Miodrag-LintaБЕОГРАД — Председник Коалиције удружења избеглица Миодраг Линта подсећа да се навршавају 74 године од проглашења злочиначке и квислиншке Независне државе Хрватске.

Он је навео да хрватско друштво никада није успело да се суочи са својом прошлошћу и никада није признало да је над Србима извршен монструозан геноцид.

Линта сматра да је један од разлога за такво стање у Хрватској то што значајан део хрватске политичке, црквене, научне, културне и спортске елите промовише усташтво или ћути на све масовније величање усташтва.

Како каже, бројне чињенице показују да су величање усташког покрета и говор мржње раширене појаве у данашњој Хрватској.

Према анкети загребачког Јутарњег листа, око 40 посто Хрвата мисли позитивно о усташама и оправдава њихове масовне злочине према Србима, Јеврејима и Ромима, наводи Линта у саопштењу.

Неговање усташког наслеђа у Хрватској, како је навео, може се видети често на спортским утакмицама, концертима народне и забавне музике а о томе сведоче и зидови хрватских градова и места на којима је написано у хиљадама случајева стилизовано слово.

Велики проблем, додао је он, представља и то што многи хрватски медији не осуђују манифестације усташтва и немају администраторе који би цензурисали антисрпске и усташке коментаре а ни полиција у доста случајева није реаговала на говор мржње.

Хрватска кроз нову поставку у логору Јасеновац ублажава злочине НДХ и смањује број убијених на 80.000, рекао је Линта у саопштењу и навео да су из поставке уклоњени ножеви, маљеви и друга оружја којима су мучени и убијани Срби, Јевреји и Роми.

Осим тога, не обнављају се бројни споменици посвећени жртвама НДХ који су порушени и оскрнављени у последњих 25 година.

Председник Коалиције удружења избеглица сматра да се ситуација може променити на боље када би у Хрватској постојала стварна политичка воља да се донесу закони по узору на Немачку који би предвидели оштре казне за све који величају фашизам и усташтво.

Такође, било би потребно да се деца у школама уче о злочиначком карактеру Павелићевог режима, да се покрене масовна медијска кампања против величања усташтва и говора мржње, да хрватска политичка, црквена, научна, културна и спортска елита и националне институције почну осуђивати манифестације усташтва и да се почну спроводити важећи закони према којима је кажњиво истицање усташких симбола и певање усташких песама, сматра Линта.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Линта – Хрватско величање усташког покрета

* Обавезна поља