migranti„Мигранти који у Мађарску доспеју из неке безбедне земље не могу да траже азил овде. Животи миграната можда су угрожени у Сирији, али када стигну до Грчке, Србије или неке друге земље на Балкану, безбедни су, па нека тамо траже азил”, изјавио је у недељу Антал Роган, шеф парламентарне групе Фидеса, за радио-станицу „Кошут”, а пренео јуче Ројтерс. Према Рогановим речима, владајућа

мађарска партија Фидес планира да државном парламенту предложи закон о затварању јужних граница због плиме миграната са којом земља не може да се избори.

Колико од почетка 2015. више од 50.000 непозваних дођоша илегално је ушло у Мађарску, док је током 2014. тамо на сличан начин стигло 47.000 невољника. Суочена са најавом Немачке и Аустрије да ће у Мађарску вратити око 15.000 илегалних имиграната и новонајављеним таласом пребега из Сирије, Авганистана, Сомалије и других земаља, влада у Будимпешти заузела је оштар став према најновијем плану за мигранте. Према предлогу Жан-Клод Јункера, председника Европске комисије (ЕК), око 60.000 миграната пристиглих у Грчку и Италију требало би, у складу с прецизним квотама, раселити диљем ЕУ у следеће две године. У међувремену, мађарски премијер Виктор Орбан оценио је да се „нови план ЕК о квотама миграната граничи са лудилом”, док његов шеф кабинета Јанош Лазар најављује да ће „Мађарска учинити све да спречи тај план Брисела”.

Мађарски отпор према мигрантима није ових дана – уочи гласања европских лидера о „Јункеровом плану” – усамљен у Европској унији, упркос јасним захтевима УН да Брисел предузме хитне кораке за заштиту невољника који пред лето масовно надиру ка ЕУ.

Од почетка године 95.000 миграната прешло је са јужне обале Медитерана на северну, махом на тло Италије и Грчке, наводи Агенција за избеглице УН (УНХЦР). Готово половина тих непозваних странаца (42.000) докопала се једног од 15 најистуренијих грчких острва. „Избеглице прелазе источним ободом Егеја из Турске у малим чамцима на надувавање: највише их пристиже на Лезбос, Иос, Самос, Кос и Лерос. Мали број улази на територију Грчке преко копненог прелаза на реци Марици. Грчка нема додатних средстава да се самостално носи са тим приливом”, упозорила је протеклог викенда Мелиса Флеминг, портпарол УНХЦР. Да помогне Грчкој у прихвату лавине од око 600 миграната на дан, УНХЦР је ових дана, пред почетак туристичке сезоне, распоредио тимове међународних стручњака широм егејског архипелага.

У међувремену, на удару главнине избегличког таласа, Италија показује знаке политичког расцепа. Роберто Марони, шеф Лиге за север и председник региона Ломбадије, најавио је да ће одбити даљи пријем миграната са југа Италије уз претњу да ће градоначелницима места која прихвате те невољнике ускратити финансијска средства! Италијански премијер Матео Ренци истовремено даје подршку „Јункеровом плану”. О том плану изјашњаваће се најпре 16. јуна министри унутрашњих послова ЕУ. Своје мишљење даће и Европски парламент, да би лидери ЕУ крајем месеца дали последњу реч.

migranti 2

Излишно је говорити да све већи број чланица „фамилије”, поред Мађарске, ових дана отворено устаје против „Јункеровог плана”.Француска и Немачка већ су заједно затражили од Јункера да још једном поразмисли о критеријуму за расељавање и насељавање. Шпанија, Пољска, Чешка већ су рекле да се противе мандаторним квотама. Роберт Калина, министар унутрашњих послова Словачке, предлог Европске комисије прогласио је „неискреним и лицемерним”. Бугарска сматра да је неправедно искључена са списка земаља одакле треба расељавати већ пристигле избеглице. Румунски премијер Виктор Понта упозорава да је црноморска обала следећа могућа тачка искрцавања невољника на путу ка Европи.

„Европа не може да подигне зид против миграната. Морамо наћи начин да интегришемо људе који бежећи од невоља код куће на другом месту траже бољи живот”, сматра Понта.

Упркос изражених резерви дела „фамилије”, Јункер најављује да Европска комисија неће одустати од предложеног плана.

У међувремену, међународно призната влада Либије у Тобруку одбацила је крајем прошле недеље на Ист риверу предлог ЕУ да покрене мисију уништавања кријумчарских бродова у водама испред те северноафричке земље.

И док Европа очигледно није јединствена када је реч о судбини миграната, људски цунами преко Медитерана тек ће да расте у 2015, упозорава УНХЦР. Чак пола милиона избеглица ове године могло би са обала Либије да крене према Европи, тврде британски извори.

„ЕУ ће морати да прихвати далеко већи број избеглица него што је планирала”, истиче Волкер Турк, помоћник високог комесара за избеглице УН.

Како ће „бриселска фамилија” затворити очи пред том поплавом људи и по коју цену, није уопште јасно.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Мађарска неће мигранте

* Обавезна поља