Toma NikolicПредседник Србије Томислав Николић доделио је мандат за формирање нове владе носиоцу листе „Србија побеђује” Александру Вучиућу, јер га је, како је објаснио, уверио да има већину посланика за формирање владе. Николић верује да ће, осим СВМ, још нека од листа које су обезбедиле мандате у будућем парламенту, бити у влади. „Да, делује ми да ће још нека листа бити део владајуће већине”, рекао је Николић одговарајући на питања новинара након консултација с представницима свих 11 листа у будућој скупштини. Николић је рекао да не би било коректно да новинари то сазнају од њега, већ да треба то да чују од онога ко саставља владу.

„Непристојно је да ја као неко ко је организовао сусрет прејудицирам кога ће будући мадантар узети у владу. Имам своје процене и информације, али молим вас да то сазнате од Вучића”, рекао је Николић, додајући да ће у влади, уз СНС, сигурно бити још неко осим СВМ, те да можда неће сви они бити чланови владе, али ће је подржавати. Николић је рекао да је само Вучић изложио програм како мисли да се понаша будућа влада и које приоритете да испуњава.

„Сви остали су дошли свесни чињенице да је СНС освојила највише мандата и да ће са правом тражити мандат за састављање владе”, рекао је Николић, додајући да је саслушао мишљење представника свих изабраних листа и да је то било у интересу државе, а да су сви показали поштовање према функцији председника. Председник државе је пожелео успех будућој влади, наводећи да онај који не жели успех Вучићевој влади жели да сваком грађанину буде лошије.

„Нека ову владу коју сада бирамо победи влада која ће бити боља, а не она која ће да тврди да је то лоша влада. Данас је много лако остати у опозицији”, рекао је Николић, чије је мишљење да ће пред владом бити пуно изазова. Међу њих је сврстао ситуацију у ЕУ, мигрантску кризу, јачање ултрадесничарских снага широм Европе, економску кризу, обезбеђивање довољно инвестиција у Србији и довољно прозивода да ускочимо у друга тржишта, развој пољопривреде…

„У време великих политичких турбуленција, када су сви против владе, то су све изазови за владу. Желим успех овој влади, било ко да је освојио већину има право да формира владу и да им пожелимо успех”, рекао је председник државе. Навео је и да су разговори са њима „текли у различитим тону”, да су предуго трајали, али су били веома занимљиви и корисни и за њега и за представнике изборних листа. Према његовим речима, представници изабраних листа су искористили сусрет да изнесу своје ставове о ситуацији о друштву, слободи медија, поштовању права.

„Веома сам задовољан што су говорили преда мном уважавајући да не стварам ту врсту проблема, нећу ни учествовати у решавању, али да је моје понашање увек некакав репер или знак да ли је ситуација у друштву добра или није, па смо тако разговарали и о томе што ви називате изборном крађом. Ја не бих користио тај термин док се не утврди да ли је било изборне крађе или није”, казао је Николић. Додао је да му је неколико њих пренело да желе да формирају анкетни одбор на ту тему у парламенту, а да их је он упитао како мисле да воде државу ако нису у стању да организују странку тако да има чланове бирачких одбора на свих више од 8.000 бирачких места у Србији.

„Ја не могу да тврдим да су били покрадени, пре желим да кажем да су били регуларни, а свако ко тврди другачије има пут којим то може да оствари”, рекао је Николић. Како је навео, на састанцима је сваког тиштало нешто, осим једне листе, чију су представници дошли да тиште њега. Николић је рекао да ће парламент одмах по конституисању обавестити да је мандат за формирање нове владе поверио Вучићу.

vucic-nikolic 2

АКО САМ ЈА МЕТА, НИСУ УСПЕЛИ НИ ВЕШТИЈИ ОД ДРАГОМИРА АНЂЕЛКОВИЋА

Председник Србије Томислав Николић поручио је, поводом сукоба његове саветнице Станиславе Пак и аналитичара Драгомира Анђелковића, да су много вештији од Анђелковића покушали да сруше његов ауторитет и углед, па нису успели. „Ако сам ја мета, он треба да зна да то нису успели ни много вештији од њега”, рекао је Николић упитан како реагује на захтев аналитичара Драгомира Анђелковића за смену Станиславе Пак.

Николић је рекао да је непристојно да се прво неко самопрогласи за аналитичара, а да потом са те функције прети за било какво политичко ангажовање било коме, „пошто је моћан да својим анализама сруши ауторитет и углед некога ко би учествовао на изборима”. Он је рекао да такав иступ, начињен са било чије стране, усмерен против било кога, заслужује осуду јавности и заштиту онога који је на тај начин угрожен.

„Ово је тешко време у коме они који треба да штите, бирају кога ће да штитите. Пошто се ради о сараднику председника републике, може да се деси да не буде заштићен колико заслужује. Ако гледате како пролази председник Републике, његови сарадници још и добро пролазе”, рекао је Николић.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Николић – Мандат Вучићу

* Обавезна поља