Orban2Мађарски премијер Виктор Орбан најављује изградњу зида дуж границе према Румунији, као и на одређеним местима на мађарско-хрватској граници.

„Очигледно је да рута више не иде преко мађарско-српске границе. Она ће ићи другим правцем, због чега смо одлучили да изградимо зид на граници ка Румунији. Такође ћемо на одређеним местима дуж хрватске границе подићи ограду“, објаснио је он у интервјуу бечком дневнику „Пресе“.

Како каже, о томе је разговарао са министром унутрашњих послова и за тај подухват већ постоје планови.

Према његовим речима, руту дефинишу кријумчари, а не људи, те да је циљ јасан, а то су Немачка или Скандинавија.

Орбан је, у вези зида на мађарско-српској граници, рекао да је постигнут постављени циљ.

Он је пренео да су мађарске власти сада спремне да подижу зид.

„Међутим права снага није у зиду. Имамо нове законе са оштријим казнама за илегалне мигранте и упутили смо полицију и војску на границу. Они треба да осигурају да мигранти могу поднети захтев за добијање азила, али и да морају да се придржавају правила“, поручио је Орбан.

На констатацију да ће Мађарска тражиоце азила, према новом закону, у брзом поступку одбијати, он је објаснио да то није због нових закона, већ на основу женевске конвенције о азилантима, у којој је јасно дефинисано да избеглице немају право да бирају земљу у коју желе да оду.

Избеглице, према његовим речима, имају право на заштиту, а то морају да обезбеде и суседне државе земаља порекла.

Он је подсетио да су Мађари 1956. били прикупљани у Аустрији у камповима, одакле су, на регулисани начин, могли затражити азил у другим земљама, што је трајало често пар година.

Орбан је истакао да циљ међународне заједнице не може бити да прими све избеглице и пружи им нови дом.

„Не може бити циљ да сви Сиријци напусте Сирију. Морамо да уложимо напоре на политичком нивоу да Сирија поново постане место добро за живот“, нагласио је он.

Истовремено је рекао да ће, ако се анализира шта се у западноевропским државама дешавало протеклих година, и ако се муслиманске избеглице и даље буду пуштале на наш континент, они постати већина.

Орбан је казао да напори западних влада нису уродиле плодом да интегришу муслиманску заједницу, те да ко жели паралелно друштво има право да га добије, али то Мађарска не жели.

„Хришћани губе по бројности. То је питање демократије, математике и неограничених ресурса муслимана у исламском свету. Не говорим о вери, већ култури, вредностима, стилу живота, сексуалних навика, слободи говора, једнакости полова“, подвукао је он.

Говорећи о Мађарској, Орбан је казао да та земља има свој „хиљадугодишњи пут“, који би желела наставити, и да Мађари желе да буду „богатији, успешнији и лепши, али на свој досадашњи начин“.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Орбан најавио зид и према Румунији

* Обавезна поља