dzejms-ker-lindziБРИСЕЛ – Британски стручњак за Балкан Џејмс Кер-Линдзи изјавио је данас за Танјуг да је амерички председник Барак Обама дао „невероватну и погрешну изјаву“ кад је рекао да се Косово одвојило од Србије после организовања референдума у сарадњи са УН.

Обама је синоћ, у 40-минутном говору пред око 2.000 званица у Центру лепе уметности у Бриселу, изјавио – оптужујући Русију да у кримској кризи изврће чињенице, када наводи Косово као преседан – да се Косово одвојило од Србије тек после референдума организованог у складу с међународним правом и у сарадњи са Уједињеним нацијама и суседима.

„НАТО је интервенисао тек пошто је народ Косова годинама био систематски злостављан и убијан. А, Косово је напустило Србију пошто је организован референдум, који није био ван оквира међународног права, већ уз пажљиву сарадњу са Уједињеним нацијама и косовским суседима“, рекао је Обама.

„Ништа слично томе није се десило на Криму“, додао је амерички председник, наводећи да руски лидери бране своје акције тврдњама да је Косово представљало преседан и пример мешања Запада у унутрашња питања мање земље.

Међутим, једини референдум за независност Косова одржан је од 26. до 30. септембра 1991. године, у организацији Демократског савеза Косова Ибрахима Ругове.

Том гласању су претходиле промене Устава Србије, којима су смањена права и овлашћења покрајина Војводина и Косово и Метохија, а које су окончане доношењем новог Устава 1990. године.

Српске власти су референдум прогласиле илегалним, али нису ометале његово одржавање, а исход гласања и проглашење независности, које је тада уследило, није признао нико у свету, осим Албаније.

Према подацима које су организатори референдума објавили, 99.98 одсто од нешто више од милион регистрованих бирача изјаснило се за отцепљење.

Косово је прогласило независност 17. фебруара 2008. године, пошто је парламент у Приштини усвојио Декларацију о независности.

Најбоље решење да Обама призна грешку

„Обама је дао заиста невероватну изјаву“, рекао је Кер-Линдзи Танјугу.

„Појединац би могао да претпостави да је реч о грешци коју је начинио неко из његовог тима за писање говора. Међутим, стварно је реч о невероватној омашци, имајући у виду да је то један од кључних аргумената којим се не оправдава понашање Русије на Криму“, рекао је виши научни сарадник Лондонске школе економије и политичких наука.

Он подсећа да та изјава још више зачуђује с обзиром на то да су се „догађаји на Косову десили недавно, а не пре неколико деценија“.

Кер-Линдзи је подсетио да је 1991. био референдум на Косову, али незваничан, чији исход је једино признала Албанија.

„Поента Обамине изјаве је у томе да је референдум на Косову одржан у сарадњи са УН и да, из тога проистиче његов легитимитет. Али, то није било случај. Поврх тога, референдум 1991. догодио се противно жељи државе (Југославије). То је био кључни аргумент против одржавања референдума на Криму“, каже Кер-Линдзи.

Он додаје да када би се прихватила валидност гласања на Косову 1991. године, то би не умањило, него би дало још већу легитимност кримском референдуму.

„Мислим да је најбоље решење да се призна грешка и да се са тим заврши“, закључује британски стручњак за Балкан.

Бојазан да друге земље покушавају да искористе „преседан Косово“

На питање шта је могло да има за циљ давање такве изјаве, Кер-Линдзи каже да је очигледно да је Обама покушао да пошаље поруку да је случај Косова другачији од Крима.

Он каже и да је „уочљиво да је протеклих седмица много људи, укључујући и (руског председника Владимира) Путина, покушавало да повуче паралелу између ситуација на Криму и догађаја који су довели до унилатералног проглашења независности 2008. године“.

„Мислим да је Обама хтео да пошаље јасну поруку да су две ситуације потпуно различите, чак и до тога како су два референдума, која су довела до независности, била организована. Проблем је, међутим у томе што, у случају Косова, УН нису организовале референдум“, објашњава он.

На питање да ли Запад жели да пронађе оправдање због признавања Косова, а непризнавања исхода референдума на Криму, Кер-Линдзи каже да је јасно да постоји бојазан да друге земље покушавају да искористе „преседан Косово“, како би оправдале своје деловање ван оквира УН.

„Русија је то урадила у Абхазији, Јужној Осетији и на Криму“, наводи он.

Обама је јуче завршио посету Бриселу, а данас је борави у Риму и Ватикану, у оквиру европске турнеје.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Линдзи – Невероватно погрешна изјава Обаме о Косову

* Обавезна поља