Sasa-Radulovic-foto-Milena-Djordjevic-21БЕОГРАД – Покрет „Доста је било – Саша Радуловић“ је данас саопштио да је министар финансија Србије Лазар Крстић поднео оставку не због неслагања с премијером око интензитета и брзине спровођења реформи, већ зато што га у Влади Србије нико ни за шта не пита.

Тај Покрет је конференцију за новинаре на којој је Крстић у суботу саопштио да подноси оставку, назвао „позоришном представом и претећим пренемагањем премијера“, а за одлазећег министра да је изнео „трагикомично образложење оставке“.

„Нико здраве памети не би предлагао комбиновано смањење пензија за 20 одсто (900 милиона евра), смањење плата у јавном сектору за 15 одсто (800 милиона евра), повећање цене струје за 30 одсто (500 милиона евра) и отпуштање 160.000 запослених у јавном сектору (1,5 милијарде евра)“, наводи Радуловићев покрет у саопштењу уз оцену да би такав економски план који је изнео Крстић, годишње коштао више од 3,5 милијарди евра.

Покрет сматра да је прави разлог оставке министра финансија, тај што га „нико ништа не пита“, а „да га премијер и кабинетски тим терају да учествује у штетним тајним уговорима – од наставка пљачкашке приватизације, продаје Телекома, Аеродрома, Лутрије, ЕПС-а, РТБ Бор, до арапских послова са Етихадом, Београда на води и поклањања земљишта у општини Кула Ал Равафеду“.

У саопштењу се указује да не треба смањивати пензије и плате, нити продавати Телеком, Аеродром Београд, Лутрију, ЕПС и РТБ Бор.

Радуловићев покрет наводи да треба укинути непотребне агенције, отпустити партијски запослен вишак из јавног сектора, који ништа не ради, а прима „делукс социјалну помоћ“, треба укинути субвенције, раскинути тајне уговоре и „отпустити неспособне министре и градоначелнике с купљеним дипломама и докторатима“.

Од тако насталих уштеда треба направити универзалан систем социјалне заштите за све грађане без прихода, оверити здравствене књижице и повезати радни стаж.

„Није посао грађана да наплаћују доприносе. То је посао државе“, указује Покрет.

Треба смањити порезе и доприносе за трећину и увести прогресиван порески систем, те уколико би се то све урадило, не би било потребе за смањењем пензија и плата, већ би након годину дана настале претпоставке за њихов раст, наглашава Покрет „Доста је било“.

„Александар Вучић уништава Србију. У сваком погледу. Он је настављач катастрофалне економске политике Млађана Динкића, усавршитељ катастрофалне медијске и правосудне политике Бориса Тадића“, пише у саопштењу.

Покрета „Доста је било – Саша Радуловић“ оцењује и да је Вучић „лажни борац против корупције“ јер се „лажно представио као неко ко ће процесуирати 24 спорне пљачкашке приватизације“ што се, сматра Покрет, неће десити.

„Реч Александра Вучића ништа не вреди“ је ће „он рећи све што мисли да желите да чујете. Човек који најављује најаве. Он говори управо супротно од онога што мисли и онога како јесте и нема никакав проблем с тим“, док „нажалост, ми имамо“, пише на крају саопштења покрета бившег министра привреде.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Лажно образложење Крстићеве оставке

* Обавезна поља