madjarska-migranti-foto-rojters-1442319887-741183СУБОТИЦА – Више стотина миграната други дан заточено је на ничијој земљи између Србије и Мађарске, на оба гранична прелаза на Хоргошу, након што је Мађарска потпуно затворила своје границе и развукла 174 километара дугу двоструку жицу на граничној линији према нашој земљи.

Мигранти су уморни, исцрпљени дугим путовањем и непостојањем основних услова за нормалан живот. У пограничном појасу на аутопуту никло је шаторско насеље у којем су мигранти провели претходну ноћ. Од уторка до среде у преподневним часовима у Суботицу је стигло око 20 аутобуса миграната и сви су се придружили избеглима из средње Азије који су остали у Србији јер нису успели да пређу у Мађарску до уторка у поноћ, када су ступили нови пооштрени закони о мигрантима.

Повремено се окупе пред гвозденим капијом и добацују полицајцима који у кордону стоје дуж ограде. Подижу високо децу у рукама и траже од мађарских полицајаца да бар према њима покажу саосећање. У овој групи као неформални лидер намеће се сиријски електроинжењер, који не желе да нам каже име: „Нека буде да се зовем Муамер”. То је и иначе најчешће име којим се мигранти представљају новинарима. Муамер артикулише повике миграната и објашњава нам да позивају грађане Немачке, Аустрије и Мађарске да изађу на улице и од својих влада затраже да се према мигрантима поступа хумано и омогуће им да уђу у Европску унију. Показује нам свој пасош: „Спреман сам да легално уђем у земљу, али они су затворили границу и не желе да ме пусте. Мој циљ је Немачка и наставак школовања.”

Истине ради, треба рећи да није Мађарска баш потпуно затворила границу. На десетак метара од сада блокираног званичног граничног прелаза постављени су контејнери, где се обавља тријажа захтева за азил. На дугом низу спојених контејнера тек су једна вратанца и испред њих стоји група мушкараца. Међу њима је Тарик из Ирака, спреман је да тражи азил и да се настани у Мађарској, међутим, по свему судећи, шансе за то и нису неке. Према подацима који су до сада саопштени, први дан захтев је поднело 70 људи, а само 18 их је добило азил. Мађарски новинар који на терену помаже екипи једне немачке телевизије каже нам да службеници који су задужени да овде у контејнеру одлучују о захтевима за азил могу дневно да обраде највише 100 захтева, да процедура траје три часа и да по правилу тражиоци азила бивају одбијени, а једине шансе имају Сиријци са породицом. И не само да их одбијају и враћају назад у Србију, него им и забрањује улазак у ЕУ у наредних годину дана. На ово решење могу да изјаве жалбу, која се решава пред судом у Сегедину, али како им је забрањен улазак у ЕУ, готово је немогуће да остваре своје право.

Хаотичној ситуацији на граници доприносе и многобројне дезинформације, па се групе миграната крећу од Хоргоша ка старом граничном прелазу Хоргош 2, који је такође блокиран, све у нади да ће негде ограда и решеност мађарске власти да их не пусти у ЕУ да се сломи. Тако се пронео и глас да постоји могућност да у ЕУ уђу преко Хрватске. То није могућност која се допада Мухамеду, јер је пре три дана илегално прешао у Хрватску, ухваћен је, враћен у Србију где је пред судијом за прекршаје платио глобу у висини од 50 евра, и ево га сада заточеног на ничијој земљи између Србије и Мађарске: „Не знам шта да радим, ако ме поново ухвате на преласку границе са Хрватском, рекли су да ће ме послати у затвор.”

Плавокоси Мартин је студент права, а на Хоргош је стигао са 13 својих другара из Прага: „Видео сам људе у невољи, не треба ти други разлог да дођеш и покушаш да им помогнеш. Моја мајка је била против, јер се плашила шта може да ми се догоди међу овим људима, а није ми се догодило ништа, они су сви љубазни и захвални за помоћ.”

Волонтери из неколико европских земаља кажу да у хаотичној ситуацији ујутро сами организују посао, Мартинов задатак је данас да сакупља смеће. Када су га мигранти видели у послу, придружили су се да му помогну.

За разлику од претходног дана, када је тек мали број миграната био спреман да напусти гранични прелаз и оде до прихватног центра у Кањижи где постоје основни хигијенски услови за њихов смештај, у среду рано по подне када је Суботица организовала аутобусе за њихово пребацивање, многи мигранти су прихватили ту понуду. Портпаролка УНХЦР-а Мелита Шуњић за „Политику” каже: „Обезбедили смо простирке, ћебад, имамо хране и воде, и покушавамо, колико је то могуће, да збринемо ове људе. Али није решење да се они селе од границе до границе, и да се проблемом бави неколико држава, већ је потребна политичка одлука на нивоу ЕУ.”

На границу су стигли и представници Уницефа како би проценили где и како да сместе мобилне центре за прихват мајки и деце. Ту су и Лекари без граница, али и дежурна заједничка екипа суботичке Основне болнице и Дома здравља. Доктори Тамаш Такач и Драган Ђурић кажу да им се јављају људи са респираторним проблемима, да имају жуљеве и ране, мање повреде: „Жене нам прилазе веома стидљиво, радије доведу децу, па се онда и оне пожале, али нисмо успели да их прегледамо.”

Затворено и за остале грађане

Граница на Хоргошу блокирана је како за мигранте, тако и за све грађане, а отворени су само гранични прелази на Келебији, Бачком Брегу, Бајмоку и Ђали. Северни излаз из Суботице ка аутопуту који води на гранични прелаз Хоргош блокирала је наша полиција и саобраћај преусмерила ка старом путу ка Хоргошу.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Мигранти блокирани на ничијој земљи

* Обавезна поља