malezija-boingИстражни органи располажу доказима да је један украјински борбени авион имао улогу у обарању малезијског путничког авиона на истоку Украјине, изјавио је портпарол Руског истражног комитета (СК) Владимир Маркин.

Владимир Маркин је за руску агенцију Тас рекао да су до те информације дошли пошто су се истражитељи јуче састали са једним украјинским војником који је напустио своју војну јединицу и прешао границу са Украјином, преноси Танјуг.

Докази којима располаже тај војник, а који сада има статус сведока, указују на то да је украјински ловац „сухој Су-25“, којим је управљао пилот Волошин, оборио „боинг“ малезијске авио-компаније „Малезија ерлајнс“, који се срушио у јулу са 298 путника и чланова посаде, рекао је Маркин.

Украјински авион је полетео са узлетишта на ширем подручју града Дњепропетровскa, на југоистоку Украјине, изјавио је Маркин, додавши да је војник-сведок у време инцидента био стациониран на истом узлетишту.

Војник тврди да је лично видео како се у Волошинов ловац утоварују ракете ваздух-ваздух типа Р-60, којима авион Су-25 обично није опремљен.

Поред тога, војник је додао да није било потребно да ловци буду опремљени таквим ракетама, будући да проруске снаге на југоистоку Украјине не располажу авионима, навео је Маркин.

Сведок је рекао и да се „сухој“ вратио у базу без ракета и да је он том приликом јасно чуо речи које је пилот Волошин упутио једном војнику: „Авион се нашао на погрешном месту у погрешно време.“

Чињенице и информације које је сведок изнео увериле су истражитеље у истинитост његовог сведочења, а то је потврђено и полиграфским тестирањем, саопштио је Руски истражни комитет.

Маркин је додао да је сведочење војника веома важно за истрагу и да се поклапа са подацима које су истражитељи добили из других извора, а који потврђују да је у време пада „боинга 777“ у близини летео и украјински Су-25.

Украјинске власти и Запад сматрају да су за пад авиона „Малезија ерлајнса“ одговорне проруске снаге на истоку Украјине.


Извор: Р Т С

Оставите коментар

Оставите коментар на Маркин о обарању малезијског авиона

* Обавезна поља