miroslav-miskovic-01foto-fonetdragan-antoni_hfБЕОГРАД– Пред Специјалним судом у Београду је, изношењем уводних речи одбране и тужилаштва, настављено суђење Мирославу Мишковићу, Милу Ђурашковићу и другима.

Власник „Делта холдинга“ Мирослав Мишковић, његов син Марко, власник „Нибенс групе“ Мило Ђурашковић и још 12 особа оптужено је за злоупотребе у предузећу за производњу мазива „ФАМ“ из Крушевца, путарским фирмама и за утаје пореза.

Председавјући судија судског већа Маја Илић, због обимног поступка и великог броја оптужених, ограничила је време за уводна излагања на сат времена.

Бранилац Мила Ђурашковића, адвокат Зоран Атељевић нагласио је да нема доказа да је његов клијент оштетио предузеће ФАМ.

„Када је у питању прва оптужница у којој се наводи да је Ђурашковић у сарадњи са другим лицима оштетио ФАМ тако што је имао намеру да прибави себи имовинску корист, нема ни једног јединог доказа у том правцу“, рекао је Атељевић.

Уз то што је детаљно указао на непостојање доказа у оптужници, Атељевић је довео у питање и легалитет оптужбе.

„Да ли је могуће судити некоме за нешто што је пост фестум прописано као кривично дело. У време извршења кривично дело злоупотреба положаја није било прописано законом“, рекао је он.

Уводне речи о оптужници за злоупотребе у ФАМ-у изнео је и адвокат Југослав Тинтор, бранилац председника Скупштине акционара у ПЗП Ниш, Дејана Јефтића који је рекао да је процес „инициран под политичким притиском“.

Извршна власт у спрези са полицијом и Агенцијом за приватизацију имала је интерес да се раскине уговор по приватизацији ФАМ-а и дестабилизује Нибенс, да би се кроз пенале остварила корист за буџет“, рекао је Тинтор.

Milo i Mišković

Суђење пред новим судским већем по обједињеним оптужницама, почело је јуче и тада су сви оптужени негирали кривицу.

У спојеном поступку терети се 15 особа, Мирослав Мишковић, његов син Марко, Мило Ђурашковић, Дејан Јефтић, Ристо Ристић, Бора Јелић, Бранислав Јовановић, Љиљана Костић, Срђан Филиповић, Милутин Гашевић, Зоран Михаиловић, Здравко Рашо, Предраг Филиповић, Живојин Петровић и Јадранка Бадрић.

По првој оптужници за злупотребе у ФАМ-у, уз Ђурашковића, још седам особа терети се да су то предузеће оштетили за 3,3 милијарде динара, као и да су Ђурашковићу као власнику корпорације „Шер“ омогућили противправну корист од 1,7 милијарде динара.

По другој оптужници за злоупотребе у путарским предузећима, на оптуженичкој клупи су Ђурашковић, Мирослав Мишковић и још девет оптужених.

Оптужница их терети да су од 2005. до 2010. године путарска предузећа, из којих су незаконито извлачили новац, оштетили за 16,95 милијарди динара, а утајом пореза буџет за 472 милиона динара.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Обједињавање процеса против Мишковића

* Обавезна поља