европи које имају такав став. Многе имају став или… или. Став Србије је оригинално европски”, рекао је Лавров и додао да је Србија показала и оданост свим основним вредностима ОЕБС.

Према оцени Лаврова, билатерални односи на свим нивоима између две државе су веома добри.

Он је посебно истакао присуство Томислава Николића на Паради 9. маја у Москви, као и одлуку Србије да пошаље своје војнике на ту манифестацију.

Све то, рекао је Лавров, сведочи о оданости нашој заједничкој историји и залог је стратешког партнерства између две земље.

Дачић је с тим у вези истакао да је Србија против било каквог облика ревизије историје, додавши да се историја „не може пребрисати гумицом”. „Ко заборави историју осуђен је да је поново проживи а Европа то није заслужила”, рекао је Дачић.

И Дачић и Лавров су позитивно оценили трговинско-економске односе Србије и Русије, истакавши да има још доста простора за њихово унапређење, а посебно су разговарали о енергетици.

У том контексту Лавров је рекао да је руска страна потврдила спремност за сарадњу на том плану и за испоруку гаса Србија, док је Дачић нагласио да Европи није довољан само Северни ток, већ да је неопходно да постоји и неки јужни, „ма како се он звао” и да се не сме дозволити да овај део Европе у том погледу остане слепо црево.

Када је реч о трговинској размени, Дачић је рекао да је она прошле године износила 2,5 милијарди евра, али да она може буде још већа.

„Радује нас повећање српског извоза када је реч о пољопривреди”, додао је Дачић.

Он је рекао да је једна од тема био и руско-српски хуманитарни центар у Нишу, и поновио да тај центар није уперен ни против кога.

Лавров: Забрињава испољавање великоалбанских претензија

sergej-lavrovРусија изражава велику забринутост због последњих догађаја у Македонији, ситуације на Косову која не улива никакав оптимизам и испољавања великоалбанских претензија, рекао је данас министар спољних послова Русије Сергеј Лавров у Београду.

„Позивамо ЕУ да кроз своје присуство на Балкану обрати посебну пажњу на те веома узнемирујуће тенденције, посебно оне које се могу подвући под терористички контекст”, рекао је Лавров на заједничкој конференцији за новинаре са шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем.

Изражавајући забринутост због нових позива на Велику Албанију, Лавров је рекао да је то „позив на крвопролиће на Балкану и да не верује да „ико од разумних политичара може да остане равнодушан према томе”.

Он је оценио да су напади у Куманову добро припремљене терористичке акције и понову велику забринутост Москве због ситуације на Косову и у Босни и Херцеговини.

ЕУ, према његовим речима, не треба да заузима кукавички став да је реч о појединачној епизоди.

„Убеђен сам да Брисел зна, али да тиме правдају неефикасност властитих напора”, истакао је Лавров.

Он је поновио да је и овде можда реч о менталитету конфронтације, али је напоменуо да се и има утисак да се и то дешава у контексту одбијања Македоније да уведе санкције Русији и спремности Скопља да учествује у пројекту Турски ток.

„Не можемо да избегнемо осећај да постоји нека веза”, нагласио је Лавров.

Он је пренео забринутост Москве због активности екстремиста Исламске државе на Косову и неким деловима Босне и Херцеговине.

„Исламска држава показује своју активност у овом региону”, рекао је Лавров додавши да ИС наставља да регрутује младе људе за учешће у њиховим терористичким активностима.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић рекао је да идеја о албанском уједињењу на Балкану није наишла на значајнију осуду Брисела и Вашингтона, што за последицу има, како је навео, политичке, али и неке друге активности, попут оних у Македонији.

„Не смеју да постоје двоструки стандарди. Србију не интересује ко ће да влада у Македонији, нас интересује политичка стабилност и безбедност јер је она од значаја за читав регион”, рекао је Дачић.

Политика великоалбанског национализма мора, како је истакао, да наиђе на оштру осуду, а не на блага саопштења која позивају на договор две стране.

„Нема са терористима две стране, али то треба неко јасно да каже. Они или не схватају озбиљно Албанце или их толеришу”, рекао је Дачић.

Лавров и Дачић за изградњу новог гасовода

БЕОГРАД – Шефови дипломатија Русије и Србије Сергеј Лавров и Ивица Дачић оценили су данас да југоистична Европа не би смела да остане без гасовода и да Брисел треба да подржи пројекат израдње „турског гасовода”, којим би се гас из Русије допремао до Турске, а потом до европских земаља.

Они су на конференцији за новинаре у Београду казала да је пројекат израдње тог гасовода још начелан и да о њему тек предстоје преговори и прецизнији договори.

„Ако Европска унија своје присуство заснива на објективности, морала би да подржи преговоре о изградњи гасовода” казао је Лавров.

Дачић је нагласио да Европа већ има „северни гасовод”, одакле се заподноевропске земље снабдевају гасом из Русије и да не разуме зашто би неком сметао „јужни ток”. „Позивамо ЕУ да уђе у суштину проблема. Европа мора да има и ‘јужни ток’, како год се он звао. Не може југозападна Европа да остане слепо црево” казао је Дачић.

Додао је да је веома важно да се припреме енергетске безбедности и стабилности реши што пре, како за неколико година не би дошли у ситуацију да европске земље остану без гаса, када би се затворио гасовод преко Украјине.

Руски Гаспром” је раније најавио да ће од 2019. обуставити транзит гаса преко Украјине. Руски председник Владимир Путин најавио је изградњу „турског тока” након што је обустављен пројекта изградње „јужног тока”, у децембру 2014. године, јер се ЕУ томе противила са образложењем да нису раздвојени производни и транспортни капацитети.

Вучић и Лавров: Јачати трговинску сарадњу

БЕОГРАД– Председник Владе Србије Александар Вучић истакао је данас у разговору са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровом да Србију и Русију везује искрено пријатељство и нагласио да када су трговински односи у питању обе земље морају да буду више ангажоване на јачању те сарадње.

Вучић и Лавров разговарали су данас о билатералним односима, трговинско-економској размени, енергетској сарадњи, испоруци гаса Србији и извозу Фијат аутомобила на тржиште Руске Федерације, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

Министар Лавров истакао је да су односи две земље апсолутно отворени, као и да је Србија један од најважнијих стратешких партнера Руске Федерације.

Вучић и Лавров настављају разговоре током радног ручка који у част министра спољних послова Руске Федерације организује премијер Вучић, наведено је у саопштењу.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Лавров у Београду са државним врхом

* Обавезна поља