Албански премијер Еди Рама био је данас у диспечерском центру Оператора преносног система, где је од данас започело независно деловање Косова као регулаторне зоне у оквиру регулаторног блока Албанија-Косово, преноси Коха писање Топ Чанел-а.

Такође је почео са радом далековод од 400 кW између две земље.

Рама је рекао да је ово историјско достигнуће на које се чекало од 2010. године, а које је остварено тек 2016. године, док је разлог зашто није спроведен до сада био вето Србије.

Напокон смо успели да дођемо до овог дана, што је, када погледамо уназад, трајало дуго. У фебруару 2010. године, влада је одобрила зајам за изградњу далековода Албанија-Косово, а према обећањима претходног премијера, линија је требало да буде завршена за две године, што је тада оцењено као историјски споразум. Без обзира на то што се са тим описом слажем, морам да подсетим да то није спроведено у дело . Не само да ништа није отпочето, већ је енергетски систем наставио да се деградира до те мере да је постао терет држави, доводећи Албанију у претњу од банкрота“, рекао је он.

Према његовим речима, Влада коју је водио завршила је овај пројекат за две године.

„Али ево нас после 4 године на завршетку пројекта, био сам са Исом Мустафом када смо објавили да је пројекат готов. Далековод није пуштен у рад тада, рећи ћу данас, иако ће то да иде у прилог онима који нас критикују, због вета Србије. Линија је тада постала талац формалности, у условима недостатка политичке воље. Српска страна пристала је да га призна само ако остане зависан од Србије. Ово је резултат регионалног Шенгена, пројекти који су од велике важности и који су били таоци великих речи и који су спречили Албанце да виде даље од свог носа“, рекао је он.

Рама каже да су уклонили тај вето и довели до овога данас – отварања и стављање у функцију овог пројекта.

„На крају ове приче, притиском на дугме, дали смо живот независном енергетском простору широм Албаније. Пуштање у рад линије имаће позитиван утицај и повећаће капацитет интерконективне мреже ОСТ. Довољно је видети слике медаље да бисте разумели шта је данас постало стварност, интеграција мреже и 24/24 интеракција ОСТ-а са КОСТТ-ом. Данас смо снажнији. На Косову је познато да постоје високи трошкови, јер то зависи од термоелектрана, а база производње је топлота. Сада смо у могућности да рационализујемо употребу енергије. И као Албанија смо по први пут у могућности када управљамо вишковима или недостацима“, рекао је Рама.

Хоти: Енергетска независност – успех Косова и међународних партнера

Енергетска независност један је од заједничких успеха Косова и међународних партнера, огласио се данас косовски премијер, Авдулах Хоти, након што је претходно његов колега из Албаније, Еди Рама, саопштио, да је данас започело независно деловање Косова као регулаторне зоне у оквиру регулаторног блока Албанија-Косово.

„КОСТТ је испунио све услове предвиђене споразумом и сада послује независно“, поручио је Хоти у објави на Фејсбуку.

Авдулах Хоти – Фото: Коха

Додао је да је косовски оператор система, преноса и тржишта електричне енергије отворио ново поглавље у енергетском блоку Албанија-Косово.

„Владина подршка енергетском сектору биће максимална, јер је енергетска стабилност предуслов за одржив економски развој земље, увећање домаћих и страних инвестиција у корист грађана“, додао је Хоти.

У међувремену је реаговао и министар за Европу и спољне послове Албаније, Гент Цакај.

„Ево још једне супер вести за Косово и Албанију. Коначно је започело независно функционисање Косова као регулаторног подручја у оквиру косовско-албанског регулаторног блока“, поручио је Цакај у објави на Фејсбуку.

Потврду вести да је данас започело независно деловање Косова као регулаторне зоне у оквиру блока Албанија-Косово, данас је први саопштио албански премијер, Еди Рама.

Рама је посетио диспечерски центар Оператора преносног система у Албанији, одакле је поручио да је почео са радом далековод од 400 кW између Албаније и Косова.

Казао је да се са пуштања у рад далековода одлагало због вета Србије која је, како је додао, пристала да га призна само ако остане зависан од Србије.

Албански премијер, са друге стране, без детаљнијег објашњења, прецизира да је вето потом уклоњен, те да је то довело до стављања у функцију целокупног пројекта.

Уједно је поручио да је Косовска енергетска независност резултат регионалног Шенгена.

Подсетимо, на састанку одржаном, 1. децембра ове године РГЦЕ (Регионална група за континенталну Европу) сагласила се да почетак рада КОСТТ-а као регулаторне области у оквиру регулаторног блока Албанија-Косово, односно почетак примене Споразума о повезивању између КОСТТ-а и ЕНТСО-а отпочне 14. децембра 2020. године, саопштио је КОСТТ 2. децембра.

Слично обавештење, према изворима КоССев-а, а након истог састанка добили су и радници ЕМС-а на Косову којима је саопштено да 13. децембра у поноћ престаје могућност размене електричне енергије између ЈП ЕПС-а и КОСТТ-а која је постојала до сада ради потреба снабдевања потрошача на Северу.

Надлежни из Канцеларије за КиМ на сазнањима КоССева да КОСТТ започиње „самосталан оперативан рад“ реаговали су изјавама да до престанка снабдевања електричном енергијом неће доћи, док није коментарисано да ли почиње и примена споразума између КОСТТ-а и ЕНТСО-е.

У претходним данима а поводом тога да КОСТТ почиње самостални рад критике је упутило више опозиционих партија у Србији, које су уједно затражиле разјашњење од српске власти.

Међутим, на питање шта конкретно значи самосталност КОСТТ-а и како ће се она одразити на грађане на Северу Косова, одговор за сада нису дали ни званичници из Београда, али ни из Приштине.

Насловна фотографија: Еди Рама на свечаности поводом пуштања у рад далековода Албанија-Косово


Извор: Коха/КоССев

Оставите коментар

Оставите коментар на Рама и Хоти о косовској енергетској независности

* Обавезна поља