prosveta-strajkБЕОГРАД — Унија синдиката просветних радника Србије навела је да је трагично што је министар Срђан Вербић претио радницима просвете са малих екрана.

У саопштењу УСПРС наводи се да је уместо претњи, министар требало да седи на раније договореном састанку са синдикатима.

“Вероватно је министру познато коме одговара оваква ситуација у којој се они који желе прецизнију цифру обећане државне помоћи приказују као нерадници и непријатељи деце. Чему толика нетрпељивост према запосленима чије би интересе требало да штити? Јалово вишемесечно разговарање претвара се у отворену хајку на просветне раднике, а претње, уцене и увреде су свакодневне“, стоји у саопштењу.

Такође, наводи се да срцепарајућа прича да је за све крив ММФ који не даје новац, сада већ сиромашним и неразумним учитељима, рушитељима система, добија епске размере.

“Оваквим ставом, министар просвете, науке и технолошког развоја показује да му је суштински нејасно шта желе професори који штрајкују. Обриси крких договора који су се једва назирали, захваљујући миритељу, сведени су на сензацију додатног одузимања од зарада. Министрова чврста рука показаће нам излаз из лоше ситуације, тиме што ће нас додатно демотивисати и казнити за непослушност. Проблем изгледа не лежи у надокнади већ у господину Вебрићу“, закључује се у саопштењу.

„НАТО бомбардовање је краће трајало него преговори са Вербићем“

НАТО бомбардовање краће је трајало него преговори са министром Вербићем, а ђаци ће остати ускраћени знања као те кобне 1999. године.

Тако за „Блиц“ прекид преговора о штрајку коментарише Милорад Антић, потпредседник Синдиката радника у просвети Србије (СРПС). Разговоре о прекиду штрајка, који су до пре пар дана успешно увођени у Министарству просвете, изненада је прекинуо сам министар Срђан Вербић.

Он је поручио синдикатима да не исказују прерано оптимизам поводом тих преговора и да крај штрајка није приоритет, а онда је на питање синдиката за састанак на којем је јуче требало да буде постигнут договор, одговорио да такав састанак није ни планиран и одложио разговоре за дане после 15. априла.

– Вербић не брине о прекиду штрајка. Његов основни циљ сада је да понизи просветне раднике у штрајку – прича Антић.

Вербић је јуче продубио гнев синдиката истичући да ће наставницима који не надокнађују часове бити смањена плата и додао да Влада не може да изађе у сусрет захтеву о исплати још једне зараде.

– Биће умањене плате. Када видимо да су часови надокнађени, тада ће бити исплаћен тај део новца – рекао је Вербић за РТС.

До краја школске године остало је два месеца, а Антић каже да времена за надокнаду часова нема.


Извор: Б-92, Блиц

Оставите коментар

Оставите коментар на Синдикати Просвете – Трагичне Вербићеве претње

* Обавезна поља