Aleksandar-Antic-2Министарство енергетике и представници међународних финансијских институција подржали су данас реорганизацију Електропривреде Србије (ЕПС), чија прва фаза треба да буде завршена до 1. јула ове године, саопштио је данас ЕПС.

Пред ЕПС-ом је веома захтеван процес реорганизације, што је и предвиђено програмом који је Влада Србије усвојила крајем новембра прошле године, рекао је министар рударства и енергетике Александар Антић, приликом представљања пројекта „Побољшање ефикасности и продуктивности ЕПС-а“.

Антић је подсетио на две фазе реогранизације ЕПС-а, у оквиру којих је у првој фази, до 1. јула ове године, планирано да у ЕПС-у интегрисана сва привредна друштва која се баве производњом струје и експлоатацијом угља, а све дистрибуције којих је сада пет биће интегрисане у један правни субјект.

Предузеће „ЕПС Снабдевање“ остаје да функционише у садашњој форми, рекао је он и подсетио да друга фаза реорганизације подразумева да до 1. јула 2016. године Јавно предузеће ЕПС постане акционарско друштво.

На састанку је истакнуто да је успешно пословање компаније могуће постићи само уз промене организације, уштеде и мере које ће довести до веће продуктивности и ефикасности.

Стални представник ММФ-а у Србији Дехенг Ким рекао је да ММФ цени напоре Владе Србије и ЕПС-а на путу ка реорганизацији ЕПС-а и подржаћемо све мере овог пројекта које воде ка комерцијалном одрживом пословању те компаније.

Шеф канцеларије Светске банке у Србији Тони Верхеијен истакао је ће и ова међународна финансијска институција подржати пројекат реструктурирања ЕПС-а који доводи до уштеда и веће ефикасности у пословању.

Он је нагласио да је најважније да се све договорене фазе и спроведу.

„Најважније је да сви учесници у процесу препознају шта је то што треба да се учини за добробит ЕПС-а, а самим тиме и запослених у ЕПС-у, државе и свих грађана Србије. На путу у реорганизацији ЕПС-а треба да нас вежу задаци који ће повећати ефикасност и продуктивност и довести до тога да ЕПС буде профитабилна и успешна компанија“, рекао је директор ЕПС-а Александар Обрадовић.

Састанку су присуствовали и чланови Одбора извршних директора ЕПС-а, државни секретар Министарства рударства и енергетике Мирјана Филиповић, представници Европске банке за обнову и развој и председник Синдиката радника ЕПС-а Милан Ђорђевић.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на ММФ цени напоре Србије да им преда ЕПС

* Обавезна поља