Haski_tribunalХАГ – Хашки трибунал позвао је данас Владу Србије да се изјасни о гаранцијама за могуће пуштање Војислава Шешеља на привремену слободу до изрицања пресуде.

Расправно веће председавајућег судије Жан-Клода Антонетија затражило је од власти у Београду да се изјасне да ли могу да гарантују за спровођење услова под којим би Шешељ, на иницијативу самог већа, био привремено ослобођен.

Од званичног Београда, Трибунал очекује да одговори може ли, између осталог, „обезбедити да Шешељ буде стављен у кућни притвор… и да ће било какав његов покрет из медицинских разлога бити обављен уз пратњу полиције“.

Од српске владе се тражи и да „обећа да ће Шешеља сместа ухапсити ако прекрши услове и одузети му пасош и не дозволити му да се било где креће или путује с места где ће боравити“.

Влада Србије ће морати да гарантује и Шешељеву безбедност током боравка на привременој слободи и Трибунал обавестити ако она буде угрожена.

Од власти у Београду очекује се и да спречи Шешељев контакт са жртвама и сведоцима, као и могућност његовог утицаја на њих у било каквом облику.

Уколико Шешељ прекрши услове, српске власти биће дужне да одмах обавесте Трибунал.

Рок за изјашњавање власти Србије о гаранцијама за Шешеља је недељу дана.

Уобичајене услове које је Трибунал до сада прописивао у сличним случајевима, Шешељ је, раније ове недеље у свом одговору на иницијативу судија – одбио.

Нагласио је да једино ограничење које прихвата, ако претресно веће одлучи да га привремено пусти на слободу, то да неће напуштати територију Србије.

Као и раније током процеса, Шешељ је посредно затражио укидање притвора, које, по његовом тумачењу, прописује међународно обичајно право.

Вођа Српске радикалне странке подвукао је да се неће периодично јављати полицији, нити носити огрлице, наруквице или наногнице, јер се тиме, како је истакао, вређа људско достојанство; затим да ће учествовати у политичком животу Србије и на јавним скуповима; да ће давати интервјуе новинама; да ће гостовати у телевизијским емисијама и да ће јавно критиковати Хашки трибунал као нелегални међународни суд.

Председавајући судија Антонети назначио је да је позив странама упућен зато што у овом тренутку није могуће одредити тачан датум изрицања пресуде, пошто је нови судија Мадаје Нијанг затражио додатно време да се упозна са читавим предметом.

Шешељ је с гнушањем одбацио „било какве гаранције издајничке, прозападне владе у Србији“.

Оптужени до сада пуштани на привремену слободу искључиво ако би то сами затражили

Према пракси Трибунала, оптужени су до сада били пуштани на привремену слободу искључиво ако би то сами затражили и приложили гаранције своје земље да ће га вратити на наставак процеса.

У прошлости, Шешељ је одбијао могућност да поднесе захтев за пуштање на привремену слободу, тврдећи да никада неће тражити гаранцију издајничког режима у Београду.

Једном приликом, Шешељ је казао да би гаранције могао тражити једино од пријатеља српског народа, попут лидера Северне Кореје Ким Џонг-Ила или либијског вође Моамера ел Гадафија, који су сада покојни.

Неколико пута, међутим, лидер радикала је усмено од расправног већа тражио да му укине притвор, у којем је, по његовој оцени неоправдано већ 11 година, али је Трибунал одбио да размотри тај предлог, оцењујући да није процедурално исправан.

Суд је, почетком јуна, одбио Шешељеву жалбу на првостепену одлуку о наставку процеса са новим судијом, после изузећа судија Фредерика Хархофа на захтев самог Шешеља.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Трибунал тражи гаранције Владе за пуштање Шешеља

* Обавезна поља