dmitrij-medvedevРуски премијер Дмитриј Медведев каже да Европска комисија тражи од Србије да одустане од споразума о зони слободне трговине, који су закључиле владе Русије и СР Југославије 28. августа 2000. године.

Медведев је, како преноси Тас, на седници Савета председника влада Заједнице независних држава у главном граду Таџикистана, рекао да је о немогућности истовременог учествовања у две зоне слободне трговине уз Европску унију (ЕУ), разговарао са премијером Србије Александром Вучићем.

„Сада, када се Србија спрема да ступи у ЕУ, Европска комисија тражи да се од тог споразума одустане, тако да су наше бојазни у потпуности основане“, рекао је руски премијер.

Медведев је у Душанбеу подсетио Украјину и Молдавију на немогућност истовременог учествовања у зонама слободне трговине ЕУ и ЗНД, указујући да се појављује претња реекспорта робе из европских земаља као украјинске и молдавске.

„Одлуке неких наших партнера – тачније, Украјине и Молдавије – да спроводе споразуме о асоцијацији са ЕУ, стварају тешкоће за конструктиван рад. Ми смо не једном говорили о томе да је немогуће учествовати истовремено у двема зонама слободне трговине – са ЕУ и у оквиру ЗНД“, рекао је Медведев.

„То ствара претњу реекспорта робе из трећих (европских) земаља у виду украјинске и молдавске“, додао је председник руске владе.

За ублажавање те претње, како је навео, Русија ће спроводити одређене заштитне мере.

Таква одлука је за Молдавију већ донесена од 1. септембра 2014. године, рекао је Медведев, најављујући и да се на Украјину од 1. јануара 2016. више неће примењивати бесцарински, већ режим најповлашћеније нације.

Такође, на Украјину ће се примењивати и руске контрамере, будући да се та земља прикључила антируским санкцијама, најавио је руски премијер.


Извор: Р Т С

Оставите коментар

Оставите коментар на Медведев – Брисел тражи поништавање споразума са Русијом

* Обавезна поља