Pristina-foto-AFPПРИШТИНА –  Премијери Србије и Косова уз посредство представника међународне заједнице постигли су договор о решавању спорног питања Трепче, али и осталих предузећа на Косову, сазнаје Данас из дипломатских извора у Приштини.

Према речима наших саговорника, договор предвиђа да Влада Косова свом парламенту упути измењени Закон о јавним предузећима којим се успоставља мораторијум на трансформацију Трепче, предвиђа посебни закон, без рока усвајања, и за трансформацију других предузећа у јавна, што ће захтевати прибављање сагласности општине на којој је то предузеће, што је, како нам је објашњено, посебно важно за Србију. Ово је важно јер се део Трепче налази у општинама са већинским српским становништвом. Како нам је речено, косовски парламент би требао да измени и закон о ликвидацији којим се елиминише стечај предузећа од 2. фебруара. Наши извори очекују бурну расправу у косовском парламенту због ових измена закона.

Дипломатски извори Данаса наводе да су у постизању договора српској страни пре свега помогли представници пре свега Француске, али и Велике Британије и Америке.

Косовски парламент јуче је требао да расправља о изменама и допунама Закона о јавним предузећима којима би се отворио пут да Трепча али и остала предузећа пређу у власништво Косова. Предлог тог закона је после разговора с представницима међународне заједнице, које је премијер Србије Александар Вучић водио од петка, повучен из скупштинске процедуре.

Вучић је јуче изјавио да је расправа у Скупштини Косова о власничкој структури Трепче одложена за сутра, што је, како је навео, резултат минималних помака које је Влада Србије направила у решавању тог проблема.

„Питање имовине на КиМ још није отворено и Влада Србије захтева да се та тема што пре отвори, а не да нам имовина буде одузимана преко ноћи, а да о томе ништа не знамо, да се правимо да ништа не видимо, па кад нам све буде одузето, да неко каже: ‘Ајде сада да отворимо питање имовине па се сада борите за два мала комбината на северу Косова’“, казао је премијер. Замољен да прокоментарише како ће се међународна заједница поставити у овом спору, Вучић је казао да верује да је међународна заједница неутрална.

Влада Косова одлучила је јуче да из скупштинске процедуре повуче измене Закона о јавним предузећима о којем је требало да разматра Скупштина Косова, и да донесе посебан закон о Комбинату Трепча у којем би била прецизирана сва питања битна за ту фирму, која је један од најзначајнијих економских чинилаца Косова. Седници косовске владе присуствовали су и представници Српске листе, који су се сагласили са одлуком да се измене Закона повуку.

 

Премијер Косова Иса Мустафа је посланицима Скупштине рекао да је Влада Косова одлучила да повуче из процедуре измене Закона јер у њима нису прецизно дефинисани рокови и обавезе које Комбинат Трепча има према кредиторима. Он је навео да према неким информацијама потраживања према Трепчи износе 1,4 милијарде евра. Мустафа је затражио да се сазове ванредна седница Скупштине о измени Закона о предузећима од посебног интереса за Косово, којима је предвиђено да се Врховном суду Косова одузму овлашћења да може да одлучи о ликвидацији предузећа од посебног интереса, каква је Трепча.

Како је пренео приштински портал Коханет, одлука о повлачењу закона је донета прексиноћ, након разговора које је Мустафа заједно са замеником премијера Хашимом Тачијем и министром правде Хајредином Кучијем имао са амбасадорима најзначајнијих земаља Запада.

Политички аналитичар Душан Јањић за Данас каже да се после повлачења закона из процедуре показало да ниједна страна није спремна на затезање односа пред разговоре у Бриселу.

– Ово је велики плус за Београд. Показало се да када се активно ради и разговара, преко међународне заједнице, поготово Америке, која је овде најбитнија, нико није спреман да ова питања решава преко колена. Треба чекати наставак дијалога, а до тада очекујем да ће закон поново бити повлачен из процедуре. Суштина је да ће се о Трепчи и осталим јавним предузећима разговарати у Бриселу – наводи Јањић.

Према његовим речима, у Приштини су проблем Трепче почели да решавају када су чули да Србија намерава да прогласи стечај.

Он као разлоге због којих је Србија дошла у ову ситуацију наводи „одлуке свих влада од Зорана Живковића до Војислава Коштунице и Бориса Тадића, који су причу о имовини јавних предузећа везивали за признавање независности Косова, а онда су дозволили разним тајкунима, лобијима, странкама, од којих су неке и сада у власти, да ту имовину уништавају и смањују јој вредност“.

Мекалистер о дијалогу

Известилац ЕП за Србију Дејвид Мекалистер изјавио је да Србија не треба да условљава дијалог о нормализацији односа Београда и Приштине одустајањем Косова од национализације рудника Трепча. „Чуо сам уочи седнице да је Србија најавила да ће суспендовати учесће у дијалогу на високом политичком нивоу уколико косовска влада национализује Трепчу“, рекао је Мекалистер.


Извор: Данас

Оставите коментар

Оставите коментар на Мустафа и Вучић постигли договор о Трепчи

* Обавезна поља