mekalisterБРИСЕЛ – Известилац Европског парламента(ЕП) за Србију Дејвид Мекалистер је данас у Бриселу оценио да је Србија остварила напредак у реформама и почетној фази преговора о чланству с Европском унијом и нагласио да је „воз Београда на шинама за Брисел” .

Брисел — Србија не треба да условљава дијалог Београда и Приштине одустајањем Косова од национализације Трепче, рекао је у Европском парламенту Дејвид Мекалистер.

Известилац Европског парламента за Србију Дејвид Мекалистер изјавио је у Европском парламенту да Србија не треба да условљава дијалог о нормализацији односа Београда и Приштине одустајањем Косова од национализације рудника Трепча.

„Чуо сам уочи седнице да је Србија најавила да ће суспендовати учесће у дијалогу на високом политичком нивоу уколико косовска влада национализује Трепчу“, рекао је Мекалистер члановима Спољнополитичког комитета ЕП, у коме је данас представио нацрт свог првог нацрта извештаја о напретку Србије на Европском путу.

„Уколико је та вест тачна, онда је за жаљење“, казао је известилац, наглашавајући да је дијалог са Приштином један од кључних услова за напредовање Србије у европским интеграцијама.

Наставак дијалога Београда и Приштине, који је због косовских избора и шестомесечних преговора о формирању владе мировао готово десет месеци, заказан је за 9. фебруар у кабинету високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Федерике Могерини у Бриселу.

Известилац Европског парламента је раније данас за Б92 рекао да је извештај о Србији, који данас представља, избалансиран и да верно приказује стање ствари. Он је навео да је, према његовом мишљењу, Србија постигла велики напредак у евроинтеграцијама.

„Надам се да ће се прва поглавља отворити за шест месеци“

Дејвид Мекалистер изјавио је, престављајући у Бриселу нацрт Извештаја о напретку наше земље у европским интеграцијама, да се нада да ће прва поглавља у преговарачком процесу бити отворена у наредних шест месеци.

„Трудио сам се да мој извештај буде што концизнији“, рекао је Мекалистер члановима Спољнополитичког комитета ЕП и додао да се током посете Београду уверио да је Србија искрено посвећена европском путу.

„Српски воз путује према Бриселу, а ја се надам да ће прва поглавља бити отворена у првој половини ове године, поручио је Мекалистер.

Он је као четири кључне тачке у процесу европских интеграција навео владавину права и борбу против корупције, структурне привредне реформе, усаглашавање спољне политике са европском и наставак процеса нормализације односа Београда и Приштине.

Када је реч о владавини права, Мекалистер је констатовао да постоји проблем када је реч о слободи изражавања и ситуацији у медијима.

„Слободни медији су основни елемент демократије“, рекао је известилац, подсећајући на део извештаја у коме се констатује да је дошло до погоршања у овом сектору и да власништво у медијима није транспарентно.

Мекалистер је истакао да је Споразум о стабилизацији и придруживању са ЕУ јасан,и да Србија мора да се усагласи са европском спољном политиком и придружи се санкцијама против Русије упркос дубоким културним и историјским везама са Русијом..

„Са друге стране Србија може да искористи тај привилегован однос током председавања Организацијом за европску безбедност и сарадњу“, поручио је Мекалистер.

Он је посебно поздравио скори наставак дијалога о нормализацији Београда и Приштине и недавно усвајања Индивидуалног програма партнерства са НАТО.

Шеф парламентарне делегације за Србију Едвард Кукан се сложио да је Србија напредовала, али и са тврдњом да постоје проблеми у вези са слободом медијима и да се претње новинарима морају истражити.

„Непримерено је да премијер (Александар) Вучић показује прстом у неке медије“, рекла је током дискусије посланица социјалдемократа и потпредседница ЕП Тања Фајон и додала да је по њеном мишљењу „стање у медијима као у време Слободана и Милошевића, ако не и горе“.

Већина посланика је током дискусије подржала Мекалистеров нацрт, који ће након подношења амандмана и још једног круга дискусије следећег месеца бити усвојен на пленарној седници ЕП у марту.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Мекалистер – Србија да не условљава дијалог са Приштином

* Обавезна поља