obama-putin g-20Сједињене Државе од Русије очекују конкретна дејства поводом Украјине која би водила разрешењу кризе, а не само речи – изјавио је ноћас Барак Обама.

Амерички председник свој нови удар на руске личности и компаније објаснио овако:

„Одобрио сам нову етапу санкција против неких најкрупнијих компанија Русије и њених финансијских институција. Позивам Москву да утиче на устанике да ослободе таоце, прекину ватру и подрже међународне напоре да се ситуација регулише. Русија није предузела кораке о којима сам говорио. Очекујемо да руско руководство схвати да ће његова дејства у Украјини имати последице, укључујући слабљење његове економије и појачавање политичке изолације.

Реагујући на америчке санкције против крупних руских војних и енергетских компанија и две банке, руски лидер Владимир Путин прво је нагласио: „Треба пажљиво и мирно размотрити шта представљају те санкције”.

Истовремено је упозорио да санкције руско-америчке односе сатерују у слепу улицу, наносећи им веома озбиљну штету, јер таква политика штети и стратешким интересима самог америчког народа.

„Санкције, по правилу, имају бумеранг-ефекат. Уверен сам да су штетне и по дугорочне стратешке интересе америчке државе и америчког народа” – подвукао је Путин, изразивши жаљење што су се „амерички партнери” одлучили да иду тим путем.

У наставку је нагласио: „Наша врата нису затворена за преговорни процес, за налажење излаза из ове ситуације. Надам се да ће надвладати здрав разум и жеља да се проблеми регулишу дипломатским средствима”.

Путин је изразио жаљење што се није састала контактна група за Украјину и апеловао на обе стране конфликта да прекину крвопролиће.

„Сви који имају утицај на стране у конфликту – указао је руски лидер – морају предузети све да крвопролиће одмах престане са обе стране и предузети неопходне напоре да све сукобљене стране седну за преговарачки сто и проблеме реше преговорима”.

Путин је саопштио и да се залаже за финансијску подршку Украјини, али не њеним тајкунима и лоповима, већ – народу.

Реагујући у име руске дипломатије на нове прекоокеанске санкције, заменик министра иностраних послова РФ Сергеј Рјабков оценио је:

„Надменост и цинизам – ове две речи најтачније карактеришу америчку политику према Русији. Само, код нас нема узнемирености. Ми се према новим америчким санкцијама односимо мирно и уравнотежено.”

Наравно, ово није све што је Рјабков ноћас изговорио поводом ширења санкција САД:

„Такви потези Американаца одразиће се и на интересе САД и биће препрека достизању спољнополитичких и спољноекономских циљева које та земља себи поставља”.

Рјабков је посебно указао да су и нове санкције потвриле да ништа више није остало од америчких заклињања у колективни приступ и деловања.

„Није остало ни трага од америчких безвредних уверавања у приврженост колективним приступима, тражењу компромиса и договарању на бази равнотеже интереса. Нема више ни трага од парола којима садашња администрација на почетку свог мандата „мазила” међународну заједницу. Санкције су показале да Американци, када је Русија у питању, покушавају да Европљанима наметну свој „стандард” понашања”.

Рјабков је за „дијалог САД и ЕУ” рекао да га најбоље дефинише фраза: „ако сте тако паметни – зашто у строју не идете”.

euromaidan-novi-klub-mrzitelja-rusije-za-eu-i-sad-ukrajinski-neonacistiЕУ не прати Америку у оштрини санкција

Лидери Европске уније – окупљени на самиту у Бриселу – одобрили су извесно ширење санкција против Русије.

И они: због Украјине. Само, показали су – као што се и очекивало – да неће ни копирати ни слепо пратити Американце и њихове интересе.

Нису се одлучили ни за какве обимне ограничавајуће мере према руској економији. Препоручили Европској инвестиционој банци и Европској банци за реконструкцију и развој да не улазе у програме и пројекате у Русији.

Засад је нејасно: да ЕС тражи суздржавање од нових пројеката или и излазак их оних чија реализација је у току.

Те две банке су у РФ током прошле године финансирале пројекте вредне 2,5, односно 1,4 милијарде евра.

Европски савет је још наложио амбасадорима земаља-чланица у Бриселу да до краја јула припреме списак санкција у који би – на бази „проширених критеријума” – биле укључене нове личности и компаније из Русије.

Могуће је да ће се Брисел одлучити и за блокирање европских инвестиција у привреду Крима. На удару се могу баћи и руске компаније за које ЕУ процени да „подривају суверенитет Украјине”. Међутим, све ове мере су део тзв. меког блока санкција.

За Москву је, нема сумње, најважније што се самит ЕУ – у интересу својих држава-чланица и свог бизниса – није одлучио за трговинско-економска ограничења против целих сектора руске економије.

На таквим санкцијама су инсистирали и инсистирају Американци, али желе да их уведу заједно са ЕУ.

medvedev-2Медведев – Све те санкције, авај, неће помоћи Украјини

Руски премијер Дмитриј Медведев поручио је – поводом најновије порције америчких санкција – и Вашингтону и његовим клијентима у Кијеву: „Све те санкције, авај, ничим неће помоћи Украјини“.

Краће, а тачније – вероватно је тешко рећи.

Готово истовремено са Медведевом, огласио се и потпредседник руске владе Дмитриј Рогозин. На свом Twitter-налогу написао је:

„Санкције САД против водећих фирми одбрамбено-индустријског комплекса Русије незаконите су и сведочанство су непоштене конкуренције на тржишту наоружања. Само, шта год чинили, Американци не могу више да зауставе опремање новим оружјем и техником армије и ратне флоте Русије. А неће им поћи за руком ни да пољуљају извозни потенцијал наше војне индустрије“.

Рогозин је још иронично додао да би Американци радо још проширили санкције, нагласивши:

„Они би ставили под санкције и наше Булаве, Искандере, Јарсе и Топоље. Да, и још понешто“.

Министарство иностраних послова Русије – у својој првој реакцији – поручило је Вашингтону да ће Москва искористити право на узвратне мере и да нема намеру да трпи америчке уцене.

Истовремено је указало: „Ако је Вашингтон наумио да потпуно сруши руско-америчке односе – то ће остати на његовој савести“.

„Ми смо били и досад и остаје и надаље отворени за конструктивну сарадњу са свим државама, укључујући САД, на принципима равноправности, немешања у унутрашње ствари и реалног узимања у обзир међусобних интереса. Али, уцене нећемо трпети и остављамо себи право на узвратне мере“ – саопштило је МИП РФ.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Санкције и реакције

* Обавезна поља