poplavaБЕОГРАД –Премијер и шеф Штаба за ванредне ситуације Александар Вучић најавио је да ће Влада Србије данас у 13,00 сати донети одлуку о проглашењу ванредне ситуације на територији целе Републике.

То ће значити, објаснио је Вучић, ангажовање свих расположивих капацитета који ће бити ангажовани на ублажавање последица ове елементарне непогоде.

Ово је највећа катастрофа која се не памти у историји Србије, навео је премијер. Нико не може да победи воду и ватру и зато је најважније да сачувамо људске животе, закључио је Вучић.

———————————————————–

Евакуација хеликоптерима у Прељини и Брђанима

ЧАЧАК – Начелник одељења за ванредне ситуације Моравичког округа, Драгиша Броћић потврдио је Танјугу у процесу евакуације угрозеног становништва ангажовани хеликоптери.

„Једна летилица је стигла и она се користи за извиђање терена, а ускоро очекујемо још један хеликоптер са припадницима специјалних јединица полиције који ће започети евакуацију угрожене деце у Прељини и Брђанима”, навео је он.

Броћић каже да је доста људи из Брђана већ евакуисано, али до оних који живе у близини брзих вода није било могуће прићи гуменим чамцима, већ се морају ангажовати хеликоптет.

„Не очекујемо скорије побољшање ситуације, стање у Лучанима се компликује у доњем делу општине због пораста нивоа Западне Мораве, док Бјелица у горњем току благо опада”, рекао је начелник.

Ситуација је критична у свим местима у близни речних корита, изјавила је јутрос Танјугу Бојана Икосиновић из Сектора за ванредне ситуације Министарства одбране.

„До сада смо у Прељини евакуисали око 60 лица, а имамо их преко хиљаду”, казала је она Танјугу.

———————————————————————– 

Обустављен саобраћај на Ибарској магистрали

БЕОГРАД –На Ибарској магистрали око 11 часова је обустављен саобраћај код Тамнавске петље због изливања реке Колубаре, саопштио је МУП Србије.

Припадници Сектора за ванредне ситуације су на терену.

Саобраћај је обустављен на регионалном путу Горњи Милановац – Крагујевац, због изливања реке код Враћешнице.

До прекида саобраћаја дошло и на путу Параћин – Зајечар, код Грзе услед одрона земље на коловоз.

Обустављен је саобрацај и на регионалном путу Велика Плана – Јагодина, код Брзана у близини Баточине, сапштио је МУП.

Путеви Србије су саопштили да је нормализован саобраћај на пролазу аутопута поред Новог Сада, на десној страни главне траке аутопута.

————————————————————————–

Погинуо спасилац током акције на Јасеници

БЕОГРАД –Премијер Србије Александар Вучић казао је данас да су две особе погинуле због последица јаке кише и поплава у Србији.

„Једна особа је погинула у Гроцкој, а изгубили смо и једног нашег човека у Јасеници”, рекао је Вучић на седници Републичког штаба за ванредне ситуације.

Према наводима медија, реч је о ватрогасцу спасиоцу Д.Л. (42) из Тополе.

Премијер је казао да су спасиоци синоћ мањи број људи морали силом да изводе из кућа и замолио грађане да се придржавају упутства надлежних служби приликом евакуације.

Министар правде Никола Селаковић додао је да су у опасности животи у Казнено-поправном заводу у Ваљеву, где је евакуисано приземље завода, и да су неки притвореници пребачени у Београд.

Министар је навео да додатни проблем стварају маричка возила која су недоступна.

——————————————————————————-

Вучић: Тражимо максимално ангажовање свих на терену

БЕОГРАД – На седници Републичког штаба за ванредне ситуације, чија је седница у току, премијер Александар Вучић је тражио од свих присутних извештаје о ситуацији и могућностима ангажовања на терену, о најугроженијим тачкама и о даљим корацима у спасавању људи и имовине.

„Тражићемо пуни ангажман свих локалних самоуправа, државних органа и институција и на сва критицна места послаћемо најспособније и најбоље екипе”, рекао је премијер, који је и сеф Штаба.

„Не треба да се брани оно што не може да се брани, попут мостића на Топчидерској реци”, додао је Вуцић и поновио да је најкритицније на територији Београда у опстинама Лазаревац, Обреновац и Гроцка.

Премијер је поменуо и да је у угроженим опстинама у целој Србији велики проблем пијаћа вода, јер цистерне не могу да се пробију на многим путевима.

Министар правде Никола Селаковић обавестио је чланове Штаба да је посебно теска ситуација у казненопоправној установи у Ваљеву, где је приземље евакуисано, део затвореника пребацен је током ноћи у Београд, а тески осуђеници су пресељени на спрат.

Река је однела два оградна зида циме је систем обезбеђења угрожен, сва затворска возила су недоступна, али, како је рекао, у обезбеђењу је довољно људи.

———————————————————–

МУП: Поплаве и евакуације широм Србије

БЕОГРАД – На регионалном путу Јошаничка Бања – Александровац, код Јошаницке Бање, због одрона земље на коловоз, прекинут је саобраћај, док је у Прељини код Чачка услед изливања реке Чемернице поплављено око 200 кућа и у току је евакуација становништва, објављено је на сајту Министарству унутрашњих послова.

Према најновинијим подацима полиције, обустављен је и саобраћај на регионалним путевима Велика Плана-Лапово и Марковац-Рача.

Због обилних падавина Кружни пут, улаз у Лештане блокиран је у оба правца. Ватрогасно спасилачке екипе раде на спашавању људи из аутобуса и аутомобила, наводи полиција.

Саобраћај је и даље обустављен и преко Рудника, због одрона земље.

Због поплава изазваних обилним кишама, ванредна ситуација је у више од 20 општина и градова Србије, једна особа се утопила у Умчарима у Београду, у Тополи један ватрогасац нестао је у бујици током акције спасавања на реци Јасеници и више од 500 људи је евакуисано.

Министарство унутрашњих послова у информацији прецизира да је најкритицнија ситуација је на територији Колубарског, Мачванског и Моравичког округа, јер је дошло до великог пораста водостаја и изливања река Колубаре (Ваљево), Јадра (Осечина и Лозница), Тамнаве (Коцељева), Деспотовице (Горњи Милановац), Цемернице (Цацак) и Барицке (Обреновац).

Сектор за ванредне ситуације ангажовао је све расположиве снаге на заштити и спасавању.

Припадници ватрогасно-спасилацких јединица евакуисали су 274 лица, евакуисано је и становништво из преко 100 домацинстава у Љубовији, а у Чачку (Прељина и Коњевици) из око 160 домаћинстава.

На подручјима угроженим поплавама, у прекиду је већи број путних праваца. Због великог одрона на Ибарској магистрали, деоница Љиг – Рудник, код места Заграде дошло је до потпуне обуставе саобраћаја.

У току ноћи у прекиду је био железницки саобрацај на прузи Београд-Ниш, на деоници Милошево-Брза, у Багрдану, услед изливања Милошевског и Грабовацког потока.

Превоз путника организован је аутобусима, а саобраћај је успостављен у 5:30.

———————————————————————— 

Апел грађанима да поштују упутства надлежних

БЕОГРАД – Премијер Александар Вучић поновио је данас апел грађанима Србије да поштују упутства надлежних државних органа у поплављеним подручјима.

„Молим људе да слушају, не можете да победите природу, а кад не слушате спасиоце ризикујете и своје и њихове животе”, рекао је премијер на седници Републичког штаба за ванредне ситуације.

Вучић је такође апеловао на људе на терену и медије да такође замоле грађане да слушају упутства:

„Да нам се не догоди да силом морамо да спасавамо људима живот. Знам колико је тешко људима да напусте кућу, али је бесмислено да чувају ствари и стоку, ризикујући своје животе”.

Премијер је указао да се овако нешто никада није догодило, посебно у Ваљеву, Чачку, Лозници, Убу и Лазаревцу, где је више кише пало у једном дану него што је четворомесечни просек.

Он је честитао припадницима МУПа и Војске Србије за ангажовање током прошле ноћи.

——————————————————————-

Вода надире са свих страна

Излила се Колубара, Бања, Обница, Тамнава… Данас најхладнији дан у мају. – Град величине јајета у варваринском и жупском крају

У року од 78 сати, према најавама хидрометеоролога пашће више од 120 литара воде по метру квадратном, па су јуче одржане седнице штабова за ванредне ситуације у готово свим градовима у Србији и предузете мере како би се смањиле евентуалне последице.

У пожешком крају дошло је до изливања Скрапежа и Мораве, и ако киша настави да пада поново ће доћи до већих поплава, изјавио је Танјугу председник општине Милован Мићовић. „Екипе штаба за ванредне ситуације су од јуче ујутру на терену и покушавају да санирају штету. За сада још нема угрожених домаћинстава, али ситуацију може да погорша и изливање Ђетиње, која је такође набујала од кише”, рекао је Мићовић.

Због јаког невремена и великих падавина, праћених ветром и градом, штабови за ванредне ситуације у непрекидном су заседању и у расинско-моравском крају, јавља наш дописник Р. Станковић. Како је саопштено из крушевачког радарског центра, јуче и прекјуче су испаљене 122 противградне ракете изнад 12 локалних самоуправа. То, ипак, није било довољно да се спречи град, величине кокошијег јајета, у варваринском и жупском крају, као и у више села у приобаљу Западне Мораве и Расине. Највише су страдале јагоде и трешње. Штабови за ванредне ситуације предузимају све могуће мере за случај поплава.

Поред реке Колубаре, која је готово попунила корито у центру Ваљева, највећи проблеми се очекују у њеном доњем току према Лајковцу и даље Обреновцу, јавља дописник „Политике” из овог краја Б. Нововић. Из корита су се излиле и реке Обница, која је запретила насељу Веселиновац, као и Казнено-поправном дому за малолетнике. И непредвидива Љубостиња, највероватније, ће током данашњег дана изаћи из корита у градским четвртима „Милорад Павловић” и Збратимљени. На том потесу током јучерашњег дана почело је постављање одбрамбених бедема од врећа са песком. Река Бања излила се и поплавила стари регионални пут преко Белошевца према Мионици, а неколико домаћинстава угрозила је и речица Кривошија у насељу Попучке.

Под водом је и више стамбених објеката у Новом насељу, Сувоборској и Подгоричкој улици. Како је на првој конференцији градског штаба казао Жарко Ковач, заменик градоначелника све јавне службе, предузећа и појединци активно су укључени у одбрану од поплава, јер кише тек долазе. Он је додао да у школама и предшколским установама нема још проблема, али и да је наложено директорима да процене када, евентуално, треба обуставити наставу. У време док је износио наведене податке није било евакуисаних домаћинстава, економских објеката и домаћих животиња. Из сектора за ванредне ситуације најављен је долазак неколико екипа из Београда и других градова као испомоћ у савладавању поплавних таласа. Када су у питању јавни објекти, јуче је једино било проблема у Основној школи у Бранковини у којој је због продирања воде обустављена настава.

Иначе, због невремена проблема има и у свих шест општина Колубарског округа у којима је такође јуче проглашена ванредна ситуација. Због поплава данас ће све основне школе на подручју Осечине бити затворене. Од набујалих река страхују у Љигу, Мионици, Лајковцу као и деловима Уба где корито реке Тамнаве није регулисано. У свим овим местима комисије за процену штета од претходног поплавног таласа још нису у потпуности извршиле процену штета а пред врата су им стигле нове невоље.

Како смо сазнали у Штабу за ванредне ситуације у Прокупљу, у Топлици за сада нема опасности од изливања река и поплава. У штабу који непрекидно заседа рекли су нам да је водостај река у овом крају у стагнацији или опадању. Топлица, највећа река у овом крају, јуче је имала нижи водостај него претходног дана. Слично је и са рекама Косаница и Бањска, извештава Д. Борисављевић.

Радивоје Крстовић, председник општине Блаце, која се налази између великих планина Копаоника и Јастрепца, такође је потврдио да за сада нема већих претњи од поплава. Река Блаташница је у нормалном водостају, као и остале речице и потоци, али да се последице претходне поплаве још санирају. Тек јуче је град добио исправну воду за пиће, а штета износи, како се процењује, више од 60 милиона динара.

Оперативне групе и мобилне екипе припадника Српско-руског хуманитарног центра (СРХЦ) за реаговање у ванредним ситуацијама у Нишу организовале су даноноћна дежурства због евентуалног реаговања у случају да се после најава интензивних киша појаве поплаве, клизишта и одрони. Ово је јуче нашем дописнику Т. Тодоровићу из Ниша потврдио први заменик директора овог центра Анатолиј Александрович Башкирев, истакавши да је део људства са техничком опремом још од прекјуче ујутру у Тимочкој крајини:

– Одмах после објављивања временске прогнозе према којој је могуће велико невреме са обилним падавинама у целој Србији и у договору са начелником сектора МУП-а Србије Предрагом Марићем, једна велика екипа нашег центра је отишла у Зајечар. На то подручје су јуче пребачене четири преносне бране за спречавање поплава и продор воде и неколико оперативних група, где ће остати све док потенцијална опасност не прође. У сарадњи са Сектором за ванредне ситуације Србије реаговаћемо и у свим другим деловима земље где буде процењено да постоји потенцијална опасност од великог невремена и могућих нових проблема – рекао је Башкирев за „Политику”.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Ванредно стање због поплава

* Обавезна поља