mekejn-vucicВАШИНГТОН– Председавајући Сенатског одбора за оружане снаге, сенатор Џон Мекејн изјавио је да Србија има снажну америчку подршку и на европском путу и у погледу инвестиција америчких компанија.

Сенатор Мекејн је након разговора са премијером Србије Александром Вучићем оценио да је то био одличан састанак уз напомену да веома цени српског премијера, да су се састајали и раније, али и да се веома радује, не прецизирајући датум, посети Србији и Београду.

Како је рекао, Србија заслужује снажну подршку САД укључујући и инвестиције америчких компанија и корпорација. Наравно да Србија може да рачуна на подршку САД на европском путу, подвукао је амерички сенатор.

САД не диктира ЕУ шта да ради, казао је Мекејн али и додао да оно што може да учини јесте да помогне у дипломатском, економском смислу и на друге начине…

Премијер Вучић је изразио велику захвалност сенатору Мекејну на подршци и помоћи истичући да српски народ то веома цени и поштује и додао да се нада да ће амерички сенатор ускоро бити гост Србије и Београда.

Он се састао у Вашингтону и са помоћницом америчког државног секретара за Европу и Евроазију Викторијом Нуланд.

Вучић је на свом твитер налогу написао да је са Нуландовом разговарао о европским интеграцијама Србије, билатералним односима, регионалним изазовима у наредном периоду и енергетској безбедности Србије, западног Балкана и Европе.

Према ранијим незваничним сазнањима Танјуга, Нуландова, иначе десна рука државног секретара Џона Керија, требало би да посети Србију 14. јула.

Вучић: Три циља – стабилност, јака економија и демократија

Вашингтон – Премијер Србије одржао је предавање на универзитету „Џон Хопкинс” у Вашингтону о европским интеграцијама Србије и истакао да Србија има три главна циља: стабилност – унутрашњу и регионалну, стварање јаке економије и отворено демократско друштво.

Обраћајући се присутнима и домаћину Данијелу Серверу, Вучић је нагласио да је Србија стуб стабилности у региону и изнео детаље спољнополитичких активности у последњих годину дана – посета албанског премијера Србији после скоро седамдесет година, посета Сарајеву, Загребу, прва историјска посета прошле седмице Албанији.

Вучић је истакао да Србија има добре односе са свим земљама у региону и истакао значај дијалога са Приштином, који је веома допринео стабилности целог региона, наведено је у саопштењу Канцеларије Владе Србије за сарадњу с медијима.

Премијер је предочио и економске мере, мере фискалне консолидације, нове законе, реформе правног система, као и озбиљне услове за обезбеђење политичке и економске стабилности Србије.

„Балкан је и даље осетљив регион, али се надам да ћемо успети да сачувамо стабилност. Прогнозе за Србију нису лоше, али највећи изазов за нас је да очувамо политичку стабилност региона. У томе очекујемо политичку подршку Европске уније”, изјавио је српски премијер.

Вучић: Важни разговори са свима који одлучују о Србији

ВАШИНГТОН – Премијер Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да САД поштују економске реформе Србије и њену борбу за стабилност у региону, као и да су у Вашингтону разговарали са свима који одлучују о Србији, југоистоку Европе и Европи.

Вучић је оценио да само неозбиљни људи могу да кажу да састанци и разговори које су водили протеклих дана у Вашингтону нису тако важни.

„То су коментари неозбиљних људи…састали смо се и разговарали са свима који одлучују о Србији, Европи, југоистоку Европе”, рекао је премијер за Б92 и подсетио да је у САД дошао на позив америчког потпредсдника Дзозефа Бајдена који је, нажалост, имао породичну трагедију – умро му је син и сахрана је у суботу, а тек у понедељак ће бити у Вашингтону.

Вучић је додао да се састао и имао изузетно важне разговоре са Сузан Рајс, саветницом председника Барака Обаме, за коју је рекао да је „трећи човек Америке” и заједно са немачком канцеларком Ангелом Меркел прва жена света.

„Да не говоримо о Ентонију Блинкену који је тренутно државни секретар пошто је Џон Кери у болници. Рекао бих да смо имали састанке и са свим важним сенаторима и конгресменима, имали смо све важне састанке… Нису увек били лаки, али мислим да Србија данас ужива много већи углед неко пре три године”, подвукао је премијер.

Он је указао да су и многе ствари на техничком нивоу јасно показале о другачијем понашању према Србији, као што је званични пријем у Белој кући, што, како је нагласио премијер, „никада са Србијом нису радили”.

Како је рекао, они поштују економске реформе Србије и политичку стабилност за коју се Србија у региону борила.

„Они наравно имају захтеве на билатералном нивоу, до случаја Битићи и паљена амбасаде, то су најважнији, до неких других ствари на нашем европском путу. Кад разговарате са таквом светском силом, знате своје место и штитите своје националне и државне интересе и гледате како да сачувате Србију на најбољи начин”, нагласио је Вучић.

Према речима премијера, у Вашингтону је Србија апсолутно добила политичку подршку за отвање првих поглавља у преговорима са ЕУ.

„Оно што сам чуо данас од заменика државног секретара Ентонија Блинкена, од помоћнице америчког државног секретара за Европу и Евроазију Викторије Нуланд, то је да ће Американци подржати отварање првих поглавља за Србију”, подвукао је Вучић.

Он је навео да српска делегација није тражила новац, да ће новац бити зарађен, да је и данас рекао да Србија неће признати независност Косова и да није крио државне ставове.

„Такође сам поносан на чињеницу да Србија данас ужива већи углед и да ћемо имати подршку САД, а уз ту подршку много тога више можемо да остваримо и уз долазак већег броја њихових инвеститора у Србију”, закључио је премијер.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Мекејн храбри Вучића

* Обавезна поља