merkel-putinБЕРЛИН – Одлука немачког канцелара Ангеле Меркел да не присуствује свечаности обележавања Дана победе, 9. маја у Москву, наишла је на жестоку критику немачких левичара, који кажу да је она тиме избегла да ода нужну и пуну почаст за 65 милиона жртава Другог светског рата.

Шеф посланичког клуба опозиционе Левице Грегор Гизи рекао је да је то што ће она дан касније, заједно са руским председником Владимиром Путином, положити венац на гроб Незнаног јунака у Москви, додуше, „више од ништа“, и изразио жаљење што је морао да доживи „ускогрудо заборављање историје“.

Гизи, чија партија је настала спајањем наследника бивших источно-немачких комуниста и WASG странке је за недељник „Цајт“ данас подсетио да је 27 милиона грађана бившег Совјетског савеза изгубило живот у Другом светском рату.

Меркелова је њима и свим жртавама рата, којих је укупно било 65 милиона, рацунајући и шест милиона Немаца, избегла да ода нужну и пуну почаст, рекао је Гизи и подсетио да је Други светски рат изазвала Немачка.

И заменик шефа посланичког клуба Левице, нарочито популарне међу нижим друштвеним слојевима, Волфганг Герке, оценио је тај потез „погрешним и непријатним“.

„Учешће на свечаностима на Црвеном тргу за Меркелову је историјска обавеза“, рекао је Герке и додао да би њено отказивање доласка могло међу руским грађанима да буде схваћено као увреда.

Меркелова је подршку за своју одлуку да не иде у Москву на параду поводом Дана победе над фашизмом добила из редова својих демохришћана, као од коалиционих партнера, социјалдемократа.

Портпарол Социјалдемократске партије (СПД) за питање спољне политике Нилс Анен је њену одлуку оценио као разумну.

„Човек не може актуелна политичка догађања једноставно издвојити. У овом моменту нема политичких претпоставки за учешће на званичној свечаности (у Москви)“, рекао је он.

Слично као и Анен изјаснио се и заменик шефа посланичког клуба СПД у Бундестагу Ролф Мицених који је рекао да је у актуелној ситуацији тешко замисливо да неки члан немачке владе учествује на свечаностима.

„Важно је да останемо у разговорима са Путином“, рекао је он и додао да је то осигурано предко одлуке Меркелове да, дан после параде посети Москву, преносе данас немачки медији.

Председавајући Одбора за спољлну политику Бундестага Роберт Ретген из редова канцеларкиних демохришћана, оценио је одлуку Меркелове као „паметан компромис, који поштује прошлост и адекватно одговара садашњости“.

Меркел неће присуствовати свечаној церемонији у Москви 9. маја поводом обележавања Дана победе над фашизмом, најавили су јуче владини званичници у Берлину.

„У светлу развоја дешавања у Украјини, немогуће је да Меркелова присуствује традиционалној војној паради на Црвеном тргу у Москви“, навео је немачки владин званичник.

Канцеларка ће положити венац на споменик Незнаном јунаку у Москви дан касније, додаје исти извор, пренела је агенција Ројтерс.

У овом моменту је отворено питање да ли ће Меркелова 8. маја учествовати на свечаности у Пољској, коју је најавио пољски председник Бронислав Коморовски.

Он је, наиме, како преносе медији, пре пар недеља најавио да неће ићи у Москву и да, уместо тога, жели да шефове држава или влада евроазијских земаља позове у Пољску на свечаност.

Меркеловој до сада, како преносе медији изјаве званичника, није стигао позив за долазак на свечаност у Пољску.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Меркел и парада на Црвеном Тргу

* Обавезна поља