legija-sudenje-pobuna-jso-1365629558-294879Милорад Улемек Легија, некадашњи командант Јединице за специјалне операције (ЈСО), у свом првом интервјуу откако се налази у затвору због убиства премијера Зорана Ђинђића, због чега је осуђен на 40 година, тврди да је режим 2001. године, тадашњи ДОС, хапшење бившег предсједника Југославије и Србије Слободана Милошевића наплатио пет милиона долара!

Легија је након 12 година проведених у затвору први пут проговорио за недељник “Експрес”, а део интервјуа пренео је Информер, и рекао како је с намером пуштена информација у јавност према којој су Милошевића хапсили припадници “земунског клана“, јер је тада то био једини начин да се наплати милионска уцена коју су Американци својевремено расписали за Милошевића.

Наиме, да су којим случајем Милошевића ухапсили надлежни државни органи у ноћи између 31. марта и 1. априла 2001. године, не би било основа за исплату милиона.

„Информација да је у том догађају учествовао “земунски клан” класична је подметачина, која је смишљена много раније, јер једино тако су могли да узму новац за Милошевића, односно пет милиона долара, који је даван за његово хапшење. Да су га ухапсили државни органи, онда не би могле паре да се узму. Зато је пуштена прича о “земунцима” „– објаснио је бивши командант ЈСО.

Он је напоменуо и да је његовој јединици изричито наређено да буде у цивилиној одећи с фантомкама.

„Нас су послали у цивилној одећи уместо у униформама за интервенцију, које смо увек носили приликом ангажовања. Требало је те ноћи да глумимо “земунце”… А тај фамозни “земунски клан” у то време није ни постојао. Група око Спасојевића (Душан Спасојевић Шиптар) настаје тек у августу 2002. године, када се Спасојевић разишао с његовим дотадашњим шефом Чуметом. Тако да је то само још један пример подметања лажних информација широј јавности“ – поручио је Легија.

Улемек је нагласио како је у ноћи хапшења Милошевића неко покушао да изазове опасан сукоб војске и полиције.

„Јединица није имала никакве везе са срамним чином хапшења председника. Једини задатак ЈСО те ноћи био је да преузме обезбеђење објекта виле “Мир”, пошто је војска добила налог да се повуче и препусти тај објекат МУП-у. Наравно, неко је те ноћи намерно хтио да изазове оружани сукоб између војске и ЈСО. Само хладне главе нас неколицине спречиле су да до тог сукоба дође“ – наставља Легија причу о хапшењу Милошевића и тврди да је наређење за напад дао тадашњи бивши шеф Државне безбједности:

„Онај идиот Горан Петровић је потпуно сумануто и мимо сваког резона командовао напад на објекат, иако за тиме није било потребе. Резултат такве сумануте одлуке био је рањени припадник ЈСО и један цивил. Срећом, ја сам на време схватио у шта нас гурају и прекинуо сам то лудило.“

Иначе, Легија је открио и то да је у ноћи хапшења бившег председника умало погинуо.

„Те вечери сам умало погинуо. Метак испаљен из виле “Мир” ме је окрзнуо по врату и само луда срећа ме је сачувала те ноћи. И дан-данас чувам ту јакну с капуљачом кроз коју је метак прошао.“

На крају, он је потврдио да се у ноћи хапшења и лично видео са Слободан Милошевићем.

„Те ноћи сам се видео са председником Милошевићем и касније омогућио мирну комуникацију између њега и надлежних органа. Они су послали Чеду (лидер ЛДП Чедомир Јовановић) на те преговоре, што је био чист цинизам.“

С друге стране, Синиша Вучинић, бивши функционер ЈУЛ-а који је био оптужен за спречавање хапшења Слободана Милошевића, за Информер је рекао да Улемек није био рањен у сукобима испред виле “Мир”. Вучинић је у међувремену ослобођен оптужби, а поводом Легијиних навода каже да бивши командант ЈСО не говори истину до краја.

„Легија није био рањен те вечери. Нас двојица смо се видели у вили. Седео је поред мене и тражио чашу воде. Извинио се и нама и Милошевићу рекавши да се “грешке праве”. Тада му је Милошевић рекао: “Е мој Милораде, зар овако да се срећемо? Ово од тебе нисам очекивао, од тако наовдно великог патриоте…” Улемек се на ове речи расплакао и рекао да ништа не може, да је војник државе и да су му наредили“– присетио се Вучинић и додао како и даље верује у договор “земунског клана” и тадашњих власти око Милошевићевог хапшења:

„Одговорно тврдим да су те вечери испред виле били “земунци” и радили по договору с властима, чији је представник био Чеда Јовановић. Дакле, Улемекова прича је само 50 одсто тачна. Јасно је да се Јовановић испред ДОС договарао са “земунцима”. Њима су навукли фантомке, а ту је била и Легијина група. Трудио се да буде медијатор, помиритељ, и да све контролише како би учествовао у узимању новца“ – подвукао је он.

Овако је текло хапшење Милошевића

  • Привођење је почело у петак 30. марта 2001. године, а завршено је након два дана и седмочасовних преговора;
  • У ноћи између петка и суботе око сто полицајаца под пуном опремом појавило се на улазу у кућу;
  • У суботу, 31. марта ујутру је министар полиције Душан Михајловић изјавио да је налог за хапшење тадашњег председника државе издат на основу кривичне пријаве за злоупотребу службеног положаја;
  • У ноћи између суботе и недеље Чедомир Јовановић преговара са Милошевићем о мирној предаји, а шездесетак полицајаца се приближило једној од капија виле, након чега су се зачули пуцњи. Наводно, увис је пуцала Слободанова ћерка Марија Милошевић;
  • Милошевић је у недељу 1. априла 2001. године одведен у Централни затвор, а на Видовдан је пребачен у Хаг где је био до своје смрти, 11. марта 2006. године.

Извор: Информер

Оставите коментар

Оставите коментар на Легија о хапшењу Милошевића

* Обавезна поља