Jakob-Augstein01Погледајте ове две вести: Немачка је на грчкој кризи зарадила 100 милијарди евра и ово је вероватно најуспелија година немачке индустрије оружја. Њихов заједнички именилац је да Немачка профитира на патњи других. Живимо врело лето наше бескрупулозности, док у глас певамо песму профитера: „Сваки посао је добар посао. Бизнис је увек само бизнис, и док свет пропада“.

Институт за економска истраживања из Халеа извештава: „У последњих неколико година, увек када су стизале лоше вести о Грчкој, на финансијским тржиштима су падале камате на немачке државне обвезнице“. Уштеда Немачке од 2010. је 100 милијарди евра. Чак и када би Грчка обуставила отплату дугова, Немачка би наставила да зарађује на грчкој кризи. Шојбле треба да се захвали Билду, јер је сваки њихов текст против Грчке пунио немачки буџет. Берзанским језиком речено, ово је одлично обављен инсајдерски посао.

Слично је и са извозом оружја, који се у првих шест месеци ове године приближио укупној прошлогодишњој вредности. Тенкови за Кувајт, транспортери за Алжир, подморнице за Израел – све може. Остале муштерије су Египат, Сирија, Катар, Оман, Саудијска Арабија. Нема рата или сукобом погођене области без немачког наоружања. Министар привреде Зигмар Габриел објашњава: „Ограничавање извоза није пожељно“. И он и синдикат металаца су задовољни и без гриже савести, а нови мото је: У борбу за мир немачким наоружањем.

Наш председник Гаук каже да је Немачка „чврста и поуздана демократија“ и да њена повећана одговорност подразумева „да не можемо унапред одбацити употребу војне силе као последњег средства“. Тако извоз оружја постаје део активне мировне политике. Ангела Меркел нам објашњава да „државе које су спремне да се ангажују“ за мир и сигурност треба да буду одговарајуће „оспособљене“ за то.

Немачка наступа као кризни и ратни порфитер. Да ли је то имао на уму министар спољних послова Штајмајер у свом чувеном прошлогодишњем говору о принципима: „У спољној политици изостају осећаји одговорности, правде, пристојности и тога шта политка себи сме, а шта не сме да дозволи“.


Извор: Spiegel/Пешчаник

Оставите коментар

Оставите коментар на Лицимери

* Обавезна поља