zorana snsДа им није Зоране Михајловић, међу напредњацима би владала готово потпуна идила. Тако се бар чини када се „саберу” сви јавни окршаји од почетка године унутар Српске напредне странке. Није само још јасно да ли је реч о неким личним анимозитетима, унутарстраначком ривалитету и борби за наклоност лидера Александра Вучића или о прикривеном сукобу различитих струја у СНС-у. Фракцијашење пак сви напредњачки функционери негирају.

Агилна потпредседница Владе Србије и СНС-а је, директно или индиректно, својевољно или невољно, умешана у већину медијских драма везаних за напредњаке. Штавише, њен страначки колега Владимир Ђукановић је оптужује да управо она „разапиње Вучићеве људе у медијима”.

Баш тако је и насловио свој текст у „Новом стандарду”, у којем је систематизовао све оно што месецима прича, и у својој телевизијској емисији о „врлој нам потпредседници владе”. Критичка оштрица овог народног посланика је толико усмерена на њу да је пре два дана један од гледалаца укључених у емисију приметио да је он „гори” према Зорани Михајловић него што је „Курир” према њему (Ђукановић је, иначе, честа мета овог листа). Ђукановић је овом гледаоцу реплицирао, али „Политици” јуче није желео да образлаже природу њиховог сукоба.

„Све што имам да кажем написао сам”, био је кратак Ђукановић. А написао је текст који би волело да потпише много опозиционара. Србија је, каже, држава у којој свако ко није по вољи западног естаблишмента мора да прође кроз „топлог зеца” и најгору дискредитацију у медијима, који су сви мање-више под контролом управо поменутог естаблишмента. Препоручује: „Добро погледајте мете дневних листова ’Курири’Блиц, и одмах ћете схватити на кога Запад иде ђоном. Листа је следећа: Томислав Николић, Братислав Гашић, Никола Селаковић, Александар Вулин, Зоран Бабић…”

Али, додаје, „далеко су битнији они који никад нису били мете тих медија, односно они који су у тим истим медијима свакодневно хваљени”. Наводи пример Зоране Михајловић.

„Та може да потпише десетине штетних уговора, могу путеви да нам буду разорени, може јој се да ништа не уради у свом ресору, она од тих истих медија никада неће бити критикована. Напротив. О њој ће се сваки дан писати оде о величанственом раду, о невиђеним успесима (додуше јесу невиђени, јер резултати њеног рада и не постоје), сваки дан ће у ’Курируи ’Блицуизлазити нека друга у фото-шопу испеглана фотографија, њене изјаве ће се цитирати као да су генијалне реченице савремене српске политичке мисли итд”, навео је у тексту у „Новом стандарду”, поентирајући да је то због тога што је „она крајње кооперативна и одавно предвиђена да буде прва виолина оних западних структура које овде желе да вршљају и да урнишу државу”.

Откако је у јануару Вучић на Главном одбору СНС-а поручио да ће свако ко буде уносио неред у странку и у државу и користи медије да напада своје бити искључен из странке, потпредседница Михајловић није јавно коментарисала оптужбе на свој рачун. Није то желела ни јуче када смо је питали о Ђукановићевим оптужбама, али и то да ли има фракцијашења у СНС-у или је она фракција за себе, будући да је више извора из врха странке устврдило, незванично, да је она главни „реметилачки фактор” и да других „струјања” међу напредњацима нема.

vucic-djukanovic-psislusni-uredjaji„Мој председник Александар Вучић ме је изабрао за једног од својих потпредседника странке и стало ми је да оправдам поверење. Такође, ја поштујем одлуку председника и Председништва да у јавности не износимо никакве коментаре на рачун страначких колега, па нећу ни сада”, рекла је она за наш лист.

Ђукановић се, међутим, не придржава Вучићевих заповести и до сада није добио ни жути, а камоли црвени картон, којима је лидер претио уколико дође до нарушавања страначке дисциплине. Занимљиво је и да ниједан високи функционер напредњака јуче није желео да се огласи поводом Ђукановићевих навода о Зорани Михајловић, која је, како се чини по разним истраживањима јавног мњења, прилично вредна напредњацима. Када се оцењује учинак чланова владе или поверење у политичке личности, она је увек близу врху. Ако и не доноси, онда сигурно, бар за сада, не односи поене странци.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Ко квари напредњачку идилу

* Обавезна поља