Albanci-Makedonija-protestiСКОПЉЕ – Ако се не може речи да је актуелно стање у Македонији баш оно драматично, сигурно се неће погрешити ако се оно назове озбиљно, набијено изазовима и неизвесностима, за које неки озбиљни људи кажу да имају чак и судбоносни значај.

Међуетнички сукоби овде нису ништа ново. А и најновије је није да та ствар прође као и свако чудо – за три дана. Сада се међутим, указује да је враг однео шалу, да ово што сада преживљава Македонија више личи на (не)промишљену игру с ватром, него на пролазни пљусак и пражњење неба од националистичких громова.

Актуелни међуетнички немири, чиме се у највећој мери подразумевају протести Албанаца са добрим примесама насиља и агресивности, вуку корене од пре две године, када је уочи Ускрса, на једном језерцету поред Скопља, убијено, без икаквог разлога, петоро матураната македонске националности. Вођена је истрага, подигнута оптужница и петоро од оптужених осуђено пре две недеље на доживотну робију.

Испоставило се да је невоља у томе што су они албанске националности, те да Албанци, почев од водећих политички партија, сматра да су они невини и да се ради о монтираном процесу. Оптужено је још двојица учесника у масакру невиних матураната, али се на њихово изручење са Косова чека равно две године.

Како било да било, прошлог петка су албански демонстранти гађали каменицама и судску палату, а повредили и двадесетак полицајаца, неке богами и озбиљно. Са Бит-пазара потекла је према судској палати велика река гнева, обојена великим бројем албанских застава, међу којима се нашла и неки стег са саудијском заставом. Ово последње је наљутило председника Исламске верске заједнице у Македонији, који је јавно затражио санкционисање за носиоце саудијске заставе.

Реприза протеста приређена је овог петка, али сада су насилни насртаји били далеко малобројнији, мада је узнемирење јавности било веће због најаве такозваног контрапротеста оних који су на социјалним мрежама поручивали да неће да буду подстанари у својој кући. Срећом, контрапротест је спречен, а тиме и могућност директног судара обе групе демонстраната.

У међувремену су се државни органи, а и стране дипломате добрано ознојили смирујући страсти. Неки аналитичари су чак упозоравали на фаталан крај насилних протеста и јачој експлозији балканског бурета барута. Нису вредела упозорења да је реч о првостепеној пресуди, да су отворене могућности жалби Апелационом и Врховном суду.

Албанци су, не по први пут, изабрали манифестацију колективног незадовољства. Она овештала реченица да ће време показати да ли ће бити још реприза протеста и којим ће током кренути незадовољство албанских грађана, мора се употребити и сада. Зато, ваљда и постоји време.

Невоља је још већа што се све ово дешава у време када Македонија пролази кроз озбиљну парламентарну кризу, која прети да на јесен доведе до тога да држава изгуби статус кандидата за пријем у Европску унију. Има и таквих који кажу да се протести догађају да би бацили у други план парламентарну кризу, али већина је ипак приклоњена веровању да снег не пада да сакрије трагове…

Високи функционер опозиционих социјалдемократа, професорка Правног факултета Рената Треневска, изјавила је да је међуетничка тензија предигра за догађаје који следе. Опозиција, предвођена социјалдемократама, као што је познато, није признала пролећне изборе и вратила парламентарне мандате, тако да је и избор нове владе, па и покретање питања уставних промена од којих се једна односи на дефинисање брака као односа мужа и жене, извршено без опозиције која упорно одбија да седне у парламентарне клупе.

Опет је, дабоме, прорадила машинерија такозване међународне заједнице и отпочели су преговори премијера и шефа владајуће коалиције Никола Груевског и шефа опозиције Зорана Заева.

Преговори су прекинути, а да преговарачи нису поштено загрејали столице. На самом почетку ствар је запела око захтева опозиције да се формира техничка влада која би спровела фер изборе, што је одмах одбијено, уз напомен у да нема ни месец дана како је формирана влада по вољи бирача.

Додатно је речено да опозиција ни по коју цену не одступа од захтева за техничку владу, да је то предуслов свих разговора и преговора. Премијер Груевски је такође забетонирао своју позицију изјавом да разговори о техничкој влади не долазе у обзир, чак и по цену заустављања македонског воза за Брисел.

Шта ће се изродити од најновијег судара клина и плоче на македонској политичкој сцени, показаће, опет, време. А времена баш и нема много, поготово ако се оно троши „у леру”.

Боцевски: Не очекујем радикализацију протеста

Скопље – Бивши вицепремијер Македоније Ивица Боцевски изјавио је да не очекује радикализацију протеста Албанаца у тој земљи и веће немире и оцењује да је кључ за решење проблема у унутрашњем институционалном дијалогу. „Ипак, ово је Балкан, и пар усијаних глава може направити и веће глупости”, рекао је Боцевски Танјугу, али и подвукао да, ако институције друштва одговоре на прави начин, не очекује радикализацију стања.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Македонија на раскрсници

* Обавезна поља