skupstina kosova(1)ПРИШТИНА – За председника „скупштине Косова“ данас је изабран кандидат постизборне коалиције ДСК-АБК-Иницијатива за Косово, лидер ДСК Иса Мустафа.

На конститутивној седници, после низа спорења и изласка из сале неких посланичких група, за Мустафу је гласало 65 посланика, међу којима и представници листе „Српска“, док су посланици покрета Самопредељење били уздржани.

У првом делу седнице посланицима су верификовани мандати и они су положили заклетву.

Седница је, потом, била прекинута јер је већина посланика напустила салу, пошто је председавајућа Флора Бровина (ДПК), мимо одлуке старог председништва скупштине, прво дала могућност Демократској партији Косова (ДПК) да предложи кандидата за председника парламента.

Салу су напустили посланици постизборне коалиције ДСК-АБК-Иницијатива за Косово, Самоопредељења и Листе „Српска“.

Бровина је морала да констатује да нема кворума, јер је у сали остало само 47 посланика ДПК и неких несрпских заједница, па је седница прекинута и дата пауза.

Претходно су коалиција ДСК-АБК-Иницијатива за Косово и још неки посланици, по Пословнику, са 50 потписа тражили опозив председавајуће Бровине, која је, међутим, тај захтев одбила.

Скупштина је наставила са радом после ове изнуђене паузе, па је гласовима 82 посланика усвојен захтев за опозив Бровине и седницу сада, као најстарија посланица, води Милка Вулић из Листе „Српска“.

Мустафа за дијалог са Београдом и спровођење споразума

Иса Мустафа је изјавио да ће радити на дијалогу са Београдом и спровођењу свих договора који произилазе из Бриселског споразума.

У обраћању посланицима, након што је на конститутивној седници изабран за председника парламента, Мустафа је рекао да ће бити председник свих посланика, да ће радити за потпуно интегрисање заједница и залагати се за борбу против корупције и организованог криминала.

Мустафа је на седници, коју је обележио низ спорења и прекид због напуштање сале неких посланичких група, изабран са 65 гласова, као кандидат постизборне коалиције ДСК-АБК-Иницијатива за Косово, а за његов избор су гласали и посланици Листе „Српска“.

За потпредседника парламента, на предлог Самоопредељења, изабран је са 82 гласа Глаук Коњуфца, док је Листа „Српска“ затражила да свог кандидата за потпредседник скупштине предложи на наредној седници.

Ројтерс: Хаос на седници Скупштини Косова – знак продубљујуће кризе

Лондон – Конститутиву седницу „косовског парламента“ данас је обележио хаотичан призор напуштања сале неких посланичких група, што говори о продубљивању кризе у борби за власт у наредне четири године, оценила је британска агенција Ројтерс

„Посланици на Косову борили су се данас за контролу над парламентом на првој седници откако су избори, који су одржани у јуну без јасних резултата, изазвали уставну кризу без преседана у краткој историји ове младе државе“, известио је Ројтерс.

У тексту се наводи да је опозициони блок, уз подршку посланика који представљају неке етничке мањине на Косову, изабрао лидера највеће опозиционе странке за председника „парламента“, али тек након што су посланици из партије одлазећег премијера Хашима Тачија прекинули седницу и изашли из сале.

„Ова хаотична сцена говори о продубљујућој кризи у вези са тим ко ће владати том осиромашеном земљом са 1,7 милиона становника у наредне четири године“, истиче британска агенција.

Избор лидера Демократског савеза Косова (ДСК) Исе Мустафе за председника парламента наговештава да би та странка могла да има довољну парламентарну већину, мада се чини извесним да ће Тачијева Демократска партија Косова (ДПК) прогласити његов избор нелегитимним, оцењује Ројтерс.

У тексту се подсећа да опозициони блок до сада није успео да у свој састав уведе четврту странку – покрет Самоопредељење који, наводи Ројтерс, „има тврђи став у погледу преговора са Србијом, процеса који је кључан за наде обеју земаља у придруживање ЕУ једног дана“.

Британска агенција преноси да је опозиција као свог кандидата за премијера најавила Рамуша Харадинаја, „бившег команданта гериле кога је Хашки трибунал два пута оптужио и два пута ослободио оптужби за ратне злочине“.

Мустафа је данас на седници, коју је обележио низ спорења и прекид због напуштање сале неких посланичких група, изабран са 65 гласова, као кандидат постизборне коалиције ДСК-АБК-Иницијатива за Косово.

За његов избор су гласали и посланици Листе „Српска“, док су представници Самоопредељења били уздржани.


Извор: Танјуг, Блиц

Оставите коментар

Оставите коментар на Листа „Српска“ подржала Мустафу

* Обавезна поља