zvonko_mihajlovic_3004Шта ће Србији донети нова капитулација Владе у Бриселу и потписивање споразума о признавању шиптарског правосуђа, као и која је позадина масовног исељавања Албанаца са Космета, говорио је у мини-интервјуу за „Србин инфо“ Звонко Михајловић, бивши председник српске опшине Штрпци. Преносимо га у целости.

Министар Александар Вулин тврди да смена „министра“ у такозваној влади „Косова“ представља рушење бриселског споразума, а председник Србије Томислав Николић каже да би Београд окретањем од Бриселског споразума признао независност Косова. Зашто власт тако упорно представља одбрану Бриселског споразума као одбрану српских националних интереса?

– Све до потписивања Бриселског споразума 19. априла 2013. године, Српске институције на Косову и Метохији у срединама у којима Срби чине већину могле су да функционишу несметано. На северу Косова и Метохије сем Српских инститиција осталих није ни било. Не мали проценат Албанаца је своја права остварио код институција система Републике Србије. И то је оно што је сметало “Влади Косова“. Приштина је након једнострано проглашене независности имала свој Устав, народ али и не заокружену територију како би себе могла сматрати “државом“. Било је потребно интегрисати север КиМ под “уставно-правни поредак Косова“.

Други циљ потписивања Бриселског споразума био је гашење Српских инстиција на целој територији КиМ на којима живе Срби и чине већину. Садашња Српска Влада је својим потписом починила издају са несагледивим последицама по интересе Срба и Србије.

То што поједини Срби партиципирају у “Влади и парламенту Косова“ и себе представљају неког ко штити Српске интересе је уствари најобичнија обмана. Циљ њиховог постојања је давање легитимитета стварању и јачању сепаратистичких инститиција. Стога се Бриселски споразум може сматрати каменом темељца за стварање “Велике Албаније“. Сви они који седе у Влади Републике Србије и залажу се са примену одредаба овог споразума раде директно на штету Срба и државе Србије.

suboticaЗбог чега Албанци масовно беже са Косова и Метохије?

– Сви смо данас сведоци да постоји мртва трка између Хашима Тачија и Александра Вучића у томе ко ће више напакостити свом народу на Косову и Метохији. Хашим Тачи је својим криминалним радњама и пљачкањем сопственог народа под маском стварања некакве фантомске државе, стварањем некаквих институција које су интерес једино њега и његових најближих сарадника створио je све претпоставке за исељавање Албанаца са простора КиМ.

Из дана у дан расте све већи број незадовољних Албанаца који не могу да себе и своје породице прехране. Средњи сталеж код Албанаца не постоји. Постоји неких 20 процената људи блиских политичкој врхушки који не зна до колико се пара докопао и лагодно живи и 80 процената оних којима је живот постао неподношљив. Стога, као једини спас виде одлазак у неким од западно европских земаља.

С друге стране, Александар Вучић својим самоубилачким путем хрљења ка ЕУ спреман је да тргује српским националним интересима и чини свакојаке уступке пре свега на штету Косовско Метохијских Срба. Сви они Срби који живе на простору КиМ свој опстанак везују за опстанак Српских институција. Гашењем тих институција доводи се најозбиљније у питање и сам опстанак Срба.

Зато је потребно што пре срушити ову марионетску Владу и приступити изради јединствене националне стратегије за решавање косметског питања. Повратак др Војислава Шешеља у отаџбину улива наду да се тако нешто може десити већ у току ове године. Ја лично очекујем да ће буђење националне свести кренути управо са КиМ где су људи први осетили “благодети“ ове издајничке политике.

Како коментаришете настојања Приштине да преузму контролу над комбинатом „Трепча“?

– Након НАТО агесије привреда Косова и Метохије је готова замрла. Сви привредни субјекти су престали да раде или су радили са минимумом капацитета. Иако је комплетно власништво над том ивомином било у власништву Републике Србије надлежни органи у Београду нису показивали никакве знаке интересовња за њиховом судбином или би то било спорадично под притиском јавности. У таквој констелација снага Албанцима није било тешко да приступе отимању Српске имовине и њеној приватизацији не би ли се докопали до пара.

Комплетна та приватизација била је криминализована и у служби богаћења појединаца у врху Приштинске власти. Како је посао при крају на ред је дошао комбинат “Трепча“ који се једним својим делом налази на територији општине Звечан у којој живе искључиво Срби. Циљ албанске стране остаје исти, преузети контролу над Трепчом и касније је продати како би се напунио буџет у Приштини а појединци дошли до одређеног процента. Влада у Београду само глуми заинтересованост за очување Трепче у власништву Срба што ће се врло брзо и обистинити.

Radikali na Gazimestanu938_nКако ви видите коначно решавање косовске кризе?

Срби који живе на Косову и Метохији морају бити свесни свог историјског задатка а он је упркос свему опстанак и останак на КиМ. Ми морамо бити свесни да још предстоје недаће са којима ћемо се сусретати у свакодневном животу али да остаје виши циљ због којег се морамо борити.

С` друге стране држава Србија мора променити политику и однос према КиМ. Мора дефинисати своје интересе и поступати у складу са тим. Ситуација се полако мења у свету и у скорије време може кренути Србији у корист. Нама пријатељске државе Русија и Кина играју све значајнију улогу у свету. Србија се мора окренути ка њима и одустати од пропале политике да „ЕУ нема алтернативу“ јер та политика нема будућност.

Повратак прогнаних Срба на своја вековна огњишта и стварање услова за њихов одрживи опстанак је друга најважнија ствар. Што је више Срба на КиМ то је више оних који се противе некаквој независности јужне Српске покрајине.

Косово и Метохија је вековна Српска територија и тако ће остати до је света и века.


Извор: Србин.инфо

Оставите коментар

Оставите коментар на Михајловић о актуелним косовским збивањима

* Обавезна поља