Makedonija-Izbori 2Собрање Македоније повукло је у уторак, десетак минута пре поноћи, одлуку о самораспуштању и одржавању ванредних парламентарних избора 24. априла и померило их за 5. јун.

Иницијативу о повлачењу одлуке о самораспуштању скупштине поднеле су странке Албанаца у Македонији ДУИ, која је део владајуће коалиције и опозициона ДПА. Према тој инцијативи распуштање парламента се помера за 7. април, тако да би избори били одржани 5. јуна.

За одлагање распуштања парламента и померање датума ванредних парламентарних избора у Македонији гласали су посланици владајуће ВМРО ДПМНЕ, која се последњих дана опирала померању избора, као и ДУИ и ДПА, док посланици опозиционог Социјалдемократског савеза Македоније (СДСМ) нису гласали.

Шеф посланичке групе СДСМ Горан Сугарески је оценио да је ово још један пораз лидера ВМРО ДПМНЕ Николе Груевског и рекао да та странка неће гласати за повлачење јер није гласала ни за усвајање одлуке о изборима.

makedonija-izbori(1)Шеф посланичке групе ДУИ Талат Џафери је пре почетка седнице за Телевизију Телма рекао да је договор о одлагању ванредних парламентарних избора у Македонији потигнут на састанцима европарламентарца са четири најважније странке. У Скопљу су у уторак боравили европосланици Иво Вајгл, Ричард Ховит и Едвард Кукан са намером да македонским политичарима помогну да се договоре око избора.

Прво су се састали са представницима опозиционе СДСМ, потом ДУИ и ДПА и на крају са владајућом ВМРО ДПМНЕ.

Истовремено су данас две странке македонских Албанаца ДУИ и ДПА скупиле потписе за иницијативу да се Собрање не распушта и да се избори помере.

Према ранијој одлуци посланика владајуће већине ВМРО ДПМНЕ и ДУИ из јануара Собрање Македоније је требало да се распусти у поноћ како би ванредни парламентарни избори били одржани 24. априла.


Извор: Блиц

Оставите коментар

Оставите коментар на Македонија померила изборе за јун

* Обавезна поља