rodjenje-hrista-bozic_660x3Римокатоличка црква и све хришћанске цркве које време рачунају по Грегоријанском календару прослављају данас Бадње вече, уочи Божића.

Београдски надбискуп Станислав Хочевар предводиће у 20 часова мису у цркви Блажене Девица Марије, док ће поноћку предводити у цркви Светог Анте.

Хочевар је честитао свим верницима предстојећи Божић поручивши да је живот светиња којом нико нема право да тргује – ни националне, ни међународне институције.

„Божић није празник само неких већих или мањих црквених, верских заједница или неких плашљивих особа које беже од овог света. Божићна тајна је зато камен темељац свеколиког живота и целокупне културе, носећи стуб праве цивилизације и живог хуманизма“, поручио је Хочевар у божићној поруци.

Он је пожелео верницима да мирно започну Нову годину.

“Увидевши све то, с новом снагом једни другима честитајмо Божић! Срећно и спасоносно било нам рођење Христово! Испуњени том светлошћу и снагом, мирно започнимо Нову годину 2015. С Божјом благословом она ће сигурно бити срећна и успешна, што од срца свима желим“, рекао је Хочевар честитајући Божић и припадницима источних цркава традиционалним поздравом Христос се роди – Ваистину се роди.

Божић, по Грегоријанском календару, прослављају Римокатоличка црква, протестантске и англиканске цркве, као и неке православне цркве које су прихватиле ново рачунање времена.

Српска и Руска православна црква, Јерусалимска патријаршија и Света Гора тај празник прослављају према Јулијанском календару, 13 дана касније.

Према Јеванђељу Исус Христос је рођен 25. децембра у Витлејему па се, уз разлике у календарима, тај датум као почетак нове ере и нове историје човечанства поштује у целом хришћанском свету.

У хришћанству се верује да је Христово рођење донело светлост истине људском роду и да је тим догађајем испуњено старозаветно пророчанство о рођењу Спаситеља.

Јаслама, у којима је симболично представљена сцена рођења са Богомладенцем, Маријом и Јосифим, клањају се на Божић верници у католичким црквама и другим црквама западног обреда.

Додатне мере безбедности уочи вечерње мисе у Ватикану

Додатне мере безбедности биће предузете током дана и вечерас за време мисе у Цркви светог Петра коју ће држати поглавар Римокатоличке цркве Фрања на Бадње вече, преноси данас италијанска штампа.

Ватиканска жандармерија, припадници ватиканске швајцарске гарде и додатни број италијанске државне полиције биће задужени за безбедност верника и папе.

Око 160 италијанских полицајаца надзираће улазак верника у базилику, и они ће претходно бити претресени, преносе медији.

„Опасност од терориста и претње реално постоје и бићемо у приправности“, навела је римска полиција и подсетила да су пре три месеца две беспилотне летелице надлетале Трг светог Петра.

Извори блиски Ватикану навели су да посебну забринутост представља улазак папе у цркву и његово кретање по том здању, пошто је аргентински папа познат по томе да воли непосредни контакт са верницима.

Упркос претњама, Фрања је рекао да не треба „претеривати“. Папа је од снага безбедности затражио „дискретно“ присуство.

Вечерња миса треба да почне у 21.30, док ће верницима бити омогућен улазак на Трг Светог Петра од 18.00.

Томислав Николић и Александар Вучић честитали Божић

Председник Србије Томислав Николић и премијер Александар Вучић честитали су данас Божић грађанима Србије који тај празник славе по грегоријанском календару.

„У сусрет најрадоснијем хришћанском празнику, са жељама да у миру, радости и љубави славимо рођење Богомладенца, да наша заједничка домовина напредује, да нам породице буду благословене децом, здрављем и благостањем, свим грађанима Србије који по грегоријанском календару славе дан Христовог рођења, желим срећан Бадњи дан и Божић“, навео је Николић.

Председник Владе Србије Александар Вучић упутио је божићну честитку београдском надбискупу Станиславу Хочевару и свим хришћанским верницима који Божић славе по грегоријанском календару.

„Поводом Божића, Вама и свим верницима који сутра славе овај најсвечанији међу хришћанским празницима, упућујем најсрдачније честитке“, навео је Вучић.

Он је пожелео да верници празничне дане проведу у породичној срећи, миру, радости и духовном благостању.

Божић, дан када је рођен Исус, по грегоријанском календару 25. децембра у Србији обележавају верници Римокатоличке цркве, протестантских цркава, као и Румунске и Бугарске православне цркве.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Бадње вече по Грегоријанском календару

* Обавезна поља