toni-bler-savjetnik-buduce-vlade-albanije-slika-76392Период варваризма је окончан и косовски народ може да живи слободно”, поручио је Тони Блер грађанима Косова након што је завршено бомбардовање НАТО. Колонијални дискурс ослобађања од варвара који је у овој изјави језгровито демонстрирао тадашњи британски премијер показаће у периоду који ће уследити једно још бизарније лице. Због улоге коју је Блер одиграо 1999. неколико албанских породица са Косова одлучило је да му ода почаст тако што ће својим синовима дати његово име. Тренд није, истина, захватио шире масе али они који су му подлегли за своје потомке су бирали између три варијанте – Тониблер, Блер и Тони.

„Гардијанов” репортер је на трагу овог феномена обишао неколико косовских Тонија Блерова, скицирајући успут и портрет тамошњег друштво данас, 15 година после бомбардовања.

„Кад сам био млађи деца су ме исмевала због имена и осећао сам стид. Али данас кад знам шта је урадио Тони Блер осећам понос”, каже Тониблер Сахити (13).

На питање на шта је конкретно поносан, каже: „Не знам много, али знам да нас је спасао од српске војске и да смо од тада слободни.”

Рођен је 2001. али пролазак времена од бомбардовања НАТО није поколебао његове родитеље у одлуци које ће име син да им понесе.

„Много пре него што сам затруднела знала сам да ће бити Тониблер. А да није био дечак родила бих пет девојчица или колико год је потребно док не будем могла назвати дечака Тониблер. И остали су урадили много. Он је урадио највише!”

Тониблер Сахити је био један од осморице дечака који су се појавили на бини са Тонијем Блером када је 2010. посетио Приштину. Ту су била још два Тониблера, два Блера и три Тонија, а утисак надреалности појачавала су њихова идентична одела, као и окупљена маса која је махала британским заставама.

За острвске читаоце прича о косовској одушевљености Блером утолико је више изненађујућа јер се у тамошњим медијима некадашњи премијер све чешће подвргава интензивној критици, најпре због улоге коју је одиграо у такозваним хуманитарним интервенцијама. Одржању Блеровог култа на Косову доприноси утисак да је он био спреман да иде даље од других западних лидера у покушајима да их спасе.

Блер са дечацима који носе његово име и презиме у Приштини

Ентузијазам који и даље држи породицу Сахити није се међутим одржао у породици Подримај у којој се пре 15 година родио дечак Блер. Његов отац није 2010. послао сина у Приштину да се упозна са човеком по коме је добио име.

Све му је то, каже, било помало налик на циркус. Распршиле су се и илузије које је гајио због формирања државе Косово па данас има само један план – да Блера и друге синове што пре пошаље у иностранство.

„Овде сам изгубио наду. Моја мисија је да деци обезбедим образовање и кажем им да иду напоље, куд год могу.”

Косово ипак није јединствен случај што се тиче феномена давања имена деци по бившем премијеру Уједињеног Краљевства. Сличан је случај и у Сијера Леонеу где је Блер повео још једну „хуманитарну интервенцију”.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Мали шиптарски Тони Блерови

* Обавезна поља