koha-ditoreПРИШТИНА – Извештај специјалног тужиоца Клинта Вилијамсона представља тешко бреме за Косово, оцењује данас приштински дневник Коха Диторе.

Дневник пише да званичници Демократског савеза Косова премијера Хашима Тачија нису хтели да коментаришу извештај, јер нису имали увид у њега. Представник те странке Кујтим Шаља је рекао да су наводи у извештају очекивани и отварају простор за више оптужница.

Покрет Самоопредељење је оценио да су делови извештаја политички обојени, пристрасни и контрадикторни, додајући да је веома важно установити тачно време и место где су почињени злочини, да би се подигле оптужнице.

Дневник преноси и оцену кабинета Високе представнице Европске уније Кетрин Ештон да је Вилијамсонов тим обавио изузетан посао и да се ради на формирању групе судија који ће почети да раде после формирања нове владе Косова.

Мајкл Монтгомери: Потрага за правдом предуго траје

majkl-montgomeri-novinar-1БРИСЕЛ – Породице жртава злочина на Косову предуго чекају правду и истину о судбини својих најмилијих, рекао је у разговору за Танјуг Мајкл Монтгомери, амерички новинар који је открио “Жуту кућу” у Албанији у којој су према извештају специјалног известиоца Савета Европе Дика Мартија људима вадјени органи.

– Клинт Вилијамсон је озбиљан тужилац и водио је озбиљну истрагу – каже Монтгомери, осврћући се на извештај о трогодишњој истрази о Мартијевим наводима који је специјални Еулексов тужилац јуче представио у Бриселу, али додаје да резултати те истраге нису открили ништа суштински ново.

УНМИК је још од 2003. знао за оптужбе о вађењу органа, али никада није спровео озбиљну истрагу о томе, а тиме се до формирања Вилијамсоновог тима 2011. није бавио ни Еулекс, подсећа овај новинар.

Он додаје да су подаци о тајним логорима у Албанији у којима су припадници Ослободилачке војске Косова (ОВК) држали киднаповане цивиле одавно наведени у извештајима бројних медија и организација за заштиту људских права.

Монтгомери је у својству извештача британског Дејли Телеграфа заједно са колегом Стивеном Смитом истраживао ратне злочине на Косову након окончања сукоба 1999. године и први скренуо пажњу истражитељима Уједињених нација и Хашког трибунала на постојање „жуте куће“ у месту Бурел у централној Албанији.

Породице жртава предуго чекају на истину и правду”, истиче Монтгомери за Тањуг, додајући да ће и судјење на основу резултата Вилијамсонове истраге бити велики изазов за међународну правду.

Вилијамсон је јуче у Бриселу саопштио да је нашао бројне доказе да су високи официри ОВК током 1999. и 2000. спроводили систематску кампању етничког чишћења чија су мета били косовски Срби и Роми, али да нема довољно јаких доказа за оптужницу због вађења органа.

Вилијамсонов тим се извесно сретао са бројним препрекама на које смо и ми наилазили”, каже Монтгомери, који се током новинарске истраге о злочинима ОВК и сам суочавао са претњама и случајевима застрашивања сведока.

Како да докажете злочин који се догодио пре 15 година, а не знате имена жртава ни починлаца, нити имате озбиљне материјалне доказе? пита се он, истичући да је медјународна заједница реаговала недопустиво касно.

Монтгомери, који данас ради за амерички Национални јавни радио (НПР) у Сан Франциску, указује да је прича о трговини органима, која представља тек мали део злочина над цивилима након косовског рата, одвукла пажњу јавности од великог броја “обичних” случајева киднаповања, мучења и убистава у режији ОВК.

Оно што је мотивисало нашу истрагу, која ни до данас није закључена, је судбина стотина људи који су нестали након уласка НАТО трупа и УН на Косово”, каже Монтгомери и истиче да представници медјународне заједнице годинама игнорисали злочине ОВК, а да привођење злочинаца правди остаје изазов пуних 15 година након рата.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Тешко бреме за Косово

* Обавезна поља