Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров допутовао је у дводневну посету БиХ, где се у Источном Сарајеву састао са званичницима Републике Српске.

Састанку присуствују председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, председница РС Жељка Цвијановић, премијер РС Радован Вишковић, председавајући Савета министара БиХ Зоран Тегелтија, као и званичници Представничког дома и Дома народа БиХ Небојша Радмановић и Никола Шпирић.

Додик је поклонио Лаврову икону стару 300 година у позлати, која је пронађена у Луганску, преноси Н1 Сарајево.

На полеђини иконе утиснут је печат.

Лавров ће се вечерас у Сарајеву, у хотелу Европа, састати са председником ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем, а сутра са члановима Председништва БиХ и министрарком спољних послова БиХ Бисером Турковић.

Лавров: Блиске везе Русије и Републике Српске

Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров рекао је да Руску Федерацију и Републику Српску вежу блиске и добре везе, те да се Русија залаже за сарадњу са народима у БиХ.

Лавров је рекао да Русија подржава принципе Дејтонског споразума и позива све да поштују овај споразум.

Сергеј Лавров и Милорад Додик, Источно Сарајево – Фото: Снимак екрана/РТРС

Он је јасно поручио да сваки покушај рушења Дејтонског споразума може изазвати најозбиљније ризике и последице.

– Темељни принципи захтијевају да сви проблеми у БиХ буду решени унутрашњим политичким дијалогом, без страног мешања – истакао је шеф руске дипломатије на конференцији за новинаре након састанка са званичницима Српске и српским чланом и председавајућим Предсједништва БиХ Милорадом Додиком.

Лавров је рекао да је сазрело питање о затварању Канцеларије виског представника јер БиХ није потребан међународни протекторат у виду виског представника.

Он је истакао да је примљена на знање одлука Републике Српске о војној неутралности, те да Русија сматра да је ова одлука исправна.

Лавров је истакао да је Русија спремна за наставак сарадње са Српском и БиХ у борби против пандемије вируса корона, укључујући и аспект који се односи на набавку руске вакцине.

 


Извор: Бета, РТРС

Оставите коментар

Оставите коментар на Лавров у Републици Српској

* Обавезна поља