dusan-vujovic-1БЕОГРАД – Министар привреде и в. д. министра финансија Душан Вујовић изјавио је данас да ће усвајањем Закона о приватизацији бити откочена приватизација 584 преостале државне фирме и да ће рок за трансформацију ових предузећа у приватну имовину бити 31.децембар 2015.године.

Према његовим речима, те тих 584 фирме праве држави директне трошкове од 800 милиона долара на годишњем нивоу.

„Предлог Закона о приватизацији нуди флексибилнији избор модела, метода и мера приватизације која ће омогућити да предузећа пронађу потенцијалне партнере, инвеститоре, купце и врате се у привредни живот ако је то могуће, односно потраже решење у стечају ако то није могуће“, рекао је Вујовић посланицима при представљању овог закона.

Он је додао да овај закон има карактер леx специјалис, да би се отклониле препреке које би можда произашле из противречности са другим законима.

Вујовић је нагласио да је циљ закона заштита свих кључних института тржишта, посебно институт заштићених поверилаца и института својине.

Поред продаје капитала, која је била предвиђена и претходним законом и која је често наилазила на препреке када капитал има нулту или негативну вредност, Вујовић истиче да овај закон предвиђа и могућност продаје имовине.

„Имовина може да се продаје у свакој ситуацији и може бити предмет продаје уколико се обезбеде одговарајући услови да се та имовина усагласи са вредношћу потраживања“, навео је министар.

Закон, како је истакао, предвиђа стратешко партнерство као модел продаје и пренос капитала без накнаде.

„Пренос капитала без накнаде је познат из старих закона о приватизацији где је он коришћен да се 30 одсто друштвеног капитала пренесе без накнаде радницима. У овом закону се тај модел проширује и на потенцијалне партнере у приватизацији да би се преносом својине контролисао процес приватизације“, рекао је он.

Министар је истакао да су законом предвиђена само два метода продаје, а то су тендер након кога следи аукција, а друго је једноставно прикупљање јавних понуда. Мерама које претходе процесу приватизације, предвиђена је, како је навео, могућност отписа дугова и могућност конверзије дугова у својину односно капитала.

„Овај закон омогућава да се по усвајању у кратком року позову сви заинтересовани партнери и инвеститори да поднесу валидне програме приватизације односно економског реструктурирања предузећа. Циљ је да предузећа имају тржиште, да имају могућност да економски преживе, а да се у склопу тог процеса проналазе решења за финансијска дуговања и остале проблеме са којима су та предузећа била суочена а која није било могуће решити у оквиру ранијих закона“, рекао је министар.

Што се тиче Измене и допуне Закона о стечају, министар је нагласио да је њихов циљ повећање транспарентности и спречавање злоупотреба код аутоматског стечаја, повећање права поверилаца који су до сада имали секундарну улогу у овом процесу.

„Повериоци сносе терет стечаја, губитак имовине и на њима мора да постоји много већа одговорност у овом процесу“, рекао је он.

Бржи и транспарентнији процеси би, како је навео, требало да доведу до повећања степена намирења поверилаца у процесу стечаја.

СССС: Да ли је Србија у ванредном стању?

Доношење закона која се тичу будућности ове земље, без поштовања законских процедура и уз искључивање стручне јавности из свих процеса сигурно не доноси квалитет и изазива страх међу грађанима, саопштио је данас Савез самосталних синдиката Србије (СССС).

Према оцени тог синдиката, нови закон о приватизацији на јасан и транспарентан начин омогућује распродају свега, па и природних богатстава Србије.

Да ли се то Србија налази у ванредном стању, а да ми грађани Србије о томе не знамо ништа или се неком страшно жури да испуни дата обећања, наводи се у саопштењу поводом упућивања у Скупштину Србије, по хитном поступку, пет нових закона.

Без стратегије изласка земље из кризе, без улагања у нове фабрике и подстицање домаћих произвођача и предузетника, као и сељака – нема будућности за Србију, оцењује тај синдикат.

Уместо тога, власт нуди само стезање каиша и рестриктивне мере, као и робовласнички положај радника. То је само још један корак како би се омогућило тајкунима за још мало профита, истиче се у саопштењу.


Извор: Танјуг, ФоНет

Оставите коментар

Оставите коментар на „Lex specialis“ за распродају и поклањање

* Обавезна поља