predrag-maricБЕОГРАД – Начелник сектора за ванредне ситуације Предраг Марић рекао је јутрос да је ванредно стање проглашено у 18 градова и општина и да је током ноћи евакуисано 500 људи.

„Евакуације људи и даље трају. Свуда, у Ваљеву, у Прељини, Косјерићу, дуж целог тока Кoлубаре, ми смо све наше људство ставили у функцију спасавања живота”, казао је Марић за агенцију Бета.

Према његовим речима, најкритичнија ситуација је на територији Колубарског, Мачванског и Моравичког округа.

„Дошло је до великог пораста водостаја и изливања реке Колубаре код Ваљева и Јадра код Лознице и Осечине. Такође се излила и Тамнава, Чемерница и Баричка река”, рекао је Марић.

На снази је ванредно стање у градовима Ваљеву, Шапцу, Лозници, Чачку, Зајечару и општинама Осечини, Коцељеву, Лајковцу, Убу, Љигу, Гoрњем Милановцу, Малом Зворнику, Пожеги, Владимирцима, Косјерићу, Обреновцу, Лучанима и Мионици.

„У току су активности на евакуацији око 100 домаћинстава у Ваљеву из угрожених делова ‘Илиџа’ и ‘Колубара 1’“, казао је Марић.

Како је наведено у саопштењу Сектора за ванредне ситуације, у Осечини је 100 људи смештено у основној школи, где им је обезбеђена храна, док су у Умчарима у старачком дому смештене 24 особе.

Евакуисано је и становништво из преко 100 домаћинстава у Љубовији, а у Чачку (Прељина и Коњевици) из око 160 домаћинстава.

Додаје се да је у Лозници евакуисано 11 људи, угрожених од реке Штире, у Аранђеловцу (насеље Даросава) 16 особа, у Обреновцу 23, а у Лазаревцу 22 особе.

Марић је најавио да ће у 11 сати у Влади Србије бити одржана седница републичког штаба за ванредне ситуације.

Због велике количине воде прети опасност од клизишта, а због одрона саобраћај је обустављен на више путних праваца.

Према прогнози времена киша наставља да пада тако да се предузимају све мере како би се заштитили људи и имовина у угроженим подручјима.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Марић о евакуацијама због поплава

* Обавезна поља