NeosmanizamБЕОГРАД – Чињеница да у уторак увече није било званичника Србије на прослави 90 година независности Турске у амбасади те земље у Београду, показује да за сада нема знакова да се на линији Анкара-Београд смирују тензије. Србија је након недавне изјаве турског председника Ердогана да је Косово Турска, реаговала и тражила извињење, заледивши билатералне, али и регионалне сусрете до даљег. Да ли је то само инцидент који ће се брзо изгладити или се може озбиљније рефлектовати не само на односе две земље већ и на регион?

После неког времена слећи ће се прашина, јер за то постоје интереси обе земље, каже Владимир Ајзенхамер из Центра за азијске студије у Београду.

“Ово што је Турска учинила на Косову није ништа ново. Говоримо о земљи која је медју првима признала независност Косова, земља која има своју константу у спољној политици према Косову и која де факто третира Косово као независну државу. Значи, ту нема ничег новог. Проблеметатично је што је то учињено у овом тренутку који је веома осетљив за Србију уочим косовских избора. У овом тренутку изјава тог типа је темпирана бомба. Са друге стране, Србија мора да стави Турској до знања шта она може да чини, а шта не у реторичком смислу.“

На питање да ли се може очеквати извињење Анкаре на чему Београд инсистира, наш саговорник каже да је нека форма извињења већ дошла. “Наравно, Турска као регионална сила себи не допушта да се извињава на директан начин, али у разговору два министра Мркића и Давутоглува је већ дошло до неке форме закукуљеног извињења у стилу, то је истргнуто из контекста, да то баш није било тако…”

Бивши дипломата из Сарајева Златко Диздаревић такође предвиђа брзо смиривање ситуације која се рефлектује на регион већ чињеницом да су замрзнути трилатерално сусрети Београда, Анкаре и Сарајева. За то постоји велики интерес Турске.

“Турска, по мом дубоком увјерењу, за разлику од оног што многи други мисле, има много веће амбиције у региону него што се показује. Они од тих својих дугорочних геостратегија у ‘повратку’ на Балкан неће одустати. Актуелна политичка гарнитура има велике, ја бих рекао неоотоманске амбиције, не само према Балкану него и према Блиском истоку. Са друге стране, ја разумем реакцију Србије пошто знамо да је у питању једна крајње осетљива тема у којој се напредак остварује корак по корак. Нисам изненађен оваквим инцидентима, разумем их више као тактички надигравање него него као велико геостратешко померање и промене праваца у политици” каже Диздаревић.

У Београду је, иначе, пре овог инцидента била најављивана серија заједничких седница Влада Србије и Турске, такав сусрет требало је да се одржи крајем новембра у Београду. Председник Србије је отказао присуство на трилатералном састанку Београд-Анкара-Сарајево. Са друге стране, опет, постоје конкретни економски интереси обе стране за наставак сарадње. Србија очекује већа улагања Турске, као и већу спољнотрговинску размену две земље која сада износи пола милијарде евра годишње. Турска је привлачна дестинација за туристе из Србије, недељно постоји 28 летова између две земље, 200 хиљада грађана Србије је за годину дана посетило Турску.

Бошњаци у Санџаку су забринути због најновијих догађаја на релацији Београд-Анкара, јер очекују реализацију турских улагања у путну мрежу у том делу Србије у коме живи сконцентрисана популација те националне заједнице. Сеад Биберовић из новопазарске невладине организације Урбан Ин каже:

„Наравно да је присутан страх међу Бошњацима, јер имају велика очекивања од инвестирања Турака у овај део Србије. Чак је Влада Турске, условно речено, обећала средства за изградњу путева, као што је пут Нови Пазар-Сјеница и Нови Пазар-Тутин.“

Да ли ће бити ускоро размењене неке другачије поруке од оних које још одзвањају, најпре председника Ердогана у Призерну а потом премијера Дачића у Београду.


Извор: Радио Слободна Европа

Оставите коментар

Оставите коментар на Ма, какво извињење?!

* Обавезна поља