Orban2Мађарска је једнострано суспендовала правила Европске уније о азилу, према којима ова држава мора да преузме избеглице које су прво ушле на њену територију, а потом отишле у неку другу земљу, саопштила је Влада Мађарске.

„Мађарски систем за азиланте је преоптерећен и најоптерећенији је међу чланицама ЕУ које су погођене илегалном имиграцијом“, рекао је портпарол.

Правила о азилу, позната као Даблинска регулатива, састављена су почетком деведесетих. Њима је дефинисано да лица која желе уточиште морају то да затраже у земљи у коју су прво ушла.

Данашња одлука мађарских власти значи да званична Будимпешта одбија да прихвати избеглице које су прво ушле у ову земљу, а потом отпутовале у неку другу државу.

Од почетка године, више од 60.000 имиграната ушло је у Мађарску на илегалне начине, саопштила је Влада ове земље.

„Мађарска је искористила све капацитете које има на располагању. Ова ситуација захтева брзу акцију. У овој ескалираној ситуацији, Мађарска треба да предузме потез пре одлука Европске уније“, наводи се у Владином саопштењу.

Суспендовање Даблинске регулативе погодиће суседне државе, нарочито Аустрију.

Портпарол аустријског Министарства унутрашњох послова рекао је да се ова институција залаже за „проналажење решења што је пре могуће“.

Аустрија је и сама престала да обрађује захтеве за азил у покушају да изврши притисак на остале земље ЕУ да помогну у збрињавању таласа избеглица које долазе на ервопски континент.

Аустрија је примила 21.000 захтева за азил у првих пет месеци ове године. Током 2013. године тих захтева је било око 17.000, а 2014. око 28.000.

Брисел тражи објашњење

Европска комисија позвала је данас Мађарску да објасни одлуку о обустави примања азиланата из осталих чланица Уније.

„Даблинска правила не предвиђају суспензију трансфера из држава које примају мигранте. Комисија је затражила од Мађарске да одмах објасни природу и обим овог техичког проблема, као и да предочи мере за поправљање ситуације“, рекла је портпаролка Комисије.

Орбан укинуо споразум о мигрантима: „Брод је пун“

Мађарски премијер Виктор Орбан донео је одлуку о суспензији примене Споразума Даблин III који регулише надлежност у вези азиланата, твди бечки дневник „Пресе“.

Тиме земље ЕУ више не могу да протерују азиланте у Мађарску, иако би мађарске власти биле надлежне за избеглице, пошто су прво крочиле на тло те земље улазећи у ЕУ.

„Желимо европско решење, али морамо да штитимо интересе Мађарске и нашег становништва“, рекао је портпарол Орбана Золтан Ковач бечком дневнику.

Мађарска има капацитете за 2.500 избеглица и већ је примила 3.000 људи.

„Брод је пун“, поручио је он додајући да Мађарска не може примити још десетине хиљада „Даблинских случајева“.

Министарство унутрашњих послова Мађарске обавестило је власти у Бечу о својој одлуци, због чега је Министарство спољних послова Аустрије позвало амбасадора Мађарске Јаноша Перењиа на разговор.

Обустава примене Даблина III уследило је из техничких разлога, навеле су мађарске власти, а Ковач је најавио да се ради о суспензији на неодређено време.

Поред Аустрије Мађарска је о својој најновијој мери обавестила Белгију, Чешку, Француску, Финску, Холандију, Луксембург, Велику Британију, Норвешку, Шведску, Словачку и Немачку.

Споразум Даблин III ступио је на снагу 19. јула 2013. године и он предвиђа да је за процес одлуке о давању статуса азила надлежна она земља ЕУ на чију територију је прво крочио подносилац молбе.

Преко Мађарске, према Ковачу, је од почетка прошле године илегално ушло око 100.000 странаца, од којих 60.000 само од почетка ове године.

„Очекујемо солидарност наших европских партнера“, поручује он додајући да сви гледају само на Медитеран, а ове године је више избеглица у Европу дошло преко балканске руте.

Одлука Мађарске директно погађа Аустрију, јер је министарка унутрашњих послова Јохана Микл-Лајтнер пре десетак дана најавила обуставу решавања нових молби за добијање азила и „концентрисање“ надлажних власти на Даблинске случајеве.

У Министарству унутрашњих послова Аустрије на одлуку Мађарске због тога реаговали су са негодовањем.

„Ко даље жели Европу без граница мора поштовати Шенгенска правила. То значи и придржавање Даблинских правила“, поручула је Микл-Лајтнер у реакцији на одлуку Мађарске.

Она је указала да је Аустрија спремна да помаже Мађарској и да је већ 40 аустријских полицајаца упућено као подршка на мађарско-српску границу.

„Јасно је да таква помоћ не може бити једносмерна“, истакла је Микл-Лајтнер.

Од почетка године Аустрија је, на основу Даблинског споразума, протерала у другу државу ЕУ 620 подносилаца молби за добијање азила, а актуелно има још 1.300 случајева које треба да реши.

Код једне четвртине свих подносилаца молби за добијање азила ради се, према речима портпарола Министарства унутрашњих послова Аустрије Карл-Хајнц Гриндбока о Даблинским случајевима, а већина је у Аустрију дошла преко Италије и Мађарске.

Грундбек је додао да Аустрија не протерује избеглице у Грчку, јер тамо не постоји могућност њиховог снабдевања и смештаја.

Мађарска одлука могла би изазвати ланчану реакцију, указује „Пресе“ додајући да експерти очекују да ће следећа земља која би увела суспензију Споразума могла бити Италија.

Мађарска је пре пар дана својом најавом подизања ограде од четири метара дуж границе са Србијом, предузела прву меру коју је Европска комисија прокоментарисала да су тек порушени зидови, и да не треба градити нове.


Извор: Срна, Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Мађарска једнострано суспендовала правила ЕУ о азилу

* Обавезна поља