Radovan KaradzicПресуда Хашког трибунала против првог председника Републике Српске Радована Караџића, која је најављена за 24. март, изазваће салву реаговања у целој БиХ, а пре свега на релацији Бањалука-Сарајево. Тим поводом у Сарајеву се већ увелико спрема незапамћена хистерија и политичка кампања која ће за крајњи циљ имати – жестоке захтеве за укидање Републике Српске.

У случају да Караџић буде осуђен, а судећи по досадашњој пракси Хашког трибунала и пресудама бројним нижерангираним цивилним и војним функционерима РС, пресуда првом председнику Српске биће драстична, сарајевски медији и бошњачке политичке партије то ће дочекати са незапамћеном еуфоријом.

Политички аналитичари и представници политичких партија у Српској кажу да медији у ФБиХ Радована Караџића називају злочинцем још од 1992. године, истичући да ће било каква осуђујућа пресуда представљати прави окидач за нове нападе на РС и позиве на њено укидање. Према тврдњама наших саговорника, не треба апсолутно сумњати у то да ће целокупна политичка Башчаршија и сарајевска јавност запењено понављати мантру о РС као геноцидној творевини утемељеној на злочинима и жртвама. Могуће је да оду и корак даље, па да политичка врхушка из Сарајева најпре покрене инцијативу за укидање имена Српске.

НОРМАЛНИ ЋЕ БИТИ НОРМАЛНИ

Професор на бањалучком Факултету политичких наука Ђорђе Вуковић очекује да ће се после пресуде Радовану Караџићу, каква год била, нормални људи у Сарајеву и Федерацији БиХ понашати нормално, потпуно свесни да судбина БиХ зависи од животних одлука које се доносе у Сарајеву и Бањалуци, а не у Хагу.

– Каква год биле пресуде Радовану Караџићу и Ратку Младићу, оне неће одредити кривицу и карактер рата у националним свестима и култури памћења, које су једине и неоспориве судије. Караџићу, Младићу и целој њиховој генерацији политичара, официра, интелектуалаца и мање-више свих Срба који су деведесете протрајали у БиХ, Сарајево је пресуду одредило већ 1992. године, много пре Сребренице, Томашице и осталих страшних догађаја из минулог грађанског рата – каже Вуковић.

 karadzic_620x0

Он додаје да је Сарајево доказало шта мисли о заједничкој прошлости и будућности и када је у Хагу пресуђивано Биљани Плавшић и Момчилу Крајишнику, Расиму Делићу и Насеру Орићу, али и много пре тога, када је проглашавало независност без воље српског народа, када је аплаузима или ћутке посматрало како Казани гутају његове становнике, како Јука Празина и двојица Ћела деле правду, како падају голобради и ненаоружани младићи у колони која заувек напушта њихов град.

– Такво Сарајево је 9. јануара упутило хиљаде “честитки” Републици Српској, српском народу у БиХ и Дејтонском споразуму, препуних мржње, ратних поклича и шовинистичке хистерије. Такво Сарајево ће и пресуду Радовану Караџићу узети као повод да по ко зна који пут понови да не прихвата постојање Републике Српске, да се не може смирити све док постоји Дејтонски споразум, а плашим се, и било каква политичка и културна аутономија српског народа у БиХ – каже Вуковић.

ИЗЛИВИ МРЖЊЕ

Посланик СНСД-а у Народној скупштини РС Радован Вуковић каже да се већ сада може претпоставити како ће грозоморне бити насловне стране новина и како ружним квалификацијама ће почињати информативне емисије у ФБиХ после евентуалне осуђујуће пресуде Радовану Караџићу. Он додаје да је политичко Сарајево с одушевљењем дочекивало и све раније неправедне пресуде Хашког трибунала против припадника војног и политичког врха РС, па не треба сумњати како ће дочекати епилог суђења првом председнику РС.

– Само наивни могу да верују да Сарајево евентуалну пресуду неће дочекати с еуфоријом и одушевљењем. Радован Караџић је за Сарајево постао ратни злочинац и пре него што је почео рат, а уколико тако пресуди Хашки трибунал, то ће бити повод за врхунац антисрпске хистерије. Ако сви знамо какве су биле реакције и одушевљење у Сарајеву после шокантне пресуде Уставног суда БиХ којом се покушава оспорити Дан Републике, онда је свима јасно какви изливи мржње очекују РС у случају осуђујуће пресуде Радовану Караџићу – каже Вуковић.

Замјеник шефа Клуба посланика СДС-а Миладин Станић кратко каже да не очекује праведну пресуду Радовану Караџићу, али да очекује запенушане говоре мржње из Сарајева, истичући ипак да се нада да ће то све кратко трајати.

– Послие свега, остаће само терет и туга породици Радована Караџића, а он ће остати тамо где ничим није заслужио да буде – каже Станић.

Оставите коментар

Оставите коментар на Пресуда Караџићу и удар на Српску

* Обавезна поља