isa-mustafaПредставници ЗСО на Косову ће бити хапшени ако не буду радили по закону и не буду поштовали одлуке „косовске“ владе, тврди „косовски премијер“ Иса Мустафа.

Мустафа, који је и оставио могућност да Приштина не примени Бриселски споразум о ЗСО у зависности од одлуке „косовског уставног суда“, рекао је и да „косовска влада“ може да прогласи ЗСО незаконитом ако се она не буде повиновала законима и правилима владе у Приштини.

„Они (Срби) могу данас да прогласе аутономију, али то не би важило, јер су приморани да поштују законе Косова. У супротном косовске институције мораће да предузму мере. Онај који крши закон може да зварши у затвору и то је гарантовано и споразумом о правосуђу“, рекао је Мустафа у емисији Рубиком Косовавижн ТВ.

Косовски премијер истакао је и да Бриселски споразум неће бити спровођен, уколико приштински „уставни суд“ одлучи да је Бриселски споразум о ЗСО противан „косовским законима“.

Мустафа је у емисији Рубикон на Кохавижн ТВ рекао да је тај споразум потписао тек када је добио гаранције од ЕУ и Америка да неће бити могуће формирати „трећу власт на Косову“.

„Тачке споразума о ЗСО биће прослеђене у Уставни који ће одлучити. Ако Уставни суд буде рекао да нека од тачака споразума није у складу са косовском Уставом, ми их нећемо спровести, а ако цео споразум буде проглашен противуставним, онда га нећемо спровести“, рекао је Мустафа.

О томе ће, казао је, одлучити „Уставни суд“, а у супротном споразум ће бити спроведен јер је то међународна обавеза.

Након вишенедељне блокаде косовског парламента због противљења три опозиционе партије примени споразума о формирање Заједнице српских општина, косовска председница Атифета Јахјага је у договору са парламентарним странкама документ проследила Уставном суду на изјашњавање.

Радикални опозициони покрет Самоопредељење поручио је да они неће признати ни одлуку Уставног суда и да ће, свеједно, наставити са блокадом парламента.

Овакав развој догађаја, дан након што је Приштина у Стразбуру потписала Споразум о стабилизацији и придруживању са Европском унијом, у Србији се сматра опструкцијом спровођења Бриселског споразума.

Атифете Јахјага и званично тражи оцену уставности Споразума о ЗСО

ПРИШТИНА – „Косовска председница“ Атифете Јахјага данас се и званично обратила „Уставном суду“ и затражила оцену уставности Споразума о заједници српских општина (ЗСО), преносе медији у Приштини.

Саветник за правна питања у кабинету „председнице“ Сељим Сељими је рекао да је Јахјага данас и званично предала захтев Уставном суду, нагласивши да је она то учинила у складу са својим законским и уставним овлашћењима.

„Уставни суд“ од данас има рок од 60 дана да одговори.

Опозиција у „косовској скупштини“, која већ месец дана инцидентима спречава одрзавање седница и тражи оставку премијера Исе Мистафе, противи се том потезу председнице, с обзиром да је њихов захтев да влада у Приштини повуче потпис са Споразума о Заједници српских општина.

Вучић: Србија ће имати озбиљан одговор на најаву Приштине да неће формирати ЗСО

„Ми морамо да имамо озбиљан и одговоран одговор и он ће уследити у данима који су пред нама, а који се тиче пре свега Европске уније и њиховог односа према свима нама. Видећемо, да не прејудицирам“, рекао је Вучић.

Премијер је затражио од Брисела да се изјасни о томе, а данас ће се, како је најавио, срести са блиском сарадницом високе представнице Федерике Могерини и генералном директорком за Западни Балкан, Западну Европу и Турску у Европској служби за спољне послове Анђелином Ејхорст.

„Неко је ставио свој потпис, мој потпис нешто значи, потпис било кога из Србије за мене је нешто значио и Борка Стефановића и Бориса Тадића и Ивице Дачића. Њима њихови потписи не значе ништа, а то су урадили дан пошто су добили Споразум о стабилизацији и придруживању са ЕУ“, рекао је Вучић.

На најаве из Приштине реаговала је синоћ и Европска унија поручивши да обе стране у дијалогу Београда и Приштине морају да примене оно што је договорено.

„Све што је договорено у контексту дијалога треба применити без обзира на унутрашње процедуре које не желимо да коментаришемо“, поручила је портпаролка високе представнике за спољну политику Маја Коцијанчич.


Извор: Танјуг, Б-92

Оставите коментар

Оставите коментар на Иса Мустафа – Представници ЗСО ће бити хапшени

* Обавезна поља