merkelБЕРЛИН – Немачки канцелар Ангела Меркел, пред чији 60. рођендан круже шпекулације да би могла да поднесе добровољну оставку, најавила је да ће овај свој легислативни период комплетно завршити и искључила могућност да 2018. године постане генерални секретар Уједињених нација(УН).

“То се, сигурно, неће догодити“, рекла је Меркелова у традиционалном, летњем интервјуу немачкој телевизији ЗДФ, који ће вечерас бити емитован и најавила да, поводом свог рођендана следеће седмице следеће жели да “остане здрава и ради оно, што јој представља задовољство“.

Меркелова је, у вези са америчком шпијунажом која оптерећује односе Берлина и Вашингтона, изразила сумњу да ће Америка, после најновијег случаја шпијунаже, обуставити шпијунирање Немачке.

Она је оценила да “није потпуно једноставно убедити Американце да рад обавештајне службе….сада потпуно преокрену…“, рекла је Меркелова ЗДФ, преносе немачки медији.

На питање да ли очекује промене у осносима са Америком, Меркел је одговорила да она то не може прогнозирати.

“То не могу унапред да кажем, надам се, наравно, да ће се нешто променити“, рекла је Меркелова и додала да она, ипак, жели да се кооперација између обавештајних служби очува.

“Немачка профитира од сарадње, када се ради о тероризму и другим стварима“, рекла је Меркелова и као погрешне одбацила шпекулације о томе да је Канцеларска служба наложила немачким сигурносним службама да до даљњег сведу сарадњу са Американцима на минимум.

“Ми желимо ту партнерску сарадњу, али имамо и друге представе-у то спада да нема међусобног шпијунирања“, рекла је Меркелова и указала да се тајне службе 21. века морају сконцентрисати на важне ствари, мислећи, при том, наводе медији – на кризна жаришта у свету.

Она је, такође, одбила шпкулације о прекидању преговора између Европске уније и Америке о потисивању уговора о слободној зони трговине.

“Тај споразум је у немачком интересу….као извозна нација, ми ћемо профитирати, ако добијемо споразум….“, рекла је Меркелова.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Меркел о америчком шпијунирању

* Обавезна поља