dik-martiЦИРИХ – Бивши известилац Савета Европе Дик Марти изјавио је да је извештај тужиоца Клинта Вилијамсона представља изненађење за западне владе које нису очекивале да ће изаћи са позитивним резултатима.

Он је у интервјуу за швајцарски радио СРФ рекао да јуче представљен извештај главног тужиоца за истрагу о трговини људским органима на Косову и Метохији 1999. године Клинта Вилијамсона, представља пријатно изненађење јер „није много људи очекивало овако позитивне резултате“.

Вилијамсон говори о злочинима против човечности и он то не говори олако већ зна шта то подразумева, каже Марти указујући да је зато његов извештај од изузетног значаја.

– Доказе је било тешко изнети јер „сведоци немају поверење у косовско правосуђе и међународно судство, а за то постоје разлози“ – каже он и подсећа да су сведоци у неким случајевима застрашивани, да им се претило, а неки су и нестали.

Марти каже да дели оптимизам Клинта Вилијамсона да ће бити пронађени и докази за трговину органима који недостају.

– Он говори и о злочинима против човечности, мучењима. Ја никад нисам у први план ставио трговину органима. Говорио сам о неким случајевима, а Вилијамсон је дошао до истог резултата – каже Марти.

Марти истиче да су „европске владе као и америчка влада данас изненађене јер нису очекивале да ће Вилијамсон изаћи са позитивним резултатима“. Пре три године, када је истрага почела, није се ни помишљало да ће се формирати суд који треба да испита наводе.

– То значи да су сви били уверени да Вилијамсон неће пронаћи потврду Мартијевог извештаја. Данас се догодило супротно и мислим да су дипломатски гледано, они су у тешкој ситуацији јер суд сада мора да се формира – навео је Дик Марти.

Иако Вилијамсон није навео имена, већ је рекао да се ради о некадашњим високим кадровима ОВК, за Мартија је сасвим јасно ко су они.

Бивши известилац ЕУ је изразио наду да ће они бити приведени правди јер грађани Косова, по његовом мишљењу, заслужују да коначно у косовској политици буду лидери чистих руку.

– Досад су везе између високе политике и организованог криминала биле толико велике да није могла да се изгради нормална власт, а за то велику одговорност сноси и медјународна заједница – закључио је Марти.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Марти пријатно изненађен резултатима извештаја

* Обавезна поља