r-magazinБЕОГРАД – У хотелу Метропол Палас данас је представљен „Р магазин“, издање које излази на српском језику, а финансира га руски дневни лист „Росијска газета“ у оквиру пројекта „Russia beyond the headlines“ (RBTH) који ће излазити као додатак у листу „Недељник“.

Како је рекао издавач и директор пројекта RBTH Јевгениј Абов, тај пројекат већ седам година служи да се читаоци информишу о догађајима у Русији, истакавши да годишња истраживања реакција публике на њихова издања показују да потражња за информацијама о Русији није мала и да су читаоци веома заинтересовани да добију алтернативне информације, које не могу да добију у својој земљи.

Према његовим речима, слични додаци излазе на 15 светских језика у 30 издања, међу којима су и „Дејли телеграф“, „Република“, „Њујорк тајмс“, „Вашингтон пост“, „Фигаров“ и други, и веома је задовољан што пројекат реализују и у Србији.

Извршни уредник RBTH за Балкан Вјачеслав Чарски рекао је да, када су 2012. почињали рад у Србији, нису очекивали да ће за три године имати више од 500.000 посета месечно на свом сајту „Руска реч“ што је, како је рекао, за тематски ограничен сајт који само пише о Русији, доста озбиљна бројка.

„И сматрам да то лепо показује да се информације из Русије много траже у вашој земљи. Хоћемо да будемо још занимљивији, ефикаснији и бољи, и за нас су од великог значаја ваши коментари, сугестије и критике“, рекао је Чарски.

Он је додао да је веома задовољан сарадњом са новим партнером — „Недељником“, која је тек почела, али и да верује да ће бити још интензивнија.

Главни и одговорни уредник „Недељника“ Вељко Лалић најавио је да ће додатак „Р Магазин“ редовно од маја излазити у његовом листу и нагласио да је поносан на ту сарадњу.

„Сваког месеца, колеге из Москве, најбољи руски новинари и писци, припремаће ексклузивне садржаје. Наша жеља је да у Србији промовишемо добро и квалитетно новинарство, а са оваквом редакцијом у Москви, доста смо близу том циљу“, рекао је Лалић.

Присутнима је прочитано и писмо подршке министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова, у ком се између осталог наводи да братство по оружју у тешким ратним годинама, узајамна симпатија и духовна блискост повезују братске народе и да ће „Р Магазин“ пружити допринос даљем зближавању Русије и Србије, као и да је он уверен да ће бити популаран у широким читалачким круговима.

У првом броју додатка, руски историчари и балканолози говоре о разним аспектима осмишљавања резултата Другог светског рата у Русији и на Западу и о томе зашто је тема Победе и данас толико важна грађанима Русије.

Како изгледа „Русија иза наслова“?

Сваког првог четвртка у месецу, магазин „Недељник“ објављује и „Р магазин“, специјализовано издање пројекта Русија иза наслова.

„Russia Beyond the Headlines“ излази у 21 земљи света, као додатак најрепрезентативнијих магазина.

Политика и култура главне су теме магазина чији аутори ће за издање на српском језику припремати ексклузивне садржаје.

После првог броја „Р магазина“ у ком су руски историчари и балканолози писали о 70-годишњици победе над фашизмом, други број ће бити посвећен томе како Руси виде четнички покрет Драже Михаиловића.

“Могу да кажем да су то најквалитетнији текстови најбољих руских писаца и новинара који треба да покажу ту једну другу страну нашим читаоцима и могу да је први број већ прошао јако добро, јако запажено, да су тиражни резултати изнад очекиваних. Направили смо сарадњу која ће трајати најмање годину дана и мислим да ће људи пронаћи те неке потпуно другачије текстове”, рекао је Вељко Лалић, главни и одговорни уредник “Недељника”.


Извор: Б-92

Оставите коментар

Оставите коментар на Промоција „Р магазин“-а

* Обавезна поља