Vucic i Mustafa„Нема изгледа да се постигне коначни договор зато што се не слажемо око многих ствари“, рекао је Вучић за Радио-телевизију Србије, уз оцену да је по питању Заједнице српских општина постигнут напредак.

Он је додао да очекује наставак разговора у следећи понедељак и изразио наду да ће тада бити постигнут коначни договор о ЗСО, као и да је до сада усаглашено шест од 15 тачака споразума о Заједници.

Према његовим речима, приштинска делегација покушала је да спор око енергетике искористи да покрене питање имовине, чему се српска страна противи.

Упитан за разговоре о телекомуникацијама, премијер је казао да је циљ Србије да омогући косовским Србима да плаћају исте тарифе као раније и не користе позивни број.

Вучић је додао и да Срби на северу Митровице желе да сами уређују јавни простор и да бетонске жардињере на мосту преко Ибра, односно „Парк мира“, не спречавају ничије кретање јер постоје још два моста на тој реци.

„Јасно је да смо по неким питањима ближи, по другим смо веома далеко. Оно што је важно је да смо покренули дијалог о најважнијим питањима, сада и једни и други имамо јаснију слику о ономе што је пред нама“, закључио је он.

„Отворићемо прво поглавље у преговорима са ЕУ“

Премијер Србије изјавио је вечерас да очекује отварање првог поглавља преговора о придруживању са ЕУ, упркос томе што данас нису постигнути закључни договори у преговорима Београда и Приштине.

Данашњи разговори завршени су за вечерас у Бриселу, али су преговори, како је рекао српски премијер, настављени на техничком нивоу.

На питање новинара да ли сматра да ће ипак доћи до помака у евроинтеграцијама Србије и Косова, односно да ли ће Србија отворити прво поглавље преговора са ЕУ, Вучић је узвратио: „Отвориће“.

Вучић је оценио да је могуће постићи договор о можда најтежој ствари за обе стране, а то је ЗСО, и да је могуће да се у идућим данима то оконча. Он је истакао значај тога што постоје изгледи за постизање договора о ЗСО, јер је то, како је рекао, 40 одсто Бриселског споразума.

Када је у питању енергетика, он је рекао да су ту разлике и даље превелике и да је за Србију неприхватљиво да се „ту решавају суштинска имовинска питања, што хоће Приштина“.

„Такође, око телекомуникација постоји велика разлика, али може доћи до напретка на идућем састанку“, казао је српски премијер.

Он је појаснио да Србија приликом доделе позивног међународног броја за Косово тражи усаглашеност са правилима Међународне уније за телекомуникације, која као део УН, једино државама одобрава локални број.

„Захтев мора да поднесе Србија, јер тиме себе штити од прејудицирања коначаног решења статуса Косова“, казао је Вучић и додао да Србија такође тражи да буде обезбеђена улога српског телекомуникационог оператера на Косову и да српски грађани са Косова за позиве према Србији плаћају исту тарифу као и за локалне позиве.

„Разговори тешки, постигнут одређени напредак у вези са ЗСО“

Разговори у Бриселу са представницима косовских Албанаца су били тешки и нема изгледа да се вечерас постигне коначан договор, рекао је премијер Александар Вучић за РТС. Навео да је постигнут одређени напредак када је реч о Заједници српских оштина и да је разјашњено око чега се две стране не слажу.

Александар Вучић је истакао да постоји неслагање око многих ствари, али да је током данашњих разговора постигнут одређени напредак када је реч о Заједници српских општина.

Како је рекао, данас су вођени дуги, тешки и озбиљни разговори о том питању, и неки напредак је постигнут.

Када је реч о осталим темама, Вучић је рекао да је било речи о покушају Приштине да преузме целокупну имовину. Како каже, они сматрају да је то најбољи начин да се реши питање имовине.

„Онда су неки почели да нам држе политичка предавања како смо и шта изгубили деведесетих“, навео је премијер и истакао да није сигуран да је било озбиљног напретка.

Иако је рекао да није оптимиста када је о даљим разговорима реч, осим по питању ЗСО, истакао је да ће делегација радити у најбољој вери и намери да дође до решења.

Када је реч о телекомуникацијама, премијер Вучић рекао да има напретка али да „увек имамо сличне проблеме“. Рекао је да су преговори компликовани.

Говорећи о мосту у Косовском Митровици, Вучић је рекао да Албанци инсистирају, иако имају два моста, да и то буде мост са пуним саобраћајем за аутомобиле, камионе и аутобусе.

Како је рекао Београд инсистира, у складу са Бриселским споразумом по коме Срби имају право на урбано и рурално планирање, да то буде пешачка зона, да се не зауставља кретање.

„Разјашњено око чега се две стране не слажу“

Александар Вучић је рекао да су ставови обе стране искристалисани, по неким питањима су биже договору а по неким су веома далеко.

Када је реч о ЗСО, премијер је рекао да је договор да се не говори о детаљима јер ће наредне недеље, највероватније у понедељак, разговори бити настављени.

„Надам се да ћемо моћи да постигнемо договор али то не зависи од наше стране има још много питања која морају да буду решена“, објаснио је премијер.

Навео је да је покренут дијалог о најважнијим питањима и да је разјашњено око чега се све две стране не слажу.

Премијер је објаснио да у Бриселу може да прихвати само оно што није противно и што је у интересу нашег народа. Навео је да мора да сагледава целину интереса нашег народа али да то није лако и не може да прихвати одређене договоре само због отварања поглавља.

Поручио је да се тражи најбоље решење за наше људе на КиМ и да се убрзава динамика сусрета и изналажења тема.

„Оно што је важно, као што сам рекао, потрудићемо се да урадимо најбоље за земљу и наше интересе, и верујем да може бити првих конкретних резултата у неком од наредних сусрета“, рекао је Вучић.

Потписан „Меморандум о разумевању“ у вези са осигурањем возила

Меморандум о разумевању у вези са осигурањем возила потписали су вечерас у Бриселу представници Београда и Приштине. Преговори трају, атмосфера веома напета.

Разговори у Бриселу се настављају, а две делегације за сада најудаљеније ставове имају по питању Заједнице српских општина. Преговори трају више од четири сата, атмосфера је веома напета, а очекује се да дијалог потраје још неколико сати.

Како јавља репортер Б92 из Брисела, договорен је само меморандум о разумевању о осигурању возила, док су по питању Заједнице српских општина ставови Београда и Приштине и даље веома удаљени.

Едита Тахири: Постигнут договор о осигурању возила

Чланица приштинског преговарачког тима Едита Тахири изјавила је да су тимови Београда и Приштине данас у Бриселу потписали споразум о осигрању возила, који значи да ће тарифе за полисе бити далеко ниже него до сада.

На питање који ће бити износи за полисе, Тахири је новинарима у Бриселу рекла да ће бити исте као за зелене карте и друга документа којима становници Косова путују у Македонију, Албанију или Црну Гору.

На питање да ли има изгледа да се потпишу и споразуми о Заједници српских општина, телекомуникацијама и енергетици, Тахири је рекла да о томе ништа не може за сада да прича, јер делегације Приштине и Београда и даље воде разговоре о томе.

Нагласила је да косовска страна свакако жели да се то постигне.

Могерини: Напредак постигнут у свим питањима о којима се разговарало

Напредак у преговорима Београда и Приштине постигнут је у свим питањима о којима се разговарало, саопштила је вечерас висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини.

„У разговорима смо се усресредили на преостала питања примене (споразума) у енергетици, телекомуникацијама, успостављању Заједнице српских општина на Косову и око слободе кретања на мосту у Митровици. Добар напредак постигнут је по свим питањима“, наводи се у саопштењу.

Додаје се да ће тимови Београда и Приштине наставити да раде на овим питањима и даље вечерас, а састанака ће бити и ускоро, у наредним данима, како би се дошло до коначног договора.

У саопштењу се наводи и да је на маргинама дијалога потписан споразум о међусобном признавању ауто-осигурања, који је постигнут уз подршку Савета бироа зелене карте.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Завршени разговори о Косову – следи наставак!

* Обавезна поља