Dacic-NulandБЕОГРАД – Помоћница америчког државног секретара Викторија Нуланд изјавила је да Сједињене Државе подржавају амбициозни план реформи Владе Србије и наставак дијалога Београда и Приштине. Односи са Вашингтоном су један од приоритета спољне политике Србије, рекао је министар спољних послова Ивица Дачић.

Викторија Нуланд је на заједничкој конференцији за новинаре, после разговора са првим потпредседником Владе и шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем, рекла да Сједињене Државе показују велику заинтересованост за пуну нормализацију односа Београда и Приштине, преноси Танјуг.

Нуландова је рекла и да су јој саговорници у Приштини пренели уверавања да су искрено посвећени наставку дијалога чим буде формирана нова влада.

Вашингтон, према њеним речима, снажно подржава напредак Србије ка чланству у ЕУ, као и амбициозни план економских реформи Владе Србије.

Истакла је да САД желе да раде са Србијом како би реформе биле спроведене јер су владавина права, борба против корупције, отварање привреде, за Србију од суштинског значаја за остварење њеног пуног потенцијала.

Висока функционерка Стејт департмента рекла је да су и она лично и САД „импресионирани“ напретком оствареним у протекле две године у Србији – изборима, добијањем статуса кандидата за чланство у ЕУ, као и тиме што ће Србија наредне године преузети председавање ОЕБС-ом.

„САД желе да продубе и прошире заједнички рад са Србијом у области регионалне безбедности, евроатлантске безбедности, као и економске везе“, рекла је Нуландова, додајући да у Србији већ послује доста америчких инвеститора, али да их је још више заинтересовано да дође овде.

Напоменула је и да је с Дачићем разговарала о стабилности у БиХ, као и о ситуацији у Украјини, где ће Србија, када преузме председавање ОЕБС-ом, имати кључну улогу у успостављању стабилности.

Дачић се, на конференцији за новинаре, заложио за даље развијање и унапређење односа Србије и САД, подсећајући да су односи са Вашингтоном један од приоритета спољне политике Србије.

„Мислим да је највећи могући интерес Србије да пронађе заједнички именитељ са спољном политиком САД“, рекао је Дачић.

Оценио је да је и за Вашингтон важно, уколико жели мир и стабилност у региону, да пронађе заједнички интерес са највећом државом и највећим народом региона.

„Важно је да постоје односи међусобног поверења, међусобне предвидљивости наших политика, да немамо потребе да избегавамо тешке теме, говоримо неистину, нити да дајемо лажна обећања“, рекао је Дачић.

Србија, према Дачићевим речима, има интерес да буде фактор мира и стабилности у региону, као и озбиљан политички фактор када следеће године буде преузела председавање ОЕБС-ом.

Шеф српске дипломатије је најавио да ће у уторак у Бечу представити план председавања том организацијом.

„Србија ће то схватити као један велики изазов и велику опасност, али и велику шансу. Ми ћемо бити на страни ОЕБС-а, односно основних принципа ОЕБС-а“, поручио је Дачић.

Нуландова је, поводом Украјине, поновила да је амерички став јасан – „Русија треба да престане да подржава сепаратисте, сепаратисти треба да седну за преговарачки сто, мора да се обустави доток оружја преко граница, а границе треба да надгледају посматрачи ОЕБС-а“.

Дачић је рекао да Србија жели да се у Украјини настави дијалог, да се проблеми решавају мирним путем и подсетио да се у Бечу разговарало о посматрачкој мисији ОЕБС-а, у којој би били и руски представници, уз договор са Украјином.

Поновио је да ће Србија наставити европски пут, дијалог с Приштином и спровођење реформи и изразио наду да ће за пет-шест година у административном смислу бити спремна за чланство у ЕУ.

Говорећи о економским односима са САД, навео је да је размена 2013. била више од 700 милиона долара, али да може да буде и већа и додао да Србија жели да створи амбијент погодан за стране инвеститоре и друштво засновано на владавини права, поштовању основних права и слобода и борби против корупције и организованог криминала.

Посета Нуландове, која први пут борави у Београду од када је ступила на функцију помоћника америчког државног секретара, јесте посета на највишем нивоу неког америчког званичника од формирања нове Владе Србије.


Извор: Р Т С

Оставите коментар

Оставите коментар на Нуланд и Дачић о улози Србије у украјинској кризи

* Обавезна поља