Jevgenij-Lukjanov_IMG_5118Русија ће предузети одговарајуће мере због стварања елемената противракетне одбране САД у Европи, изјавио је заменик секретара Савета безбедности Русије Јевгениј Лукјанов.

„На сваку претњу ће бити одговор“, рекао је Јевгениј Лукјанов новинарима у Грозном, одговарајући на питање о објектима ПРО САД у Румунији и Пољској.

У мају је почео са радом комплекс ПРО „Иџис ешор“ копненог базирања на бази Девеселу у Румунији. Осим тога,  у Редзиково у Пољској је одржана церемонија постављања камена-темељца за изградњу базе.

У јуну прошле године Лукјанов је рекао да Пољска и Румунија, распоређујући елементе ПРО код себе, аутоматски постају потенцијална мета.

„Истој тој Пољској и Румунији би било боље да мисле о другоме. Размештање елемената ПРО, лансирних система, које су реално усмерене на наше стратешке нуклеарне снаге — то је проблем за њих. Они аутоматски постају наше мете. Ако им се допада да буду наши циљеви због америчког система наоружања, то је њихов избор“, рекао је Лукјанов.

Што се тиче нових елемената Евро-ПРО, шеф комитета Државне думе за одбрану, бивши командант Црноморске флоте Русије адмирал Владимир Комоједов је раније изјавио да су они усмерени против Русије.

„За нас је то директна претња. Они већ излазе на линију ватре. Осим система за откривање, већ постављају противракете. Чак не сто, већ двеста, триста, хиљаду посто је све то усмерено против нас. То није Иран, већ Русија са њеним нуклеарним потенцијалом“, рекао је Комоједов.

„Сматрам да смо способни да превазиђемо овај систем ПРО. И плански ми ћемо јачати одбрамбену способност. Између осталог, ми затварамо арктички правац, постављајући тамо наше системе за откривање и пресретање“, изјавио је адмирал.


Извор: Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на Лукјанов – Румунија и Пољска треба да се забрину

* Обавезна поља